Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czemu tak mało polek ma figurę klepsydry???

Polecane posty

Gość gość
i ja sie zgodzę, że to głupota, ale po co zmieniac definicję skoro i tak można sobie te typy figur wsadzić w buty?

Gość gość
A ktos podal w ogole definicje i jej zrodlo?

Gość gość
ja...dwa albo trzy razy...

Gość gość
Jeszcze czytam na wiki, ze jest top hourglass i bottom hourglass. Ta bottom to nie polska gruszka? I wg danych tylko 8% kobiet ma klepsydre.

Gość gość
za chwilę wyjdzie na to, że bez rozrysowania tego na papierze nigdy się nie połapiemy :P I tak, niewielki procent ma taką figurę. Większość kobiet ma po prostu prostą sylwetkę.

Gość gość
Jeszcze sa wysokie i niskie biodra :D znalazlam rozrysowane rysunki nawet Moim zdaniem nie da sie 3miliardow kobiet podzielic na kilka typow i tyle.

Gość gość
czy te biodra to jest to samo co "długa" i "krótka" talia? :D

Gość gość
Dobrze, ze krotki rozum nie jest wymieniany :classic_cool:

Gość gość
Biorąc pod uwagę logikę i podobieństwo do wzorców, to jednak polskie źródło (aczkolwiek wzorujące się na niepolskim) moim zdaniem jest najbliżej prawdy, wystarczy spojrzeć na rysunek. Ta sylwetka przypomina rzeczywistą klepsydrę. Spróbujcie zmniejszyć jej obwód ramion i co wtedy wyjdzie ? Jeszcze raz wklejam link: http://www.wczerni.pl/2016/06/figura-klepsydry.html

Gość gość
Ciekawostka, 63% brytyjek ma figure prostokata niby, 8% gruszka ( bottom hourglass), 7% lyzka (inaczej zwana top-heavy hourglass...wtf), klepsydre 13%, trojkat 3% a odwrócony trojkat 6%. Jak dla mnie wiele brytyjek jest po prostu grube :P

Gość gość
moim zdaniem sylwetka na rysunku ma za mocne ramiona, powinny być lekko zaokrąglone i nie takie szerokie

Gość gość
A dlaczego zagraniczna strona ma być poważna a polska nie? Poza tym tekst odnosi się do książki do nauki rysunku, a to powinno być dobre źródło.

Gość gość
polskie strony wmawiają kobietą, że z maleńkim biustem i szerokimi biodrami mają figurę klepsydry jak tylko w barkach są szerokie. To nie jest poważne

Gość gość
Mi się wydaje, ze zależy od celu. Ustalenie figury dla samego ustalenia figury będzie brało pod uwagę głownie biust, ale już dobór ubrań będzie brał pod uwagę szerokość ramion i więcej czynników. Bo zupełnie inne będą pasowały kobiecie o wąskich ramionach i proporcjonalnym do bioder biuście, a zupełnie inaczej gdzie i ramiona i biust są proporcjonalne do bioder, a jeszcze inaczej jak kobieta będzie szeroka w barkach a biust miała wciąż proporcjonalny do bioder. W myśl pierwszego rozdzielenia każda z tych kobiet będzie klepsydrą, ale tak naprawdę mocno będą różnić się wyglądem. Tak samo wtedy uda mają duże znaczenie - bo co z tego, ze ktoś w biodrach ma określoną wartość 80 jak ma bardzo grube uda, które dociążają sylwetkę na dole. I można mieć dwie kobiety o obwodzie w najszerszym miejscu bioder 90 wedle samych cyferek to indetyko więc obie klepsydry i tle, co nie? Ale jedna mierzy się poniżej kości bo ma boczki i tam jest najszerszy punkt, a druga mierzy się praktycznie w d***e. I też inne spodnie np. będą nosić Pomijam też to, że talia talią, jeszcze ważny jest obwód poniżej pępka. Jak ktoś się odchudzał kiedyś to wie o czym mówię.

Gość gość
ja mam dobór ubrań prosty, przynajmniej na górę - "jak się dopnie w biuście to biorę".

Gość gość
Bo ubraniami z reguły chcemy skorygować asymetrię - wiec wtedy bardziej całościowo się powinno patrzeć by móc zobaczyć "braki". Osoba o bardzo wątłej górze, drobnej klatce piersiowej, wąziutkich barkach nie stanie się klepsydrą tylko dlatego, ze założy stanik pushup i obwodowo jej się to wyrówna z biodrami.

Gość gość
ja sugeruję się orginalnymi wyznacznikami - czyli jeszcze z czasów złotej ery hollywood. To, że to wszystko to jedna wielka bzdura to inna historia.

Gość gość
Ee, tak samo jak Monroe była szczupłą klepsydrą :D to 90-60-90 to jedna z największych bzdur jakie ludziom wmówiono, najlepsze, ze mnóstwo kobiet podkręca/skręca swoje wymiary by jak najbardziej pasowały do tej proporcji i w necie to co druga będzie miała coś w tej okolicy. A w realu mało, która ma takie coś - cycki pominę, bo mogą być stanikiem zafałszowane, ale dół 60-90 to dół bardzo szczupłej kobiety tak naprawdę.

Gość gość
ja tam wierzę, że w którym momencie kariery mogła mieć takie wymiary - jak regularnie ćwiczyła i zanim zaczęła popijać leki nasenne alkoholem

Gość gość
To może ja napiszę cechy charakterystyczne dla klepsydry. Oczywiście węższa talia od bioder o ok 30 cm. Wysoko położona talia i do tego krótka, biodra zaczynają się rozszrzać niemal od talii ku udom, w góre tułów również się rozszerza od talii w stronę klatki piersiowej ( tak jak zegar klepsydra, nie chodzi tu o ramiona i biust, a kształt klatki piersiowej, która nie jest prosta, tylo zwężająca się ku talii, najszersza jest w rejonie biustu,dekoltu). Biust powinien być co najmniej C, zależy od rozmiaru ubrań. Szerokie biodra, pośladki wysoko położone, długie nogi, krótki tułów. Nogi szersze i pełniejsze w udach, stopniowo zwężające się ku kolanom, węższa łydka od ud i wąska w kostce. Ramiona mniej więcej podobnej szerokości, co biodra. Klepsydra jak tyje,to tyje mniej więcej równomiernie, zawsze zachowując proporcje talia-biodra z różnicą ok 30 cm. Ramiona może mieć wtedy nieco wezsze. Biust w miare tycia staje sie wiekszy. Klepsydra zawsze bedzie miala podobny stosunek talii do bioder na tym polega ta figura, że tyje równomiernie. W biodrach 90 cm w talii 60, a jak w biodrach 100, to w talii 70. Tak mniej więcej wygląda figura klepsydry. Gruszki mają długi tułów, długą talię, a biodra rozszerzają się dopiero w rejonie konca pupy, tułów się nie rozszerza ku klatce piersiowej, jest prosty, małe piersi, nogi krótkie, pupa nisko zawieszona, nogi masywne zarówno w udach, jak i łydkach, brak wąskich kostek. Ramiona wąskie, węższe od bioder. Gruszka jak tyje, to początkowo jedynie w partiach dolnych, nie jest to równomierne, jak u klepsydry.

Gość gość
Klepsydra często ma krótkie nogi, nie bardzo krótkie, ale trudno nazwać je długimi.

Gość gość
MM była klepsydrą i to typową, choć miała biust średni, ale to nie ramiona i rozmiar biustu o tym decydują, ale kształt klatki piersiowej, który u niej, ale też u każdej klepsydry będzie się rozszerzał począwszy od talii kubiustowi i ramionom i mniej więcej od tali w dół podobnie rozszerzają się biodra, co tworzy charakterystyczny kształt klepsydry. Inne figury tak nie mają, a MM, jak była szczupła to miała niewielki biust, nosiła wkładki. Wiem o czym mówię, bo sama mam taką figurę i dokładnie, jak stanę w bieliźnie, bądź nałożę przylegającą sukienkę, to moja figura wygląda właśnie, jak klepsydra. Ta figura to rzadkość, ale nie każdy wie, że akurat idzie kobieta o tej sylwetce. Dopiero, jak nałoży dopasowane ubranie, wówczas to widać. Ja umiem to rozpoznać, nawet przy szerszym ubraniu ;)

Gość gość
ten znowu o klepsydrach

Gość gość
Klepsydra ma nogi proporcjonalne, to są nogi długie, nieważne jakiego wzrostu jest. Ma krótki stan - tułów, a dłuższe nogi. MM miala je dlugie, proporcjonalne do swojego wzrostu i calej sylwetki. Widac by to bylo, gdyby paradowala, tak jak teraz w wysokich obcasach i odkrytych nogach.

Gość gość
gość dziś : wiesz dlaczego tak myślisz, bo myślisz, ze typowa klepsydra jest K. Kardashian, a ona jest sztuczną klepsydrą, zrobioną. Klepsydra ma dlugie nogi, bo ma krotki tulow, inaczej nie jest klepsydra, tylko np. Gruszka. Mylisz figury, moze nie widzialas takiej figury?

Gość gość
jednym słowem-modelka

Gość gość
Nie mylę figur, po prostu w ramach jednej figury zazwyczaj jest kilka wariantów. Ten najbardziej szlachetny wariant występuje rzadko.