Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Veronica

Polecane posty

Gość gość

Co uważacie o tym imieniu dla dziewczynki ? Moim zdaniem piękne, stare imię. Mąż nie ma polskiego nazwiska, więc lepiej pasuje imię z taką pisownią. A przecież w mowie nie słychać jak sie piszę. Taki kompromis.

Gość gość
Jednak w PL wygląda to pretensjonalnie, bo jest polski odpowiednik.

Gość gość
Ale polski odpowiednik do zagranicznej nazwiska? to wygląda przezabawnie, niczym Nicole Kowalska

Gość gość
Moim zdaniem jak nazwisko nie jest polskie to jak najbardziej Veronica a nie Weronika. :)

Gość gość
Veronica, ok

Gość gość
Zależy gdzie planujecie mieszkać, bo jak w Polsce to córka nie będzie zwykłą Weroniką, ale Veronicą przez V i c, przy każdej sytuacji urzędowej, w szkole, na konkursach, u lekarza. Nie będzie podawała imienia tylko Veronica przez V i c i wtedy nazwisko. Do tego oddając obcobrzmiące nazwisko będzie jeszcze musiała tłumaczyć pisownie nazwiska. I wcale to wtedy nie będzie "ładniej" wyglądało a będzie dość irytujące.

Gość gość
No właśnie, o to mi chodziło, pisząc "polski odpowiednik". Mieszkanie w PL - uważam, że jednak lepsza Weronika, za granicą Veronica.

Gość gość
Ale nazwisko nie jest polskie, krytykujecie zagraniczne imię z polskim nazwiskiem a namawiacie do polskiego imienia z zagranicznym nazwiskiem.

Gość gość
Ale chodzi o to, gdzie będziesz mieszkać. Moja kuzynka - żona Irlandczyka - mieszkają w PL dała synowi imiona John Jan :-) , żeby było i "po zagranicznemu" i po polsku. Trochę kuriozalne moim zdaniem, ale niektórzy koniecznie się muszą wyróżnić. Nazwisko akurat mają takie, że pasuje każde imię.

Gość gość
Jesli mieszkacie w Polsce, to Weronika. Nie wiem, jakie macie nazwisko, ale wiele zagranicznych nazwisk swietnie sie komponuje z polskimi imionami. Veronica bedzie jak Jessica. Nie za fajnie.

Gość gość
Przecież będzie się to wymawiało 'weronika" i jest takie imię w Polsce więc po cholerę wydziwiać? Zresztą myślę że to prowokacja jakiegoś garkotłuka, który ciągle zakłada tu tematy i pyta "Co uważacie o"- z warszawskich slumsów na Pradze jesteś? czy co? Jak można się tak po wsiursku wypowiadać?

Gość gość
Przez V i c lepiej, jesteśmy w Unii ;)