Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

takiktos123

Jakie dodatki na dziecko nam przysługują?

Polecane posty

Chciałbym was zapytać o następującą sprawę: Spodziewamy się dziecka z żoną, ja jestem ubezpieczony w krusie a ona w urzędzie pracy jako bezrobotna. Jak wygląda sprawa świadczeń tj. becikowe, 500+, 1000zł przez rok itd. Jakie świadczenia przysługują mojej żonie zarejestrowanej jako bezrobotna w urzędzie pracy a jakie przysługiwały by jej gdyby była ubezpieczona w krusie? (nie wiem czy to istotne ale mamy po 21lat) Bardzo proszę o odpowiedź.

Gość gość
Becikowe jednorazowe 1000zl. 1000zl zasilek macierzynski. W zaleznosci od dochodow 500+ i 95zl zasilku rodzinnego. Wszystko wytlumacza panstwu w MOPR

Gość gość
Żonie- tzw. kosiniakowe, czyli świadczenie rodzicielskie, 1000 zł miesięcznie przez rok. A reszta w zależnosci od dochodów, jeżeli macie poniżej 800 zł na osobę- (wliczając w to dziecko, ale świadczenie rodzicielskie liczy się jako dochód uzyskany) to 500+ na dziecko, jeżeli macie poniżej 650 zł na osobę to zasiłek rodzinny, poniżej 100 zł, i z tytułu urodzenia dziecka dodatek jednorazowy do tego zasiłku, 1000 zł. Do tego becikowe ustawowe, 1000 zł jednorazowo, przy dochodach bodajże do 1900 na osobę. Plus niektóre gminy mają jeszcze jedno dodatkowe becikowe, gminne z różnymi progami dochodowymi..