Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wspólny opał

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mama oddała mi dom do użytku . A właściwie mieszkanie u góry . A na dole cioci . Oczywiście dom ma być na mnie zapisany . Ale nie o to chodzi. Chodzi o problem z opałem . Węgiel z ciocia kupujemy na pół . I ustaliliśmy sobie zmiany tydzień na tydzień - raz ja pale , raz ciocia. Ja palę oszczędnie poprostu tak żeby nie było zimno. A ciocia hajcuje od 6 rano do samego wieczora . Jest tak gorąco ze się wytrzymać nie da. Mało tego podbiera sobie ze wspólnego węgla i chowa do szałerka po czym mówi ze węgiel się skończył i trzeba kupić . Mimo iż w rzeczywistości okrada nas z węgla. Kłamie ze kupiła np 2 tony a tak naprawdę kupiła tylko 1 tonę . Byle by mnie na kasę naciągać . Ja kupuje 2 tony ona 1 i myśli ze nie zauważę różnicy w ilości i mówi ze tez kupiła 2 tony. Bo zamawiamy osobno . I tak naprawdę ciotka hajcuje ciagle z mojego węgla. Powiedziałam o tym mamie i nie wiadomo co z tym zrobić . Myślałam żeby dawała mi pieniądze i ja będę dla niej zamawiać węgiel i będzie czarno na białym - 2 tony to 2 tony, a nie 1. W dodatku będę zamawiać osobno i swój węgiel będę chować np w stodole, tak żeby nikt mi węgla nie podbierał . Tylko co jeśli jej węgiel się skończy a mój nie i ciocia mi powie ze nie kupi węgla bo ja jeszcze mam swój albo powie Ze nie ma pieniędzy ? Co mam robić w tej sytuacji tak żeby ciocia mnie nie oszukiwała i przestała doić na pieniądze ? Doradzacie coś ?

Gość gość
wyprowadzić się na swoje!

Gość gość
Jestem na swoim . To ciocia nie jest na swoim . Bo mieszka w domu mojej mamy który i tak wkrótce będzie mój . Najchętniej bym ja wywaliła ale trochę głupio. Mama tez żałuje ze pozwoliła jej tam mieszkać

Gość gość
Przecież nie będę się wyprowadzać z własnego domu w którym mieszkam od urodzenia bo ciotka która tam mieszka od września ma zamiar w ch**a lecieć z opałem . Tak jak mówię dom dostałam po mamie , bo mama wybudowała sobie nowy a cioci pozwoliła tam mieszkać z dobrego serca . Bo ta miała jakieś kłopoty finansowe i nie wyrabiała z czynszem za mieszkanie ... problem trzeba jakoś rozwiązać

Gość gość
kupuj ekogroszek workowany, licz worki i dziel na pół.

Gość gość
OK ale czy takim ekogroszkiem da się napalić w każdym piecu ? I czy jest opłacalne ? Chodzi o koszt i wydajność

Gość gość
Przestan wogole ogrzewac dom.wogole nie kupuj wegla.wykonczysz ja w ten sposob.

Gość gość
Niech ci ciotka daje kopie faktur za wegil.albo tylko pokasuje a ty rob sobie zdjecia tel.

Gość gość
Kurde zawsze się trafi, że i w rodzinie ktoś oszukuje i okrada. Róbcie inaczej - jak się wegiel kończy, dajesz kase na jedną tone, a ona na drugą tone i zamawiasz dwie tony. Wtedy wegiel jest wspólnie opłacony. I palicie az się skończy i od nowa. Na szczęście już wiosna idzie i palenie sie skończy. A przez lato pomyśl nad oddzielnym ogrzewaniem, w sensie że może osobną instalacje zrobić.

Gość gość
Jaka instalacja? Odetnij ciotce instalacie od pieca.niech ciotka sobie kupi.wlasny piec.zainastaluje go w innym pomieszczeniu.wegiel swoj trzymaj pod kluczem w stodole.

Gość gość
Albo niech nawet 2 piece stoja w tym samym pomieszczeniu ale osobne instalacje.ciotka niech zaplaci za nowy piec.ona bedzie miala swoj ty swoj i wszystko ok bedzie.tylko zrob to latem.

Gość gość
Tak ale chodzi o to żeby tez nie podbierała sobie tego węgla . Co z tego ze węgiel będzie wspólnie opłacony jak ona sobie będzie podbierać i chować do szałerka aż zbierze się z tona . Wtedy węgiel się skończy . I znów trzeba będzie zrobić zrzutę . Ja dam na węgiel a ona sobie w taczce przeniesie ten z szałerka i powie ze tez kupiła chociaż ze nie kupiła tylko okradała . A ja będę do tylu z pieniędzmi. Jeśli chodzi o osobna instalacje grzewcza to nie ma gdzie .

Gość gość
To wogole wegla nie kupuj.niech marznie albo sama kupi.jak nie masz dzieci to mozesz sie tak pobawic.

Gość gość
Mam dziecko .Tez myślałam żeby tak się bawić . Kupić ze 2 falerki trochę pradu żrą napewno ale Po dwóch dniach jak jej dupa zmarznie to kupi węgiel . Mnie tam 50 zł nie zbawi za prąd na falerki . A ciocia mam nadzieje się nauczy , tak myśle

Gość gość
To przyszlo mi jedno rozwiązanie do głowy :D hardkor mozna się śmiać ale sprawa będzie "czarno na białym". Zainstaluj monitoring tam gdzie macie węgiel, jak będzie podbierać i zanosić do siebie to ją masz :D

Gość gość
Faktury niech ci pokaze za wegiel.jak powie ze wyrzucila to niech wezmie kopie albo potwierdzenie od firmy od ktorej kupowany byl wegiel.

Gość gość
Monitoring i tak mam w planach zrobić . W mieszkaniu , na podwórku i może właśnie w piwnicy i alarm . Czasem nie ma mnie w domu a dzieciak sam siedzi kilka h . Ma dopiero 8 lat i jest troszkę za głupiutki . Nie ma nikogo wpuszczać pod moja nieobecność czy męża . Ale wiadomo jak jest... ciotkę wpuści bo coś tam i sobie kobieta coś zachachmeci .

Gość gość
No i właśnie dasz monitoring i raz że może ona sama się opamięta, bo będzie już mieć świadomość, ze to się nagra, a dwa jak co to pokażesz jaj nagrania jak podbiera wasz węgiel. Ile ona ma w ogóle lat?

Gość gość
Ona ma ok 55 dokładnie nie wiem xD

Gość gość
Myślałam ze staruszka i to wielowy dekiel, ale widac cwana baba w kwiecie wieku. tym bardziej dajesz monitoring, potem wydruki :D jak podbiera wegiel i rozwieszasz po okolicy :D

Gość gość
A czy ktoś mi podpowie jeszcze odnośnie tego ekogroszku ? Czy można nim palić w takim zwykłym piecu węglowym ?

Gość gość
Może spróbuj jakoś ciocię zachęcić, ze będziecie kupować razem ten opał. U nas zamawiamy wszyscy razem węgiel w https://sklep.weglosmyk.pl/ i potrafimy się podzielić kosztami normalnie. Spróbuj, może da się jakoś namówić.