Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Xklaudik

Tarczyca niska objętość

Polecane posty

Witam pisze z zapytaniem iż ostatnio robiłam usg na tarczyce, niby wszystko Ok ale zaniepokoiła mnie objętość, która obydwu płatów wynosi 8ml Prawy płat 15x14x42 Lewy płat 15x13x40 Wynik tsh 2 lata temu to 2,01 obecnie 0,85 a ft4 0,9 Dodam iż od jakiegoś czasu przytyłam bez powodu, mam opuchnięte kostki, jestem bardziej zmęczona i ciagle bym spała. Powinnam sie niepokoić?

Gość gość
Wyniki masz dobre, przytylas bo się obżeralas.

Gość gość
Codziennie godzina spaceru, bo rozleniwilas się.

Gość gość
Wygląda to na początek hashimoto. Tzw postać subkliniczna. Na początku nie daje wyraźnych objawów. Jestem w tym temacie obeznany z przyczyn zawodowych.

Gość gość
I dodam, że może zaczynać się nadczynnością, później przechodzi w niedoczynność. A jak z miesiączkowaniem?

Gość gość
Ale w tej chwili jest ok. Nie martw się na zapas.

Gość ŚmieszekPeszek
Niech zrobi pani jeszcze przeciwciała. To ostatecznie potwierdzi czy jest Hashimoto. A w czasie czekania na badania można działać tzn. wyeliminować gluten oraz nabiał. Całkowicie, ponieważ odpowiedź na gluten może utrzymywać się przez pół roku. Chociaż chorób o podobnych objawach jest sporo i jeśli to utrzymuje się krótki czas to po prostu zatrzymanie wody w organizmie. :-) Pozdrawiam.

Gość gość
Ro badanie jest dość drogie. A przy poprawnych wynikach w tej chwili wyjdzie w normie. Nawet gdyby było podwyższone to lekarz nie wdroży leczenia póki tsh i ft4 jest prawidłowe. Zrób te badania za 2-3 lata.