Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomocy muszę dziecku zrobić lewatywe

Polecane posty

Gość gośći
Dziecko na bok niech sie położy nóżki do brzuszka podciągnięte i wtedy aplikacja jest łatwa i bezbolesna.Nie jest to w ogóle nieprzyjemne ani bolesne tak jak i czopek.Dziecko jak płacze ze boli to próbuje rodzica na litość wziąć/zaufaj-nie boli.Dwie minuty i po wszystkim.Dzialaj żeby kamienie kałowe sie nie zrobiły bo wtedy juz tylko chirurg i tam wtedy to juz mało przyjemne

Gość gość
A ta laktuloza po jakim czasie powinna działać?Probowalam teraz podać czopka,jednak odwrócić uwagi sie nie da,a tłumaczenie nic nie daje,kopała,wyrywała sie i zaciskała pośladki,odpuściłam :(.Ty bardziej wiem,ze lewatywy nie dam rady zrobić,jak dzisiaj nie zrobi to wieczorem pojadę z nią na pogotowie

Gość gość
U nas laxtuloza w ogóle nie działała. Dopiero xenna junior pomogła. Do tego : na czczo kompot z suszonych śliwek, dawalam Activie z siemieniem lnianym i otrębami ( nawet smaczne ) , kasza etc czyli dieta ściśle pod kątem błonnika. Duuuzo wody. Córka już rozumiała o co chodzi,meczylo ja to i mega współpracowała jeśli chodzi o dietę więc się nie buntowala jak jej coś kazalam jeść. Do tego czopki glicerynowe. Mam w domu zestaw do lewatywy ale młoda aż się trzesla że strachu i odpuscilam.

Gość gość
Wsadź czopek może lewatywa nie jest kobieczna.Wiem ze dziecko nie lubi ale czasami trzeba coś zrobić wbrew woli dziecka dla zdrowia.Zaaplikuj nawet na sile,popłacze i przestanie

Gość gość
Nie cuduj z mydlinami itp., teraz są gotowe preparaty w aptece, w jednorazowych opakowaniach, nic nie trzeba przelewać, bo mają końcówkę do podawania bezpośrednio.

Gość gość
Po tylu dniach nie podaje się czopka tylko robi lewatywe. Robiłam gruszka i rumiankiem albo woda przegotowaną (letnie). Tylko syn był mniejszy trochę. Było kupić wcześniej dicopeg/forlax/xenne to by się dziecko nie męczyło tak.

Gość gość
Mała jeszcze wczoraj nie narzekała na bol,a dzisiaj dopiero.No to ja tez spróbuje z sama woda,albo z rumiankiem.Ile tej wody wlać?Ile musi to w sobie trzymać?

Gość gość
300 ml wystarczy jak na pierwszy raz dla takiego malucha i jak najdłużej niech trzyma,jak juz jej wlejesz to ściśnij pośladki i możesz wziąć nóżki do góry.

Gość gość
300 ml to dzieciak nawet nie poczuje,chociaż x 500-600 ml

Gość gość
Up

Gość gość
Up

Gość gość
Po co up up? to autorka ma zrobić lewatywe czy podać czopka my za nią tego nim zrobimy.

Gość gość
Autorko jesteś?Zrobilas w końcu?Mam nadzieje ze nie posłuchałas tej co pisała ze 500-600 ml,bo to za dużo dla takiego malucha!200 ml to jest max!!!!!Moja 8 latka miała przed badaniem lewatywę i miała z 500 ml!

Gość gość
Ja mojemu podalam xenne te herbatę, 1 saszetka przed snem, z polecenia pediatry ma 4 lata, ale wasz przypadek najpierw skonsultuj z lekarzem czy mozna

Gość gość
Kup jej dicopeg junior i doraźnie zrób jej lewatywę preparatem melilaxa ( czy jakoś tak). To są zalecenia chirurga dziecięcego dla mojej małej, 10 miesięcznej córki. Zabronił podawać czopki, bo podrażniają.

Gość gość
Mała juz po lewatywie,zrobiła jej moja siostra,bo ja się bałam :O.Oby nigdy wiecej nie musiała mieć robionej,bo tak się trzęsła ze strachu,wyrywała i płakała,że nie mogłam patrzeć,ale pomogło,także to najważniejsze.

Gość gość
Jak można takiemu małemu dziecku taka traumę robić zadbaj o lekka dietę dużo błonnika i nie będziesz musiała dziecku w tyłku grzebać

Gość gość
Jestescie nienormalne i lekarze tez. Sam se zrob lewatywe i niech ktos ci Sila wlewa mydliny!!!! Zadbaj o diete. Zero slodyczy bialego chleba ziemniakow... Duzo warzyw do kazdej posilku i niech je activie. Gwarantuje,ze pomoze.

Gość gość
Zgadzam sie z ostatnia wypowiedzią takie małe dziecko musi mieć odpowiednia dietę a nie nakarmiłas czekolada a teraz płacz bo dziecko nie mogło kupy zrobić

Gość gość
Ty jesteś matka masakra ja sobie w życiu nie pozwoliłabym zrobić lewatywy a co dopiero dziecku szooooook

Gość gość
5 dni zaparcia to nie jest duzo! Odmozdzone jestescie! Wiecie ze to jest g**** na dziecku?, Ze w unii czopki dla dzieci sa zakazane, zeby nie grzebac w odbycie bo to trauma i dziecko mode mieuc zaburzenia??? Ze badania o*****we jest tez zakazane tylko lekarze na usg wysylaj? Lewatywe to Ty sobie autorko zrob, ale mozgu!!!!

Gość gość
No i co jeszcze powiecie tej kobiecie!!!??? Bo co wasze ekstra dzieci nigdy w życiu nie zjadły ani grama czekolady albo czegoś słodkiego!? Na kafe to takie same cacy mamusie.... autorko nie martw się na pewno to było lepsze niż wizyta w szpitalu ;)

Gość gość
Lewatywy nie robi sie u małych dzieci!!!to grozi uszkodzeniem o***tu!Takim matkom to bym od razu dzieci zabierała za narażenie ich zdrowia i życia

Gość gość
Powiem, ze lewatywa to barbarzynstwo. Sa inne sposob. Blonnik i jeszcze raz blonnik i nie z kasz ale z warzyw. Jak dziecko je na sniadanie jogurt Activia i pomarancze, na obiad fasolka szparagowa i surowke z kiszony kapusta à na kolacje brokula plus 1.5 litra wody do picia w ciagu dnia to gwarantuje, ze ja ruszy. Trzeba zajrzec do podrecznika biologii z podstawowki, wkuc na pamiec tabelke o produktach wysokoblonnikowych, znalezc je w kuchni i podac dziecku.

Gość gość
Też jej radziłam żeby nie robiła. Oby córeczka nie miała traumy. Cóż, to jej dziecko.

Gość gość
A ja na jej miejscu tez bym robiła,5 dni to juz nie żarty,a dziecko sie męczyło.Lewatywa nie boli,ale dzieci jej nie lubią,z reguły dzieci nie lubia/boja sie jak im sie robi takie zabiegi.Moje miało trzy razy wlewke,ostatnia tydzień temu,tez płakała jakby ja ze skory obdzierali,ale miała wybór albo robię ja albo do szpitala jedziemy,ma 7 lat.wlalam,kupe zrobiła i wyć przestała.

Gość gość
Gość z 22;05 widać ze jesteś bezduszna osoba

Gość gość
Ja swojej córci robiłam kiedyś strzykawka,dwa razy wlałam do strzykawki i wystarczyło,mała nawet nie poczuła.Gdzie 600 ml dziecku,przeciez je porozrywa!!!!!Wezcie sie w łeb stuknijcie a nie takie głupie pomysły matce podsuwać

Gość gość
Wiecie co. Same sobie zróbcie lewatywy kretynki. :O

Gość gość
Jako pielegniarka mogę powiedzieć ze lewatywę dzieciom robi sie tylko jak inne sposoby zawiodą,ale nie jest to żadne barbarzyństwo,lek doo******czy.