Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowle 5mcy je w nocy co 2 godziny

Polecane posty

Gość gość

Witam i proszę o rady. Synek do 3 m-ca budził się w nocy tylko raz na jedzenie, a tak to ładnie spał. Po skończeniu 3 m-cy, akurat w święta u rodziców wszystko mu się pozmienialo.. zaczął się budzić w nocy co 1,5-2 godz na jedzenie. I tak do tej pory.. tyle że je często a mało, possie 5 minut i zasypia. A standardowo w dzień ssie 10 minut. Myślałam że to wina brzuszka bo puszcza dużo baczkow, ale teraz się zastanawiam czy może nie chce mu się po prostu pić? Jest tylko na piersi i jeszcze nie rozszerzamy diety. Czy podawać mu jakieś herbatki, wodę?,myślicie ze to może pomóc nam się wyspać choć trochę?

Gość gość
Mój ma 17 miesięcy i też tak często się budzi i pije dużo mleka. Ja nie mam pomysłu, jak to zmienić i czekam, aż samo to minie.

Gość gość
Nawet mnie nie strasz... Tylko że mój właśnie niewiele wypije i zasypia. Kupiłam właśnie herbatę z kopru i chciałam mu dac to było wykrzywianie się i płacz i po piciu...

Gość gość
To ja z 11.59. Przyznam, że i ja mam dosyć tych częstych pobudek i czasem wcale nie wstaje, jak dziecko się obudzi, bo mam nadzieję, że zaśnie samo, co zresztą rzadko się zdarza i i tak Muszę w końcu do niego wstać. Ja sięgam już po niekonwencjonalne metody, ale czy to pomoże napiszę za jakieś dwa tyg. Na razie nie będę pisała, co to jest dokładnie, ale jak zadziała, to z pewnością się tym podzielę.

Gość blekitnyblog
Nasz synek do roku czasu budził się i to nawet częściej niż co 2 godziny. Masakra była. Próbowaliśmy dawać mu wodę, ale nic nie pomagało. Dasz sobie radę. Czas szybko leci. Już niedługo i się wyśpisz

Gość gość
Może źle go trzymasz przy piersi? Z tego co opowiadasz je często (znaczy czuje się głodny) i do tego ostatnio wzrosła ilość bączków co pokazuje, że zamiast pokarmu nałyka się powietrza. Przypilnuj, aby dobrze był przystawiony do piersi.

Gość gość
Nie wiem czy źle..w dzień trzymam tak samo. A baczki były i są bo mieliśmy problemy z brzuszkiem, potem alergię. I też na początku podejrzewałam alergię i swędzenie jako przyczyna tego wybudzania ciągłego, ale jestem już na diecie i skóra się poprawiła więc nie swedzi. A dodam jeszcze że w dzień też mało śpi bo 2-3 razy po 15-20 minut.Rzadko się zdarzają dłuższe drzemki zazwyczaj na spacerze.

a jak ci zasypia na noc? nie czasem przy piersi? według mnie dziecko budzi się w nocy i nie może samo zasnąć, do zaśnięcia potrzebuje znowu piersi, więc possie aż się wyciszy i zasypia. Do pani malucha 17m - dziecko można oduczyć jedzenia w nocy rozcieńczając mu stopniowo mleko. tzn co kilka dni dajesz mu to tej samej ilości wody mniej łyżeczek mleka. Ja to teraz stosuje u swojego synka. Narazie działa.

Gość gość
Tak. Najczęściej zasypia przy piersi, zazwyczaj koło 20 i śpi 3 godz choć niespokojnie i się budzi co chwilę zanim zaś nie dobrze. A po tych 3 godz to już potem co 1.5-2.godz, aż w końcu biorę go do łóżka bo nie mam już siły wstawać. A w dzień usypiam na rękach

Gość gość
Też mi się wydaje że to zasługa usypiania przy piersi. Miałam tak z pierwszym. Teraz drugi ma dopiero 6 tygodni ale obkarmiam do kąpieli potem owijam w ciepły koc, w śpiwór, zapalam małe światło i kładę do łóżeczka. Trochę poglaszcze po brzuszku i zasypia fajnie u s iebie od początku. Mam nadzieję że u ciebie jeszcze nie jest za późno, starszy dwulatek dalej potrzebuje asysty i dalej budzi się w nocy..

Gość gość
No dziś już lepsza noc, jak się obudził to zamiast przystawiac od razu do piersi to uspokoilam na rękach i odłożyłam.choć szukał piersi od razu jak go tylko wzięłam na ręce. Czyli możecie mieć rację. Ale wizja usypiania w dzień w łóżeczku mnie przeraza... Nie ma szans żeby zasnął..poradzcie jak to zrobić?

Gość anka87
Autorko mam,dokladnie to samo.Moja mala ma 6,5 miesiaca zasypia przy piersi i budzi sie w nocy co1-1,5h! Dam cyca possie troche i zasypia,ale raczej niemozliwe ze tak czesto w nocy jest glodna.To pewnie z przyzwyczajenia i wie ze cycus jest blisko.Spi ze mna w lozku,bo maratony do lozeczka i z powrotem by mnie wykonczyly.Chcialam dawac jej cos do picia,ale ona za nic nie chce pic z butelki.Nie mam pojecia co robic zeby nie budzila sie tak czesto.Moze trzeba przeczekac...

Gość gość
Tylko że ja tak przeczekuje od 3 miesiąca a ma teraz ponad 5... A zaczęło się nagle, we swieta gdzie było głośno i dużo ludzi więc może faktycznie szukał wyciszenia i bezpieczeństwa przy piersi. Tylko jak to teraz odkręcić. Próbowałam go teraz uśpić w łóżeczku, makabra..godz kręcenia się i płaczu i ciągłego brania na ręce i odkładania, w końcu ze zmęczenia zasnął i siedzę jak na szpilkach za ile minut się obudzi... Już nie mam pomysłów na to wszystko..

Gość gość
Tu mama 17 miesięcznego dziecka. Dziękuję za radę, ale już to przerabiałam herbatę też dawałam zamiast mleka i budził się i tak. Dziś mam wizytę w poradni psych-pedag i może tam mi coś doradzą.

Gość gość
jeśli karmicie wyłacznie piersią to nic dziwnego ze dzieciak głodny i chce dojadac w nocy. Sprobuj ty tylko pic i zobaczymy jak dlugo wytrzymasz

Gość gość
Daj koniecznie znać co powiedzą w poradni. A od początku są problemy ze snem czy też pojawiły się z czasem nagle. A co mamy dawać? Według zaleceń WHO należy karmić wyłącznie piersią do 6 m-ca życia. Poza tym dziecko 17 m-cy nie je tylko piersi więc twoje stworzenie dość nietrafione!!

Gość gość
Tu mama 17 miesięcznego dziecka. Karmiłam piersią 10 miesięcy i wszyscy łącznie z poradnią laktacyjną mi mówili, że jak się przechodzi na MM, to dziecko przesypia noce, ale moje nie. Od samego początku tak było, dużo płakał po urodzeniu z niewiadomego powodu i budził się często. Teraz już nie płacze, ale noce są dla mnie okropne.

Gość 10:40 - to nie jest tylko picie tylko mleko mamy czyli w wersji malucha obiadek. Autorko rób tak jak zaczęłaś teraz, uspokajaj i odkładaj do łóżeczka. Wiem że to trudne ale po kilku dniach się nauczy. Nie spodziewaj się że od razy będzie sam ładnie zasypiał. Ja nie nauczyłam od razu bo wszyscy mówili mi że jest za malutki na taką "tresurę" a teraz te same osoby mi mówią że czemu nauczyłam na rękach, teraz już za późno na przestawienie ;) tacy właśnie są ludzie :) a ja do dziś usypiam dziecko na rękach a ma 8 miesięcy i też budzi mi się często w nocy bo jak się obudzi nie umie sam zasnąć. Teraz dopiero zaczęłam naukę, ale najpierw musimy odstawić to nocne karmienie.

A i do Anka87 - spróbuj dać maluchowi do butelki czegoś dobrego np rozcieńczony sok Kubuś. Coś co na pewno mu posmakuje. Daj mu spróbować, nawet trochę na siłę żeby tylko poczuł co leci z butelki. Jestem pewna że zadziała. Ja tak uczyłam pić mojego synka z kubka niekapka. Nie umiał z tego pić, a że jest bardzo niecierpliwy to zamiast próbować od razu był płacz. Jak nalałam soku miał motywację i po 2 dniach już ładnie pił a my wróciliśmy spowrotem do wody :) Jak twój przekona się do butelki też będziesz mogła dawać mu w niej potem co chcesz.

Kaania probowalam dawac soczki i przez jakies 2 dni ladnie pila wiec stwierdzilam,ze bede jej dawac sama wode i od tamtej pory chyba sie zrazila i nie chce wziac butelki do buzi.W ogole nie otwiera buzi,placze jak probuje jej wcisnac.Probowalam innej butelki,niekapka i narazie nic.W sumie juz nawet nie chodzi mi tak bardzo o te noce,chociaz jakby sie nauczyla pic to byloby pewnie latwiej .Ale ma juz 6,5 miesiace je juz inne rzeczy niz moje mleko i chyba powinna cos pic.Czy myslicie ,ze jak karmie piersia to wystarcza jej to zamiast wody,soczkow itp.?

Gość gość
No i posluchalam babć i dałam herbatki koperkowej i noc z głowy. Co chwie jeczal, stekal i nogi w górze i baki. Nic gp nie uspokajalo tylko piers

Gość gość
Byłam w poradni wczoraj i właściwie nic konkretnie mi nie poradzili. Stwierdzili, że tak nie powinno być i powinnam unormować dziecku dobę. Za 2 tyg mam przyjść do poradni z dzieckiem, tylko, że ja go diagnozuję pod wzglëdem rozwoju, a o tym spaniu tylko wspomniałam.

Gość gość
Moja jest lepsza za dwa tygodnie skończy 6 msc a budzi się co 40 min. Possi chwilę i śpi. e

Gość gość
Moj ma 3 lata.Piję mm z kaszą ryżową o 23,o 3 w nocy,o 6 rano.W ciągu dnia je normalne posiłki.

Gość gość
Gosciu z 16.35 Tu chyba sobie jaja robisz? Trzylatek pije w nocy mm? Tu hejt sie pojawia na kp roczniaka bo to niezdrowe dla zebow a ty co noc dajesz trzylatkowi mm? Przeciez wszystkie zeby mu sie zepsuja.

Gość gość
Zęby ma zdrowe,myjemy ząbki.Woła w nocy "mleko!".Nieraz próbowałam nie reagować to był krzyk.Próbowałam oduczać,dawać wode,nie pomaga.Starszy syn miał 11 mcy gdy przestał budzić się w nocy.

Gość gość
Hej dziewczyny. Mam ten sam problem moja corcia skonczy 8 marca 5 msc i tak samo od swiat budzi sie co 2 1,5 godz na cyca. Troszke ja oszukuje przystawiam do piersi troszke possise i wkladam smoczek poglaszcze pocaluje i odkladam. Nie zawsze to dziala. Spi z nami w lozku wiec mam wygodniej bo nie musze do niej wstawac. Moja mecza baczki nie potrafi sie wypierdziec. Kopie nozkami i macha raczkami bardzo. Wiec mysle ze to nie kwestia glodu tylko problemy z brzuszkiem. Nasza juz je sloiczki od 4 msc ale tylko dlatego ze lekarka kazala nam je wprowadzic. Mala wazy 7200 juz jest malym klockiem. Wieczorami zasypia nam roznie ale najchetniej w wozku jak jest bujana. Nasza od poczatku byla niespokojnym dzieckiem. Praktycznie caly czas plakala jak nie spala... Teraz jest troszke lepiej bo juz sie zabawi ale dalej jest maruda. Jesli twoje dziecko przesypia w ciagu dnia tylko 20 min sprobuj sobie sciagnac aplikacje na komorke roznych szumow. Nasza przy tym spi w ciagu dnia nawet do 2 godz. Sa tam szumy suszarki odkurzacza i nawet kolysanki. Ja ciagle mam nadzieje ze te pierdki jej przejda i znow zacznie ladnie spac. Musimy byc cierpliwe. Kiedys bedziemy wspominac to z zartem:-))

Gość gość
Nie oszukuj tylko daj się dziecku najeść. Nie dziwne, że co chwila się budzi.

Gość gość
Tu założycielka tematu. Mój ma skończone 5 m-ce tydzień temu i jeszcze nie daje nic oprócz cyca. Choć strasznie się już ciągnie jak widzi jedzenie i picie. I co dziwne ostatnio nie tylko spanie Ale też zmieniły się kupki. Przedtem robil kilka dziennie żółte bardzo rzadkie a odkąd odstawiłam delicol robi raz na 2 dni strasznie śmierdzące i z ogromną iloscia śluzu. Co prawda od 2 tyg zycia byly kupki biegunkowe że służenia, dlatego braliśmy ten delicol ale teraz to masakra te kupy- cisgnaca się papka. No ale ile będę dziecko faszerowac lekarstwem...