Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
maomi

Implantacja zarodka, jakie miałyście objawy? nowy wątek

Polecane posty

Aga to czekamy na wieści maomi super że się wszystko tak pomyślnie układa :-) zdrowo rosnij ;-) Amimi hcg mam zamiar zrobić w poniedziałek bo mój lekarz mi kazał bo od środy go nie ma i w zależności od wyniku powie mi co dalej a dla niego test nie jest wiarygodny i mam mieć wynik z krwi

A u mnie dalej czekanie :-( pęcherzyk urósł od ostatniej wizyty, ale nie widać nic więcej. Lekarz mówi,że to może być przez moje długie cykle i następną wizytę mam 29 września. Straszne jest to czekanie, niepewność i strach. Tak mi smutno, bo spodziewałam się czegoś więcej po dzisiejszej wizycie. Znowu mam doła i nie wiem jak przeżyję te ponad dwa tygodnie.

Gość Kaszkamanna
Atomka nic innego Ci nie pozostało jak czekać. Myziaj po brzuszku maleństwo i na pewno się ujawni następnym razem :) Amimi super, że u Ciebie wszystko się układa. Pilnuj się w te chłodnawe dni, żeby czegoś nie podlapac. Blondyneczko Ty tak samo. Amimi ok się czujesz? Aga super, że spisałaś wszystko. Ja też tak robię bo w domu to wszystko mam w głowie a u lekarza to pustka. A u mnie?... nic nowego. Przykro jak się patrzy jak wylatuje to wszystko. No ale trzeba dalej iść do przodu...

Moje obawy się sprawdziły, od wczoraj boli mnie brzuch, w nocy zaczęłam krwawić. Najgorsze jest to,że mój lekarz jest na urlopie od dziś i nawet nie mam się jak go zapytać, co mam teraz robić.

Atomka do szpitala i to szybko! ta jak mowi Blodyneczka! moze nie wszystko stracone! Momi witaj ciesze sie ze wypoczelas i do nad wrocilas. Blodyneczka to poniedziałek ważny dzien i czekamy na pozytywne wiesci. Kaszka wiesz nie wiem co jest gorsze czy tracic ciążę i bol niesamowity czy nigdy tego nie doświadczyć zeby wogole nie zaskakiwalo. Wszystko jest takie skomplikowane. A my po wizycie nasze wyniki sa wszystkie prawidlowe ten moj komentarz o niczym waznym nie swiadczy. od następnego cyklu biote anty i ruszamy ehhh jesli sie zgodzimy dostane 2 zarodki wiec jest szansa na blizniaki! Mówimy zastosować IMSI i AH to dodatkowe opcje zeby bardziej wszystko sie udalo Lącznie to koszt ok 12 300 zl

Aga super wiesci u Ciebie :-) mówiłam że badania sa okej :-) bardzo się cieszę że ruszacie ze wszystkim :-) melduj na b ierzaco jak sytuacja;-) ale powiem Ci ta kwota to mnie przeraża ...

Gość Amimi
Atomka,sciskam Cie mocno... cokolwiek bedzie,to mozesz liczyc na nasze wsparcie. Xxx Aga swietne informacje :-) A co to jest AH? Koszt faktycznie spory,ale warto jezeli ma sie udac. A mowili Ci co robia z reszta zarodkow? Czy o takie rzeczy nie pytalas? Ale bedziesz miec piekny prezent na swieta,bo tak to pewnie wypadnie. Xxx Blondyneczko to czekam do poniedzialku. I trzymam tak mocno moco kciuki. Xxx Kaszka przykro na pewno jest. Ale bedzie dobrze jeszcze kiedys. Zobaczysz. A kiedy robisz reszte badan? Kiedy masz ta wizyte u swojego lekarza? Czy idziesz do innego? Co zdecydowalas? Xxx Kamyczku,co u Ciebie? Xxx Maomi czas bardzo szybko leci. Super,ze u Ciebie wszystko dobrze. Imie juz wybrane? :-)

no kwota jest kiepska ale czego sie nie robi moze taki nasz los. Jesli 4 inseminacje nie daly rezultatu to chyba taka nasza droga. Reszte zarodkow zostanie zamrożonych ewentualnie na następny raz.

Wspomagane wylęganie zarodka Assisted-hatching (AH) PROCEDURY W LABORATORIUM IN VITRO Procedura ta polega na nacięciu otoczki przejrzystej zarodka (wykonaniu otworów w otoczce) przed jego podaniem do jamy macicy. Komórki, które tworzą wczesny zarodek otoczone są błoną zwaną osłonką przejrzystą (zona pellucida). W czasie normalnego rozwoju część z tej błony ulega rozpuszczeniu, pozwalając na wyjście poza nią komórkom zarodka. Tylko takie uwolnienie zarodka z otoczki pozwala na jego implantację w macicy, umożliwiając bezpośredni kontakt zarodka z endometrium. W trakcie normalnego rozwoju blastocysta rozkurcza się i napiera od wewnątrz na osłonkę, aż w pewnym momencie następuje jej przerwanie. Dalsze rozkurczanie się blastocysty ułatwia całkowite opuszczenie osłonki. Zjawisko to nazywa się wykluwaniem blastocysty (blastocyst hatching). W wielu przypadkach, w warunkach in vitro i in vivo, nie dochodzi do naturalnego przerwania osłonki przejrzystej. Zarodek jest niejako uwięziony i nie ma sposobności do implantacji. AH może być wykonane w dniu podania zarodka, tuż przed zabiegiem ET przez embriologa techniką laserową, mechaniczną lub chemiczną. Zabieg AH wykonuje się najczęściej w 5 dniu rozwoju, gdy przestrzeń między zarodkiem a wewnętrzną ścianą osłonki jest jeszcze dość spora (ma to duży wpływ na skuteczność wykonania). W przypadku wykonywania AH w rozmrażanych zarodkach możliwe jest wykonanie zabiegu również u rozmrożonych blastocyst (mrożonych zwykle w 5 dniu rozwoju), gdy są one jeszcze obkurczone (shrank blastocyst) i istnieje niskie ryzyko uszkodzenia zarodka. Nie bez znaczenia dla pomyślnego i bezpiecznego przeprowadzenia zabiegu jest doświadczenie embriologa, który we właściwy sposób potrafi określić miejsce i sposób nacięcia osłonki. Technika AH może zwiększyć szansę na implantację każdego zarodka, szczególnie w przypadku ponadprzeciętnej grubości osłonki przejrzystej stwierdzanej w laboratorium, u pacjentek powyżej 37 roku życia, w przypadku transferu rozmrożonych zarodków (wiek pacjentki oraz mrożenie i rozmrażanie zarodków wiąże się z twardnieniem osłonki (zona hardening) lub w przypadkach niepowodzeń poprzednich programów leczenia metodą zapłodnienia pozaustrojowego (2 lub więcej niepomyślne cykle IVF, cykle charakteryzujące się słabą jakością zarodków). Ryzyko związane z wykonywaniem AH jest niewielkie, nie można jednak wykluczyć całkowicie ryzyka uszkodzenia zarodka, które może doprowadzić do całkowitej utraty zarodka. Niektórzy twierdzą, że AH może również zwiększyć szansę na uzyskanie ciąży mnogiej jednojajowej, której przebieg jest zwykle nieco bardziej skomplikowany.

Aga brzmi to rewelacyjnie i z tego co piszą zwiększa szanse na ciaze . Super !! Ja to niewiele wiem o in vitro dlatego tak Cię pytam o wszystko :-)

Gość gośćMon
Atomka ci tam u Ciebie? Byłaś w szpitalu? Coś więcej wiesz? Jak się czujesz?

Gość Kaszkamanna
Rany, wchodzę i nie wierzę! Atomka byłaś w szpitalu? Rany. Trzymamy kciuki... Aga jakie to wszystko skomplikowane. W takich momentach zostaje dziękować za naukę, która daje nam możliwości... Amimi umówiłaś się już do lekarza? Ja dziś będę dzwonić...

Ech dziewczyny, miałam bardzo silne krwawienie między 15 a 18. Teraz jestem w szpitalu. Zostanę jedną dobę na obserwacje. Pobrali mi krew do badań, miałam badanie ginekologiczne i usg. Doszło do poronienia, myślę, że ciąża się nie rozwijała, nie było zarodka i w sumie od 4 września tak czułam. Wcześniej nie jechałam bo tylko lekko plamiłam w nocy, a wiem, że ratowanie ciąży za wszelką cenę nie ma sensu, jak to mówi mój lekarz natura wie, co robi. Ale momentami jest ciężko. Jeszcze ten personel w szpitalu niezbyt miły, lekarz od razu chciał mnie kierować na zabieg, ja wolałam poczekać i zobaczyć, czy samo się oczyści, bo to przecież bardzo wczesna ciąża i bardzo mało rozwinięta. Nie był zbyt zadowolony, gdy zaczęłam mu zadawać pytania, to zapytał ile mam lat i stwierdził, że zadaje pytania jak 15- latka. A zapytałam, czy gdybym zdecydowała się na zabieg, to byłby wykonany w dniu dzisiejszym. No powiedzcie same, czy to aż tak dziwne, że chcę się o różne rzeczy wypytać. Na szczęście udało mi się dodzwonić do mojego lekarza, od rana nie odbierał telefonu, w ostatniej chwili go dorwałam bo był już na lotnisku. Rozmowa z nim dużo mi dała, powiedział, żebym na razie została w szpitalu na obserwacji, jak krwawienie będzie mniejsze to mogę się wypisać i iść do domu. Krwawić jeszcze mogę długo, ale może obejdzie się bez zabiegu. Boję się go. A jak lekarz wróci z urlopu, to pojadę do niego do kontroli. Wtedy się wszystko dowiem, bo do niego mam zaufanie. Dziś mój synek przed wyjściem tak mnie objął rączkami i się wtulił, jakby czuł, że dzieje się coś złego. Jak wszystko będzie dobrze, to jutro się wypiszę ze szpitala.

Atomka tak strasznie mi przykro :-( aż mi się te chwile w szpitalu przypomniały i te wszystkie uczucia ... współczuję Ci strasznie... wiem że rozum podpowiada że skoro się nie rozwijała dobrze ciaza to donrze że tak wcześnie się skonczyla ale serce mowi co innego. 3maj się dzielnie !!! Może odrazu dostaniesz zielone światło i szybciutko zobaczysz dwie kreseczki. A co do personelu to jest jakas masakra... zero empati i jakby tam siedzieli za karę, nic dziwnego ze zadajesz pytania bo wkoncu Ciebie to dotyczy... szkoda słów na nich...

Gość Kaszkamanna
Atomka tak bardzo mi przykro.....

Gość gośćMon
:( po raz kolejny niedowierzam ze tak się dzieje :( trzymaj się Atomka.

Atomka bardzo mi przykro :( nie wyobrażam sobie jak się czujesz. trzymaj się. Aga świetne informacje. ale koszt masakra. Blondyneczko coraz bliżej poniedzialku, jak tam? A u mnie niestety problemy. badanie z wymazu pokazało ureaplasma parvum. dobra wiadomość taka że w tej lżejszej postaci. Amimi ty chyba bedziesz wiedziała o co chodzi? umawiam się na wizyte, mam nadzieje że nie cofnie mi procedury. strasznie wczoraj się czułam jak sie dowiedziałam, mąż pociesza. ehhhh. nie może byc łatwo.

Atomka bardzo mi przykro ale moze beda ta zla ale lepiej ze tak sie stalo niz dziecko mialoby byc chore sama rozumiesz ze to selekcja naturana. Ale nic sie nie martw następna.bedze wzorowa wiem o tym czasem sie tak zdarza moja znajoma tez miala puste jajo a potem cyk i juz wszystko ok. Blodyneczka pytaj pytaj też bylam zielona w tym temacie to normalne wiec nie przeszkadzaja mi te pytania ! a u ciebie coraz bliżej beta jak sie czujesz? Kaszka no dobrze ze mamy ta nauka uff tylko szoda ze Panstwo sie cofa z nia i odbiera nadzieje ludzia na dzieci i zabiera dofinansowanie. Dobrze ze na lekach zaoszczędze 3tys. Kamyczku a u ciebie nie sa to takie wysokie koszta? co to za bakteria rozumiem ze to jakaś bakteria tak? mysle ze moga ci przesunąć procedurę zeby cie wyleczyc.

Kamyczku nawet jeśli przesuna procedurę żeby Ciebie podleczyc to robią to by były idealne warunki i żeby się udało za pierwszym podejściem dlatego przeszkody trzeba na samym początku wyeliminować :-) A ja czuję się normalnie. Chociaż im bliżej poniedziałku tym bardziej pojawia się jakiś stresik u mnie :-/

Gość Amimi
Atomka,przykro mi. Mam nadzieje,ze szybko wyjdziesz ze szpitala i obejdzie sie bez zabiegu. Przytulam Cie mocno. Xxx Aga szczerze Ci powiem,ze ja tez zaczynam sie tym tematem interesowac. Obawiam sie,ze nie bede miec innego wyjscia. Ale brzmi to bardzo ciekawie. Musi sie udac :-) Xxx Blondyneczko o ile sobie przypominam to ostatnim razem tez objawow nie bylo i okres nie przyszedl :-) i to tylko kilka dni :-) Xxx Kamyczku,ta bakteria moze powodowac poronienia i utrudniac zajscie w ciaze. Wiec dobrze,ze ja wykryli. Bardzo dobrze. Moze to jest przyczyna zapchanych jajowodow. Mam nadzieje,ze szybko Ci to wylecza i przejdziesz do dzialan. Ale to trzeba wyleczyc przed zabiegiem. Xxx Mon co u Ciebie? Pytalam kiedys w jakiej klinice sie leczysz. Chodzisz jeszcze do tego lekarza?

Gość kamyczek85
OdebralaM wyniki naSienia. Pogorszyła się morfologia i ruch postępowy. Jezu dobija mnie to już. Myślałam że pójdzie gładko a tu schody jakby było mało tego wszystkiego . Umówiłam się do kliniki na 25 września .

Gość Amimi
Kamyczku,ale wyniki nasienia przy in vitro nie maja az takiego znaczenia. Przeciez i tak zostana wybrane najlepsze :-) Spokojnie,bedzie dobrze :-)

Gość Kaszkamanna
Rany ile ja się przy Was dowiem... Kamyczku, Aga w życiu nie słyszałam o takich badaniach i bateriach. Blondyneczko nie myśl to będziesz miala niespodzianke . Amimi kiedy masz wizytę? Atomka. W ciągu pół roku zaliczyłam 3 ciążę biochemiczne. Rozumiem.... Tłumacz sobie jak ja, że tak musiało być, że nasz zarodek był chory i nawet gdyby się rozwinął przy nasz3ej pomocy to może po narodzinach dziecko nie miałoby szans. Po prostu ktoś za nas zadecydował.. jesteś już w domu? A ja mam 21 wizytę i zobaczymy co będzie.....

Gość gośćMon
Atomka wiem ze jest Ci teraz bardzo ciężko. Pozwól sobie na łzy. My jesteśmy z Tobą! Daj znać czy obyło się bez zabiegu. Xxxxx Amimi ja chodzę do invimedu we Wrocławiu. Dziś powinnam dostać @. Do lekarza umówiłam się na wtorek bo chce 'obgadac' jak się przygotować do inseminacji. Czy będę musiała powtórzyć drożność (która miałam robiona w grudniu) i czy czekają mnie jakieś dodatkowe badania. Jakoś tak zniechęciłam się do tego wszystkiego, nawet kwasu foliowego nie biorę...

~Mon dziś masz termin @ i nie testujesz? ~Kaszka staram się Ale tak całkiem wyłączyć to się nie da :-/ a szkoda :-/ ~Kamyczku a co za roznica jakie on ma teraz parametry nasienia skoro podchodzicie do in vitro :-) wybiorą kilka najlepszych i tyle :-) ~Amimi tak to prawda - wtedy też nic się nie działo ale z tego co pamiętam to wtedy było zupełnie sucho a teraz niekoniecznie.Ale do poniedziałku niedaleko to się wszystko wyjaśni.

Gość gośćMon
Nie Blondyneczko nie testuje bo jestem pewna ze nic z tego. Może w niedziele albo pon sprawdzę jeżeli do tego czasu @ nie przyjdzie. Miałyście jakieś badania przed inseminacja? Czy przed zabiegiem tez wybierają najlepsza cześć nasienia? Jak to jest?

Gość gośćMon
Nie, nie testuje dziś bo jestem pewna ze nic z tego. Poczekam do niedzieli lub poniedziałku. Blondyneczko jakie miałaś badania przed inseminacja? I czy do zabiegu wybierają najlepsza część nasienia?

Gość gośćMon
Nie, nie testuje dziś bo nie wierze aby się udało. Poczekam do niedzieli lub pon. Blondyneczko miałaś robione jakieś badania przed inseminacja? Czy oni wybierają tez cześć najlepsza z nasienia? Badają wogole to nasienie ?

Gość Amimi
Kaszka,bylam dzisiaj na wizycie,ale nic wiele sie nie dzieje,wiec nawet nie ma o czym pisac. W przyszlym tygodniu zobaczymy jak sie sprawy rozwina. Xxx Mon,testuj. Na co czekasz? A moze sie udalo? :-) Xxx Blondyneczko,trzymam kciuki. Oby to byl ten dobry sluz :-) a nie kusi Cie wczesniej test?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się