Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Hashimoto. Starać się o dziecko przy tej chorobie?

Polecane posty

Gość gość

Wczoraj lekarz stwierdził u mnie chorobę Hashimoto. Czy mogę starać sie mimo to o ciążę? To choroba autoimmunologiczna i podobno może zagrażać ciąży .

Gość gość
Jak chcesz twoja wola. Musisz jednak być pod ciągłą kontrolą lekarza.

Gość gość
Był ktoś w podobnej sytuacji?

Gość gość
tak,i dziecko zdrowe

Gość gość
A jak wygląda leczenie tej choroby?

Gość gość
Dostajesz hormony i tyle. To niedoczynnosc tarczycy, wiec nie umrzesz....

Gość gość
Jasne, że tak! Ta choroba jest stosunkowo łatwa do opanowania, musisz regularnie badać tarczycę (hormony, USG) i brać codziennie lewotyroksynę. Możesz mieć kłopot z zajściem w ciążę, nawet niekoniecznie przez tarczycę, ale jako że jest to choroba autoimmunologiczna, mogą z nią współistnieć inne choroby tego typu. U mnie był problem natury immunologicznej - nie mogłam zajść w ciążę, bo komórka jajowa wytwarzała przeciwciała przeciwko plemnikom (to nie to samo co wrogość śluzu!). Miała po prostu tak grubą otoczkę, że nie była w stanie połączyć się z plemnikiem. Pomogło ICSI (in vitro) i lekinimmunosupresyjne. W ciąży czułam się wspaniale, tarczyca nie szalała (dopiero po porodzie nieco się rozchwiała, ale wszystko udało się opanować). Dziecko zdrowe. Przy chorobie Hashimoto musisz uważać na dietę - mocno spada metabolizm, nadmiar jodu i warzyw typu kapusta, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuł również niewskazany, ale w ciąży i tak będziesz musiała odżywiać się zdrowo i suplementować jod.

Gość Slodchen
Hashimoto nie jest niedoczynnoscia tarczycy!

To nie tylko niedoczynnosc to choroba autoimunologiczna. Organizm traktuje plod jak cos obcego i chce sie tego pozbyc. Jestem hashimotka. Pierwsze dziecko, trafione od strzala ;-) W 16tc trafilam do szpitala. Po kilku dniach wrocilam do domu i do konca ciazy elegancko. Dziecko piekne, zdrowe urodzone o czasie. Drugie dziecko ustrzelone za drugim podejsciem. Ciaza jak marzenie. W 33tc szpital i porod. Ale nie z winy tarczycy. Po prostu zaczelo odklejac sie lozysko. I tutaj rowniez piekny, zdrowy mezczyzna :-) Tak ze droga autorko, polecam :-) Ps. Jak dowiedzialam sie o chorobie endo powiedzial: mozesz nie zajsc, poronic, urodzic niepelnosprawne. No ja mam dwoch wspanialych intelihentnych dzentelmenow :-)

Gość Slodchen
Ja zaszlam w ciaze w 3cim cyklu po odstawieniu tabletek anty. Hashimoto mam zdiagnozowane od 6 lat. Jesli masz dobrze dobrana dawke leku to znajdziesz w ciaze, potem konieczne sa czeste kontrole i dostosowanie dawki leku na nowo kiedy juz bedziesz w ciazy. Hashimoto samo w sobie nie jest zagrozeniem dla dziecka

Gość gość
Tak jasne dbaj o diete

Gość gość
Jak przejdziesz na dietę bezglutenową, bezlaktozową to na pewno się uda!!!!

Gość gość
Moja kumpela hashimoto. Rok temu w 37 tygodniu urodzila zdrowego synka. Bardzo dlugo nie mogla zajsc w ciaze ale w koncu sie udalo.

Gość gość
Mi sie udalo. Trzymaj niska wage ciala, zero glutenu ale to doslownie zero. Na poczatku przekonasz sie ze gluten jest wszedzie. Ja walczylam 11 lat, ale zabrawde najbardziej ze wszystkiego pomogla dieta. Mam blizniaki i jestem w ciazy z trzecim dzieckiem.

Gość gość
Koleżanka straciła pierwszą ciążę, ale druga przebiegłą prawidłowo - więc da się :) To było lata temu, więc teraz tym bardziej lekarze wiedzą jak prowadzić takie ciążę.

Gość gość
Hashimoto srutututu, wystarczy pic plyn lugola ok3 krople dziennie I bedziecie miec takie hormony jakich endokrynolodzy nie znaja;) ,ale to Ci powie tylko lekarz z prawdziwego zdarzenia, reszta to akwizytorzy farmacetyczni.co Ci zapisal? Czytalas ulotke co po tym Ci? Bedzie? Jak rozwala watrobe to zapomnij pozniej o dziecku bo za prawidlowa gospodarke hormonalna odpowiada min.watroba!

Gość gość
Ja mam hashimoto, ktore spowodowalo u mnie rowniez niedoczynnosc tarczycy. Niecale 2 miesiace temu urodzilam zdrowego synka, cala ciaza bezproblemowa a zaciążyłam po pół roku starań.

Gość gość
Rowniez mam Hashimoto,juz bez niedoczynnosci. 2 pierwsze ciaze stracilam w 9 tygodniu. Z trzeciej mam wspaniala,2 letnia corke,ciaza idealnie przebiegala,porod w 38 tc. Teraz jestem w czwartej i niestety,zarodek za maly do wieku ciazy (ok 8 tc,zarodek ledwo na 5t3d),ale jest serduszko,mam nadal nadzieje.

Gość gość
Bzdura z tą dietą bez glutenu! Żadna dieta eliminacyjna nie jest zdrowa. Nietolerancja glutenu/celiakia owszem, zdarza się, że idzie w parze z Hashi, ale to nie jest regułą.

Gość gość
Tu autorka. Mam zdiagnozowaną niedoczynność i biorę 25 eutyroxu. Do endo dopiero pójdę i Zobaczę, czym będzie mnie leczył.

Gość gość
To nie endo Ci zdiagnozował Hashimoto? Na jakiej podstawie?

Gość gość
Endo też Cię będzie leczył euthyroxem, ale dawka 25 jest mikroskopijna, na pewno na tym się nie skończy. Porządny endo zleci Ci morfologię z rozmazem, poziom wit. D i B12 oraz elektroforezę białek. Zleci ich suplementację, do tego ewentualnie jeszcze selen... Ewentualnie poszuka czegoś jeszcze, jeśli masz jakieś specyficzne objawy.

Gość gość
Najpierw kilka spraw prowadzących do balansu: suplementacja omega 3, selen organiczny, wit d. Zmiana diety na bezglutenowa, sport lub chociaż spacery. Antyciala Ci spadna i będzie mniejszy Stan zapalny. Nie martw się o ciążę. Przy wyrownanych hormobnach będzie ok

Gość gość
Poczytaj też o zespole nieszczelnego jelita :)

Gość Slodchen
Na podstawie jakich badan masz zdiagnozowane Hashimoto? Nie bylas u Endo?

Gość gość
Tu autorka. Kilka dni temu byłam na usg u lekarza, który nie jest ando, chyba jest specj. chorób wewnętrznych bodajże z uprawnieniami z ultrasonografii. Z usg wyszło, że mam przewlekłe zapalenie tarczycy, a w necie przeczytałam, że to właśnie choroba Hashimoto.

Gość gość
A eutyrox zapisał mi lekarz rodzinny i dawką 25 mg unormował mi poziom tsh, jednak wysłał mnie też na usg i to z usg wiem o zapaleniu tarczycy. Teraz planuję iść do Lekarza rodzinnego i podejrzewam, że da mi skierowanie do endo.

Gość gość
Musisz miec zrobione anty tg i anty tpo plus ft3 i ft4. Głowa do góry hashi nie nie jest takie złe. Ja z kolei nie mam hashi tylko " inna postac przewlekłego stanuzapalnego tarczycy" doktor powiedział że moja choroba zachowuje się inaczej niż hashi

Gość gość
To może ja też nie mam Hashimoto. Myślałam, że jak zapalenie, to Jest to Hashimoto. To stwierdzi pewnie dopiero lekarz po zleconych badaniach.

Gość Slodchen
Bada sie konkretne przeciwciala zeby stwierdzic Hashimoto. Ale nie tylko, wazny jest obraz USA. Na tym zna sie endo.