Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o "aferze" z Teatrem Powszechnym i spektaklem "Klątwa"

Polecane posty

Gość gość
ukarać gnoi i już

Gość gość
Widziałam 3 kilkuminutowe nagrania z tego spektaklu. Nie musiałam oglądać całego "Weekendu" żeby uznać, że to szambo, nie film, tak samo i z tym spektaklem. Uważam, że to niepotrzebne i tyle. Można było użyć innych środków, innych symboli. Jak tacy odważni, niech się wezmą za gejów albo Mahometa, obs/rywać papieża, krzyże i Biblię jest tak oklepane, że dziwię się, że kogokolwiek to bulwersuje.

Gość gość
Tu nie chodzi o zdjęcie papieża, a o to, że aktorka obc/iągała figurce papieża. Poza tym organizowali zbiórkę na zabicie Kaczyńskiego. Przegięcie po całości. Ale odpowiedzą za to. Prokuratura już wszczęła postępowanie z urzędy ws. "Klątwy" zanim ktokolwiek jeszcze zdążył złożyć doniesienie :) I dobrze.

Gość gość
Papież jest kościołem a w kościele wielu księży latało z fiutami przed dziećmi dlatego to papieżowi robiła loda. To cię boli? Innych boli ze dzieci były molestowane, gwałcone i fotografowane . Z tym musza żyć, obraza cię to ze wizerunek papieża został zbrukany ? A wiesz chociaż dlaczego ? Czy słyszałaś jak ostatnio wypowiadają sie o papieżu Franciszku ? Nie czujesz sie tym obrażona ? Zacznij myślec

Gość gość
obrażać chrześcijan to "wolność słowa", obrażać żydów i muzułmanów to rasizm, antysemityzm i mowa nienawiści...

Gość gość
17:03 obie tylko zakładamy :) Ja zakładam że nikt z krytykujących. (albo prawie nikt) nie widział spektaklu. Napisałam też dlaczego tak uważam. Ale skoro chcesz się licytować to powiedz proszę kto z publicznie krytykujących widział go? Jakieś nazwiska, link do wywiadu z info że widział i jest oburzony :).

Gość gość
Co za osły uwierzyły ze ktoś zbierał kasę na likwidacje Jarosława-:) wez sie ogarnij bo dajesz sie manipulować jak debil

Gość gość
ja nie jestem katoliczką tylko buddystką,jan pawel drugi to wspaniała postać,syf w kościele jest ,ale za obrazę jp ma być kara

Gość gość
17:07 Rozum i raczki masz to poszukaj sobie.Chyba,ze to dla ciebie za trudne.

Gość gość
17:03 a jak nie masz dowodów to też domniemania możesz sobie wsadzić :)

Gość gość
i po prostu ma być bo pewne normy to pewne normy jak jednym się popuści to inni się rozbestwią ,ukarać,niech się zachowują

Gość gość
17:08 czyli zero dowodów :) tak jak myślałam :)

Gość gość
Proponuję, żeby w następnej sztuce ktos się ze/sral, a potem jeszcze na to narzygał i to będzie alegoria współczesnego społeczeństwa, obdartego z jakiegokolwiek wstydu i poczucia godności, idealna metafora. A, że będzie trochę śmierdziało? Cóż, może w ten sposób bardziej dotrze do współczesnych odbiorców, przecież sztuka ma "poruszać". Można też zawsze wynająć zawodowe d***** z burdelu, może one to lepiej pokażą. Chociaż aktorzy w tych czasach to już powoli gorzej jak d***** się zachowują, te przynajmniej nie zgrywają świętych. To zwolennicy takowej sztuki są najbardziej zacietrzewieni w swoich racjach i zgrywają oświeconych, a nie mają kompletnie wyczucia!! Po to jesteśmy ludźmi a nie zwierzętami, zeby zachowywać jakąś godność a nie taplać się w gnoju na wizji i nazywać to wzbogaceniem :/.

Gość gość
Sztuki już nie ma, została sprofanowana przez celebrytów, dla których nie istnieją żadne wartości i którzy wartości nie mają. Pewne jest, że Teatr Powszechny w tym momencie przestał być instytucją publiczną, która zasługuje na państwowe dotacje. Niech te pieniądze pójdą na jakiś szlachetny cel - pomoc dzieciom, chorym, itd. - na coś wartościowego. I piszę to jako ateistka oraz anty-pisowiec.

Gość gość
W tym rzecz ze papież nie zrobił nic, nabrał wody w usta. Benedykt i Franciszek to sa papieże blisko człowieka. JP tez był ale w modlitwie i ściskaniu dłoni, homiliach i podróżach. Mniej więcej robić tyle samo co nasz prezydent dla obywateli.

Gość gość
wiesz tylko tyle ile ci powiedziano

Gość gość
17:09 Ja nigdzie nie uzylam slowa "pewnie", stwierdzilam tylko fakt,ze nikt nie wie ile tych oburzonych osob widzialo ten spektakl,za to ty domniemalas,ze pewnie nikt.Az tak ciezko u ciebie z mysleniem i przetwarzaniem informacji?

Gość gość
(17:10) A dlaczego ja mam odwalac za ciebie robote i podawac ci wszystko "na tacy". Chyba,ze jestes tak glupia i sama nie potrafisz poszukac sobie zrodel informacji.

Gość gość
No przecież tam idą ludzie którzy chcą nie ma przymusu jak na film " smolensk" , płaca za bilet. Kto nie chce nie idzie, nie widzi, ma to w d***e. Jak nie będziecie tak trajkotać to sztuka zejdzie z afisza w 5 minut reklama robi swoje . Wasze oburzenie nakręca im widzów - idioci

Gość gość
A co takiego błędnego jest w moim założeniu? Kto przy zdrowych zmysłach jedzie przez pół kraju, żeby wydać kasę i obejrzeć spektakl który ma go wkurzyć? Serio sądzisz że większość tych oburzonych katoli pojechała szmat drogi tylko po to, żeby mogli powiedzieć "byłem, widziałem, oburzyło mnie" ? :) serio tak sądzisz?

Gość gość
"Ale odpowiedzą za to. Prokuratura już wszczęła postępowanie z urzędy ws. "Klątwy" zanim ktokolwiek jeszcze zdążył złożyć doniesienie usmiech.gif I dobrze." x nawet bardzo dobrze. wolność słowa czy wolność artystyczna nie mają charakteru bezwzględnego. pewnych granic nie powinno się przekraczać.

Gość gość
17:15 ale takich wypowiedzi nie ma:) czego mam szukać? Wiatru w polu? :)

Gość gość
17:16 Wiesz co,jestes tak pusta jak lodowka tego goscia z reklamy Lidla.A we lbie,zamiast swiatla,hula ci wiatr.Szkoda klawiatury na ciebie.

Gość gość
Proponuję taką 'sztukę'. Palestyńscy aktorzy oddają mocz na flagę innego państwa np. Izraela. Później wycierają sobie o nią buty i w wyjątkowo wulgarny, chamski sposób szydzą z ofiar holocaustu. To wszystko będzie ładnie opisane, że to jest artystyczna ekspresja i takie tam inne dyrdymały. Wyobrażacie sobie ten wrzask na całym świecie? Że to antysemityzm, że szowinizm, że to nie jest sztuka tylko sianie nienawiści i tak dalej. Czy pokazywaliby taki 'spektakl' w publicznym teatrze na terenie swojego kraju i czy teatr ten byłby finansowany z budżetu ich państwa?

Gość gość
17:18 przy braku argumentów pozostaje tylko zbluzgać drugą stronę, co nie? :)

Gość gość
niech o Żydach cos przedstawi tylko to już nie będzie kontrowersyjne lecz antysemickie i idzie się do pudła!! KLOAKA i tyle trzeba mieć cos z głową żeby wydawać pieniądze na taki SYF. Jak nisko upadlismy że jakiś psychol i jego urojenia sa najbardziej wyczekiwanym wydarzeniem roku. Ciekawe jakby zbierali na Michnika czy to też byłaby sztuka!

Gość gość
(17:17) To gdzies ty szukala,ze nie znalazlas?Chyba wcale nie szukalas.A to,ze widzowie wyszli oburzeni w trakcie ogladania tego spektaklu to co jest wtedy?

Gość gość
trzeba trzymać jakiś poziom i stać na jego straży bo bydło się rozbestwii

Gość gość
17:20 rzecz w tym że nie rozmawiamy o twojej wymyślonej sztuce, ale o spektaklu którego nikt nie widział, a większość próbuje ocenić. Ja nie widziałam więc nie krytykuję, bo być może byłaby to.krytyka niesłuszna, a same opisane sceny jakoś mnie nie oburzają. Ale widzę że część wie najlepiej mimo braku znajomości całego przedstawienia :)

Gość gość
(17:21) Nie,ja stwierdzilam tylko oczywista oczywistosc.Nazywajmy rzeczy po imieniu.