Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

komunia mojej corki

Polecane posty

Gość gość

Mam bardzo duza rodzine i dlatego postanowiłam zrobić tylko male spotkanie na pare osob tzn my z mezem, chrzestni, tesciowa ( teściu nie zyje) moja matka i ojciec. Będzie uroczysty obiad potem kawka jakies ciasto i tyle. Jak powiedzialam to koleżance to stwierdzila, ze chyba zwariowałam żeby rodziny nie zapraszać i komunie robic byle jaka. Zwaszcza , ze mam duza rodzine ( w zamysle pewnie miała ze będzie dużo prezentow) A ja mam odruch wymiotny kiedy widze , ze dzieci zamiast na clue tej uroczystkosci czekaja tylko na prezenty i kase :O W innych krajach jest tak jak ja napisałam a nwet gorzej bo po kościele każdy idzie w swoja strone. Jak jest u was , zapraszacie cala rodzine?

Gość gość
limuzyne i sale bankietową zamowiłas?

Gość gość
Zrobisz jak uważasz to twoja decyzja i uważam że skoro nie chcesz robić wielkiego przyjecia to nie warto się do tego zmuszać. I masz rację z tymi komuniami teraz jest nastawienie na prezenty i materializm a przecież nie o to tutaj chodzi.

Gość gość
Jednak z drugiej strony zal mi corki , ze wszyscy dostana a ona tylko epewnie pare prezentow... limuzyny nie zamawiałam , fryzjera tez nie. ;)

Gość gość
zabiegi z botoksu i silikonu jako prezent?

Gość gość
to popracuj nad nastawieniem swojej córki!!!! ja po komunii zaprosiłam tylko najbliższych na obuad w restauracji,później deser, porobiliśmy sami zdjęcia i koniec. bez żadnej spiny, pokazówy i mieliśmy wyebane na to co powiedzą inni,wszyscy odetchnęliśmy jak ten dzień się już skończył bo przygotowania do tej ceremonii to już masakra. dzieci po tych całych przygotowaniach komunijnych mają dość kościoła, księży, mszy , nie wspomnę już o rodzicach. nie spotkałam się jeszcze z dzieckiem, które po tych wszystkich przygotowaniach komunijnych, po tych wszystkich "obowiązkowych" mszach wszelkiego rodzaju miały później ochotę w niedzielę iść do kościoła. niestety ale to wszystko zniechęca, nie bez kozery utarło się powiedzenie, że bierzmowanie to już całkowite pożegnanie z kościołem.

Gość gość
Żal że nie dostanie tyle prezentów??? Przecież sama pisałaś że Cię wkurza takie podejście więc nie rozumiem czegoś. Sama uczysz dziadostwa a potem pretensje że dziecko patrzy tylko na kase.

Gość gość
ha ha ha ha nie ma kasy na wystawna komunie i ze niby nie dla pezentów ale jdnak jej córki szkoda bo inni prezenty dostana ha ha ha

Gość gość
stać mnie na to zebym zrobila komunie mojemu dziecku ale mi się nie chce. Jak wspomnę swój slub to robi mi się slabo wiec z komunia postanowiłam zrobić tak jak napisałam wyżej :)

Gość gość
autorko , ja marze o tym żeby zrobić tak jak ty ale ... no wlasnie co ludzie na to powiedzą... i organizuje impre z pompa tzn wynajecie sali ( tak jak na wesele) fryzjer, fotograf. Wszystko będzie kosztowac ponad 6000zl :O

Gość gość
Pozostałe dzieci nie dostaną prezentów tylko kasę, którą zbiorą rodzice zeby opłacić imprezę. Moja córka miała w zeszły roku komunię i słyszałam jak dzieci ze sobą rozmawiały :) To jest po prostu nieporozumienie.

Gość gość
Własnie tak jest. Gdyby rodzicom się ta impreza nie zwracała to by się opamiętali. Ci na prawdę wierzący nie potrzebują tej całej pompy, a ci słabiej wierzący to znowu nie mają takiego powodu do świętowania.

Gość gość
Polska to jedna wielka wieś. Mieszkam za granica w bardzo bogatym kraju i tu nikt nie robi takich impre na pokaz. Ewentualnie obiad w restauracji i koniec. Ale jak wiadomo mieszkańcy bloku wschodniego musza pokazać innym ze maja kasę

Gość gość
Moje starsze miało cala bliska rodzinę czyli ok. 30 osób (dziadkowie, nasze rodzeństwo z dziecmi). Ale ja lubię takie spendy. A prezenty dostało normalne- rolki,książki, petshopy i płetwy! Kasy 0zl! Od chrzestnych łańcuszek i Biblia. Nie dostała więcej bo o to poprosiłam! Duże przyjęcie nie musi oznaczać wielkich niestosownych prezentów. W tym roku mamy komunię młodszego dziecka i będzie podobnie. I jak kogos szokuje to mlodsza idzie w sukience po kuzynce. I to zupełnie nie jest kwestia braku kasy a podejścia do komuni i rodziny.

Gość gość
Na cuj wy bierzecie te kościelne śluby a potem chrzcicie dzieci , komunie, religie , księża po kolędzie w domu? Kiedy sie ogarnięcie i przestaniecie uszczęśliwiać na sile ? Komu to jest potrzebne poza samym kościołem ktory nie zrobi nic jak nie zapłacicie. Nawet za pogrzeb musisz zapłacić bo gnoje odmówią a jeszcze w czasie mszy bedą łazić z koszyczkiem na ofiarę. Nawet umarłemu nie odpiszą mimo ze całe życie był dobrym płatnikiem. Która sie wreszcie ogarnie i zatrzyma ten taniec frajera

Gość bodzio525
Sądzę, że nie ma sensu zapraszać całej rodziny, jeśli nie masz miejsca, albo cie po prostu na to nie stac. To jednak duzy wydatek. Jak dla mnie najblizsza rodzina, o której napisałaś w zupełności wystarczy. A jeśli chodzi o prezenty, to jak już ktoś napisał kwestia nastawienia dziecka.

Gość gość
Ja tez zapraszam tylko dziadkow,chrzestnych i wojkow.mieszkanie male nie mam miejsca ani ochoty na pokazowe. Trzy lata temu komunia corki wygladala podobnie. Zaznaczylam z gory ze z prezentami bez szalenstw. Dostala kolczyki,lancuszek,pierscionek,album z kotami,encyklopedie zwierzat i kilka drobiazgow. Z kasy 100 zl.

Gość gość
Ja też robię tylko obiad,tort. Dla chrzestnych,2 babć i dziadka. Jestem niewierząca w kościół ale syn sam chciał iść do I komunii św,więc zakupiłam co trzeba albę,świece,różaniec itd. Syn z własnej woli uczy się modlitw i chodzi zdawać je do księdza.Nie stresuje się a tym bardziej nie spinam :)