Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

500 plus dla samotnej matki

Polecane posty

Gość gość

Czy ktos moglby mi pomoc? Jestem samotna matka i mam 12 letniego syna.Okolo rok temu zaczelam pracowac i wtedy stracilam alimenty z funduszu alimentacyjnego ( eks nie placil alimentow bo nie ma pracy i jest chory) stracilam tez prawo do zasilku rodzinnego. W pierwszym miesiacu zarobilam ok 1900 zl wiec przekroczylam dochod na dwie osoby wymagane do 500 plus. Ale od wielu miesiecy zarabiam mniej niz 1600 zl netto i caly czas slysze, ze mi sie to 500 plus nie nalezy( mimo, ze mamy mniej niz 800 zl netto na osobe) a w internecie czytam inaczej. Co powinnam zrobic waszym zdaniem? bardzo was prosze o odpowiedzi.

Gość gość
500 + jest od drugiego dziecka szmato

Gość gość
*Górny próg dochodowy będzie obowiązywał na pierwsze dziecko: 800 zł netto na osobę w rodzinie oraz 1200 zł netto na osobę w rodzinie z niepełnosprawnym dzieckiem. To kryterium trzeba potwierdzić co roku. To oznacza coroczne składanie zaświadczenie o dochodach. Podstawowe dane o dochodach gmina uzyska sama. Czytaj więcej: http://www.dziennikbaltycki.pl/500-plus/a/jak-dostac-500-zl-na-dziecko-zasady-przyznawania-warunki-dokumenty,9381252/

Gość gość
Powinnaś pójść do mopsu,pobrać i wypełnić wniosek,złożyć go w mopsie. Do dwóch tygodni przyjdzie Ci decyzja czy się należy czy nie. Z tego co piszesz powinnaś dostać. Jak będziesz pobierala zaświadczenie z pracy o zarobku to powiedz w czym rzecz,często pracodawcy idą na rękę i o parę złoty mogą Ci obniżyć zarobek.

Gość gość
a wiesz moze z jakiego okresu liczy sie zarobek? Bo mops naliczyl mi chyba wg pierwszego przepracowanego miesiaca i wcale nie wzial pod uwage, ze w kolejnych miesiacach zarobilam duzo mniej.

Gość gość
Mops nie liczy. Zaświadczenie z zakładu pracy musisz wziąć,a dane z zaświadczenia wpisujesz do wniosku. Rób po kolei tak jak napisałam. Przecież nawet gdy odmowia to kary nie zapłacisz. Dobrze wypełniony wniosek musi być bo będą wzywać do uzupełnienia jak coś będzie nie tak.

Gość gość
Liczy się tylko miesiąc następny po zatrudnieniu np jak w styczniu podjełaś pracę to za luty. Ja miałam tak, że w miesiącu, który był uwzględniany zarobiłam 1601 zł, więc przekroczyło mi o 50 groszy na osobę i dostałam decyzje odmowną. Tyle, że w późniejszych miesiącach miałam dochód niższy i nie przekraczałam ale to ich nie obchodzi.

Gość gość
Weź pod uwagę że to będzie dochód netto nie brutto i w zakładzie pracy musisz zaznaczyć że zaświadczenie potrzebne do 500plus.

Gość gość
Było sie uczyć a nie rozkładać nogi jeszcze łapy po kase wyciąga leniwa dzi/wka

Gość gość
13.55 Czyli jak np ktos nie pracowal w ogole w styczniu i w lutym a wmarcu i kwietniu ten ktos zarobil 1900 zl a potem juz do grudnia 1200 zl to decyzja moze byc odmowna? Rozumiem,ze tak a jest jakis przepis ktory to reguluje? Mozna np zlozyc wniosek w kolejnym roku czy znowu wezma pod uwage pierwszy miesiac z ubieglego roku rozpoczetej pracy? Pokrecone to troche..