Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Praca przy komputerze ponad 4h a ciąża

Polecane posty

Gość gość

Jestem w ciąży, mój pracodawca uważa,że przy komputerze mogę pracować 8h spokojnie, ja jednak przeczytałam w kodeksie pracy,że nie może dłużej jak 4h. Resztę 4 powinna wykonywać inne obowiązki bez udziału monitora. 8h siedzenia przy biurku sprawia mi sporo dyskomfortu, w dodatku mam okropne dolegliwości ciążowe i cierpię. Jak porozmawiać z pracodawcą abym jednak nie siedziala bite 8 h przy kompie. Chyba,że ustawy się zmieniły? Będę wdzięczna za pomoc

Gość gość
Nie pociesze Cie, ja tez siedze przed kompem 8h dziennie. Nie mam innej mozliwosci, taka mam prace.

Gość gość
Ja pracowałam w obu ciążach tylko przed komputerem, w pierwszej do 36 tygodnia ciąży miesiąca 7h dziennie (ostatnie dwa miesiące, wczesniej normalnie 8h). A w drugiej okolo 6h dziennie do 35 tygodnia (przed druga ciąża tez 6h dziennie i tak zostało po prostu). Te przepisy nie wiem czy sa aktualne ale sa dość stare jak jeszcze byly stare wielkie monitory które rzeczywiście co tam emitowany, te nowe są ok. Fakt ze w późniejszych miesiącach byly mi bardzo niewygodnie siedzieć przy biurku ale robiłam sobie krótkie przerwy i chodziłam po biurze. P.S. W weekend np tv czy tam laptop masz tez wlaczony tylko 4h dziennie i ani minuty dluzej bo szkodzi?

Gość gość
W Polsce siedzenie przy komuterze ogromnie szkodzi w ciazy... ale tylko przy SLUZBOWYM komputerze, przy tych w domu mozna siedziec i 20 godzin na dobe ;)

Gość gość
Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś się do tego stosował.

Gość gość
A tu Was zdziwię, ponieważ o dziwo nie mam TV, nie oglądam. Nie mam takiej potrzeby. W domu spędzam może max 2h dziennie przy laptopie. Proszę nie wrzucać mnie do wora osób tzw. księżniczek którym nie chcę się pracować. Nie pracuje ogólnie w biurze, wykonuje pracę fizyczną, siedzenie teraz 8h przy biurku słabo na mnie działa, koledzy w pracy trochę cierpią jak widzą jak wymiotuje i znoszą to. Dlatego myślalam,że może jest szansa na jakieś udogodnienia abym nie musiała tak siedzieć tylko móc też porobić coś innego a tu musiałabym się oprzeć na ustawie, bo bez tego nici. Ja wiem,że internet to zło, i zaraz trzeba zdeptać i zniszczyć osoby pytające, ale proszę bez przesady :)

Gość gość
No to gdzie poroblem ? : 4 godziny przy kompie a drugie 4 ponos troche skrzynek i bedzie git :D

Gość gość
Autorko mój mąż programista twierdzi, że teraz monitory są bezpieczne dla kobiet w ciąży, sama tak pracowałam. Bardziej uciążliwe chyba jest to siedzenie, a z opisu wnioskuję, że jesteś na początku jeśli masz wymioty. Też ciężko wspominam ten czas, ale po 16 tc było lepiej:):):) Właściwie II trymestr był najlepszy:)

Gość gość
Qrwe, nie dogodzi wam :D Praca fizyczna zle, praca przy kompie tez zle ... Idzcie do sejmu to nic nie bedziecie musialy robic :D i to przez cale zycie :D

Gość gość
Praca fizyczna była super, ale co poradzę jak musieli mnie ściągnąć ze stanowiska... Dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam serdecznie

Gość gość
Lekarz mi powiedziała, że z tymi 4h przy kompie w ciąży to już nieaktualne.

Gość gość
Możliwe że nie stanowi to już zagrożenia, ale przepisy obowiązują nadal, a pracodawca ma obowiązek się do nich stosować. Nie tylko 8 h przy monitorze nie można, ale też w wymuszonej pozycji, czyli np. siedząc przy jednym krześle. Autorko, owszem, możesz to egzekwować, ale podpierając się przepisami, ewentualnie PIP-em. Na pewno chcesz w ten sposób? Bo wchodząc na wojenną ścieżkę z pracodawcą zepsujesz sobie atmosferę w pracy i nie będzie ci tam raczej przyjemnie siedzieć do porodu i wrócić potem (o ile będzie gdzie). Jeśli się martwisz tylko o zdrowie- też z tego co wiem nowe komputery nie stanowią zagrożenia, jak ktoś się wybitnie martwi to są takie osłonki na brzuch, a z szefem pogadaj że co jakiś czas musisz wstać i zrobić ćwiczenia albo napić się ziołowej herbatki. Niestety złe samopoczucie większości kobiet towarzyszy w ciąży i stanowisko nie ma tu większego znaczenia.

Gość gość
To nie chodzi o monitor tylko o pracę W JEDNEJ POZYCJI! I nie, kobieta w ciąży nie może przed monitorem pracować dłużej niż 4 godziny to jest cały czas aktualne. (poki co bo dzis czytalam artykul o nowym super projekcie naszego rzadu, ze kobieta w ciazy bedzie pracowac przy kompie 8 h, ale po kazdych 45 minutach ma jej przyslugiwac 15 minut przerwy) Więc jeżeli dajecie pracodawcy przyzwolenie na niestosowanie się do tego przepisu to jesteście frajerki, sorry taka prawda.

Gość gość
siedzisz i jeszcze ci źłe, to do fizycznej, do sprzątania

Gość gość
4 godz dziennie ale przed monitorem starym z tzw doopą, teraz są płaskie monitoy nieszkodliwe i spokojnie można pracować

Oczywiscie na kafe najczesciej wypowiadaja sie osoby,ktore z tematem nie maja nic wspolnego ale chyba z nudow nusza pisac bezsensowne odpowiedzi. Autorko chyba rzadko sie zdarza,zeby pracodawcy do tych 4h przed kompem sie stosowali.Ja tez mam prace biurowa i bedac w ciazy pracowalam 8h przy komputerze.Teraz te monitory tak nie szkodza jak ktos napisal.Bardziej uciazliwe jest siedzenie tak dlugo w jednej pozycji.Musisz czesto wstawac,zeby rozprostowac kosci i nie nadwyrezac kregoslupa. I do kogos kto napisal,ze to SIEDZENIE.Jeszcze nie slyszalam,zeby ktos za siedzenie placil.Praca przy komputerze to tez praca

to zdecydowanie wejdź na stronę poradnika dla pracowników gdzie znajdziesz odpowiedzi na takie pytania ale nie tylko. Znajdziecie tam również artykuły opisujące sprawy bhp czy też funduszu socjalnego. A poradnik znajdziecie na stronie https://poradnikpracownika.pl/

Gość gość
Ten przepis był zasadny przy komputerach sprzed 20 lat! I pracodawca doskonale o tym wie kombinatorko. Nie zależy ci na pracy to bierz l4, zależy to nie kombinuj.

Gość gość
Pracodawca już zmienił ci stanowisko, postarał się, zamienił pracę fizyczną na siedzenie przed biurkiem i tak płaci ci za siedzenie, bo nagle przecież nie ogarniesz zupełnie nowej pracy...a ty dalej drążysz. Kto ci każe siedzieć w jednej pozycji? Możesz wstać, wykonać proste ćwiczenia, przejść się, chcociażby do toalety.. Wymioty nie trawają wiecznie...

Gość gość
ten przepis jest nadal obowiązujący kretyni do maja tego roku, uważacie,że jak dostała pracę siedzącą bo ją przenieśli to jest szczęsliwa? przenieśli ją bo musieli a nie chcieli. Niestety traktuje sie w Polsce cięzarne jak jakieś bydła a tymczasem z postów wnioskuje,że bydło to tu włazi i piszę, bo chyba nudzi się w życiu. Ciekawe ile z Was marnotrawne społeczeństwo korzysta z przywieli.

Gość gość
U mnie w pracy siedziało się po 12h przy komputerze. W ciąży od razu zaznaczyłam, że 4h to maks jaki jestem w stanie poświęcić. Na początku pracodawca kręcił nosem, ale nie miał innego stanowiska, więc się zgodził. Pracowałam do 36 tyg. Niestety po porodzie już nie miałam gdzie wracać.

Gość gość
no wlasnie i po co się tak poświęcać? nie szanują nas kobiet obojętnie czy będziemy pracować do końca czy nie.

Gość zubiat
Pracowanie przy komputerze w ciąży tyle godzin może byc szkodliwe. Ja mialem inny problem, bo strasznie piekly mnie oczy ale odkad mam http://hialeye.pl/ nie martwie sie juz o nic. Doskonale nawilzaja a ulge przynosza praktycznie natychmiastowo.

Gość gość
Ja pracowałam 10h przed komputerem w pierwszej i drugiej ciąży. Najgorzej było usiedzieć, więc czasem na stojąco pracowałam, spacerowałam, robiłam ćwiczenia rozciągające.