Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oioioioiii

Pracujemy z mężem a kasy brak

Polecane posty

Gość oioioioiii

Oboje z męzem pracujemy na całe etaty , ale cięzko by cos odłozyc . Czesto musze uwazac by do kolejnej wypłaty straczyło . Kurcze czy nie umiem osczedzac ? Jesli jeden tydzien zaoszczedze to zaraz cos wpadnie i znów klops może niezdara jestem ? !

Gość oiiioioooo
Mamy dwoje dzieci w szkole podstawowej , mąz zarabia ok 3 tys a ja 2,5 tys . Plus 500 z pr 500 plus . Tez tak macie ?

Gość gość
Masz 6 tys dochodu i nie potrafisz nic odłożyć? To 500+ chociaż odłóż. Jakbym miała tyle dochodu to 1500 dałabym spokojnie radę.

Gość gość
Ewidentnie nie umiecie.

Gość gość
1500 odłozyłabys ? to chyba nie umiem nic !!!!

Gość gość
ja bym odłożyła 4000zł co ty k***a robisz z kasą ???

Gość gość
10% od każdej pensji odkładasz na samym początku miesiąca I NIE RUSZASZ. Tak się oszczędza.

Gość gość
Mam taką pensję tak Twoja, co miesiąc odkładam 350 (na odrębne konto). Do tego nie wydaje wszystkiego co zostanie z tych 2150, więc na koniec roku przelewam na konto nadwyżki, zostawiając na koncie nie więcej niż 5 000.

Gość gość
" Jak sobie kiedyś żyłem? Z miesiąca na miesiąc. Kasa była wydawana na bieżąco- na aktualne potrzeby, a przynajmniej tak mi się wydawało. Zawsze sądziłem, że muszę zarabiać więcej i wtedy dopiero będę odkładał pieniądze. I wiecie co? G****o prawda. Na pierwszym roku studiów żyłem za 1000zł miesięcznie, szału finansowego więc nie było i z oszczędzaniem było ciężko. Sądziłem, wtedy, że jeżeli moje dochody miesięczne będą większe to nadwyżkę będę regularnie odkładał. Po półtora roku od tamtego dnia zacząłem faktycznie mieć większe dochody a „dziura w kieszeni” ciągle istniała. I znów sądziłem, że zwiększenie przychodów rozwiąże mój problem. O jak ja się myliłem! Zauważyłem kiedyś, że w sytuacji gdy mam więcej pieniędzy to żyje inaczej. Kupuje inne produkty na obiad, inaczej spędzam wolny czas itp. Po prostu zauważyłem, że zarabiając więcej, więcej też wydaje i pieniądze ciągle się gdzieś rozlatują. Taki syndrom chyba ma większość ludzi- nie tylko ja. Już jestem w takim wieku, że chce coś na to zaradzić, jakoś rozwiązać ten problem i nie dopuszczać do sytuacji, gdzie zaczyna brakować pieniędzy do końca miesiąca."

Gość gość
1500 ? 4000 ? ha ha ha ha ha ale sie usmiałam z tych 4 tys ! opłat mam co mc ok 2 tys plus jedzenie ok 2 tys , koszty samochodu ok 500 zł . Cos trzeba kupic do ubrania i inne i casami nic nie zostaje wiec jak osczedzic 4 tys ? badz 1500 z? hę ?

Gość gość
"Szukałem sposobu na to jak odkładać na fundusz awaryjny, trochę poczytałem i uważam, że nie ma idealnego systemu. Postanowiłem wyrobić sobie wiec własną serię nawyków finansowych i po testowaniu ich przez jakiś czas myślę, że stworzona metoda działa u mnie, choć będę ją uzupełniał. Dla mnie najważniejsze jest, żeby taki system był prosty i szybki w stosowaniu- bez wykresów, tabelek i wyliczeń, bo to sprawia, że chcemy to ciągle odkładać w czasie. Jakie więc wnioski wyciągnąłem i co wymyśliłem? Zacznij oszczędzać już teraz. To był mój błąd już na starcie. Tak jak wyżej pisałem wydawało mi się, że większe przychody rozwiążą mój problem. Wcale tak nie jest, dlatego warto, bez względu na to ile zarabiasz zacząć oszczędzać już teraz. Odkładaj kwotę, adekwatną do twoich przychodów. Zacznij już teraz! Zwalcz konsumpcje. Idąc do sklepu na zakupy nie wydawaj pieniędzy bez sensu. Rób zakupy z głową, rób to mądrze. Niby wiadoma sprawa, ale w praktyce to różnie wygląda. Czasem stoję przed opcją kupienia sobie jakiejś rzeczy, której wiem, że nie potrzebuje, ale wewnętrzny głos mi podpowiada, że „zasługuje na to, bo zapieprzam jak mogę”. Tylko czy nie lepiej wydać tego na coś bardziej użytecznego? Kontroluj wydatki. Najpierw zanim zacząłem odkładać pieniądze postanowiłem zrobić małe badania, na co wydaje. Do takich analiz podchodziłem już kiedyś kilkakrotnie stosując programy komputerowe i nie wychodziło- w którymś momencie przerywałem. Uprościłem więc całość, kupiłem zwykły, niezawodny zeszyt, w którym zapisywałem swoje wydatki. Po prostu zawsze brałem paragon, który przekładałem do zeszytu. Gdy ich się nagromadziło więcej to wpisywałem całość do zeszytu. Po miesiącu dostałem obraz swoich wydatków i teraz widzę, gdzie mogę zaoszczędzić."

Autorko:)) nie przejmuj sie to tylko pieniadze:)) ktore sa po to zeby wydawac:)

Gość gość
"Przedstawię Ci w punktach jak oszczędzam pieniądze. To jest moja strategia, może nie jest idealna, ale jest bajecznie prosta. Po pierwsze wszystkie pieniądze jakie posiadam wpływają na moje konto bankowe główne (w mBanku). Z niego na co dzień korzystam, robię przelewy, zakupy itp. Gdy dostanę pieniądze np. za jakiś projekt to 30% tej kwoty od razu przelewam na inne konto. To konto mam w BZWBK. Co ważne- nie pamiętam do niego identyfikatora a karta leży zawsze w domu (teraz w ogóle pójdę do banku i z niej zrezygnuje). Dzięki temu unikam przypadkowego wydania. W sumie to wchodzę na to konto raz w miesiącu, aby sprawdzić ile się uzbierało i… Połowę tego uzbieranego przenoszę na konto walutowe w dolarach, które kiedyś założyłem po powrocie z USA. Te pieniądze to mój fundusz awaryjny- w przypadku niezaplanowanych wydatków, które są niezbędne (choroba, wypadek, kradzież czy awaria komputera). To co zostanie na koncie złotówkowym przeznaczam na swoje cele- podróże, wydatki większe itp. Jakie wyciągnąłem wnioski? Metodę stosuje już od pewnego czasu i zaobserwowałem wiele ciekawych rzeczy. Po pierwsze doszło do absurdu, bo mam więcej pieniędzy : ) Zacząłem więcej zarabiać i mądrzej wydawać. Pieniędzy mi zawsze brakowało i nie mogłem sobie pozwolić na wiele rzeczy. Teraz mam zawsze parę groszy, żeby iść na kawę, na jakieś piwo itp. Wszystko po prostu z głową. Po drugie czuje się bezpieczniej. Mam świadomość, że w sytuacji kryzysowej mam jakąś (nawet niewielką na początku) kwotę. Z drugiej strony nie mam do tych pieniędzy bezpośredniego dostępu i nie wydaje ich."

...bo najwiecej szczescia i poczucie bezpieczenstwa daje rodzina:))) przyjaciele:) A nie pieniadz!:(

Gość gość
Idź na bloga Finansowego Ninji i zacznij wdrażać.

Gość oioioioooo
gość dziś Idź na bloga Finansowego Ninji i zacznij wdrażać. x idz mi z pierdołami

Gość oioioiooo
pieniadz jest marny i martwy !!!tyle przez niego nieszczesc , okrucienstw!! popatrz na Swiat i zobacz do czego pieniadz prowadzi Swiat x ok tylko ze ja chce oszczedzic na sprawy pozyteczne a nie pierdoły

pieniadz !? jest marny i martwy !!!tyle przez niego nieszczesc , okrucienstw!! popatrz na Swiat i zobacz do czego pieniadz prowadzi ... do zguby ,wojen!!:(:(nienawisci!:(( zdrad! chciwosci!:(

Gość gość
Marto dziękuje za wypowiedz :)

autorko:)) z czasem nauczysz sie oszczedzac:) pomalutku malymi kroczkami:)...nic na sile :)

Gość oioioooo
a gdzie te mądrw co mi doradza jak oszczedzic 4 tys hę ? gdzie jestescie doradczynie ?

Gość gość
oioioioooo dziś Pierdołami to raczej jesteście wy z mężem :) A wasze dzieci też z biedy nie wyjdą...

Gość oioioooooo
ość dziś oioioioooo dziś Pierdołami to raczej jesteście wy z mężem usmiech.gif A wasze dzieci też z biedy nie wyjdą... x dziecko tobie to juz nawet psychiatra nie pomoże ha ha ha ha

Gość oioiooooo
Marto nic na siłe ! :)

Gość gość
MMarta, z rodzina to się najlepiej wychodzi an zdjęciu. Ja mam rodzeństwo ale jak przydarzyło mi się nieszczęście to jeszcze się smiali ze jest mi zle a nie żeby ktoś pomogl. Ja wole wierzyc w pieniądze.

Gość gość
gość dziś 1500 ? 4000 ? ha ha ha ha ha ale sie usmiałam z tych 4 tys ! opłat mam co mc ok 2 tys plus jedzenie ok 2 tys , koszty samochodu ok 500 zł . Coś trzeba kupic do ubrania i inne i czasami nic nie zostaje wiec jak osczedzic 4 tys ? badz 1500 z? hę ? x 6 tys dochodu. U ciebie kosztów stałych jest 4500. Czyli zostaje 1500. Odjąć od tego 500 na ciuchy do które można jeszcze uciąć z jedzenia ze 200zł i zostaje ci 1000. Ja wydaję na opłaty ok 1200, więc mam 800zł więcej do dyspozycji od ciebie. 4 tys jak mam do wydania, to się też ubierzemy (4osobowa rodzina z dójką nastolatków), kupimy paliwo (auto na gaz) mój dojazd do pracy i inne, więc spokojnie to 1500 odłożę. Wzięłam pod uwagę to, że autorka może mieć jakiś kredyt np. dlatego napisałam, żeby te 500+ sobie odkładała.

oszczedzasz !!! po co? czy wczesniej czy pozniej:) to i tak sie pieniadz wyda !:))

Gość gość
Mamy to samo zarabiamy razem na reke 15 tys zł i wiecej jak 1 tys nie odłożymy.

gość dziś :)) moja rodzina jest w spaniala :)) kocham ich:) zawsze Stoja za mna murem:))...Ale nie posiadam wlasnej rodziny!! potomstwa!? malzonka!:))

Gość oiooooo
Odkładam co mc 1 tys zł na wakacje . Ale niektóre osoby przy takich dochodach domy buduja co dla mnie w głowie sie nie miesci !!!