Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 February

Wada wzroku mnie do艂uje

Polecane posty

Go艣膰 February

Witam. Prosz臋 o pomoc. Odk膮d mam 10 lat nosz臋 okulary. Co roku wada spada mi o 0,5-1D. Aktualnie mam ponad -4D na jedno i drugie oko, od niedawna mam astygmatyzm kt贸ry r贸wnie偶 si臋 powi臋ksza. Opr贸cz tego mam za ka偶dym razem podczas mierzenia ci艣nienia dosy膰 wysokie, przez co boj臋 si臋 nosi膰 soczewek. Mam 15 lat. Boj臋 si臋, 偶e wada nie przestanie si臋 powi臋ksza膰, a nawet je艣li zatrzyma si臋 w wieku oko艂o 20 lat (tak jak m贸wi膮 okuli艣ci) to i tak boj臋 si臋, 偶e b臋d臋 mia艂a bardzo du偶膮 wad臋, jakie艣 -10. Strasznie mnie do艂uje moja wada wzroku. Ostatnio b臋d膮c u optyka w celu zapytania o okulary przeciws艂oneczne korekcyjne, kiedy powiedzia艂am 偶e mam tak膮 wad臋 pani spojrza艂a na mnie jak na jak膮艣 kosmitk臋 i spyta艂a mnie czy ja w og贸le co艣 widz臋 bez okular贸w i 偶e mi wsp贸艂czuje. Po przyj艣ciu do domu siedzia艂am i p艂aka艂am. Przeszkadza mi to r贸wnie偶 w wykonywaniu swojej pasji. Od zawsze interesowa艂am si臋 rysunkiem i malarstwem, marzy mi si臋 p贸j艣cie na ASP b膮d藕 architektur臋. Nie chc臋 by膰 nieskromna, ale my艣l臋, 偶e na ten wiek mam dosy膰 spore umiej臋tno艣ci, wszyscy doradzaj膮 mi, 偶ebym zwi膮za艂a z tym swoj膮 przysz艂o艣膰. Ale boj臋 si臋, 偶e b臋d臋 mia艂a tak du偶膮 wad臋, 偶e nie b臋d臋 mog艂a malowa膰 ani rysowa膰, uprawia膰 sportu. Wcze艣niej akceptowa艂am siebie i swoj膮 wad臋. W okularach wygl膮dam lepiej ni偶 bez. Jednak ostatnio kiedy jest ona coraz wi臋ksza strasznie mnie do艂uje, to niszczy moj膮 psychik臋. Za ka偶dym razem kiedy widz臋 kogo艣 bez okular贸w tak strasznie mu zazdroszcz臋, bo nie pami臋tam ju偶 jak to jest dobrze widzie膰... Wyra藕nie widz臋 mo偶e z miesi膮c po wymianie szkie艂. Jak sobie z tym poradzi膰 偶eby nie wpa艣膰 w jak膮艣 paranoj臋? Ju偶 nie zapytam jak zatrzyma膰 wad臋, bo pr贸bowa艂am r贸偶nych rzeczy. 膯wiczenia, nie 膰wiczenia... Komputera i telewizora w艂a艣ciwie nie u偶ywam...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
To 藕le, 偶e nie u偶ywasz komputera, czy telewizora. To wcale w epoce monitor贸w bezemisyjnych, p艂askich nie szkodzi wzrokowi, a wr臋cz przeciwnie, to taki troch臋 trening dla mi臋艣ni, kt贸re steruj膮 soczewk膮. Masz dwie mo偶liwo艣ci. Ale to dopiero po 20 roku 偶ycia i nie kombinuj wcze艣niej. Pierwsza, to laserowa korekcja wzroku, druga i t膮 polecam, to usuni臋cie twojej popsutej soczewki i zast膮pienie jej implantem z plastiku. Dok艂adnie tak, jak to si臋 robi u ludzi chorych na zm臋tnienie ga艂ki ocznej, czyli rog贸wki, albo soczewki. Wtedy b臋dziesz musia艂a nosi膰 okulary przy czytaniu, ale wszystko powy偶ej p贸艂 metra przed tob膮 b臋dzie bez okular贸w ostre. Aha, w tej chwili to operacje p艂atne. W Czechach du偶o takiej, ale jak doro艣niesz, to mo偶e to b臋d膮 robi膰 na ubezpieczenie. Nie przejmuj si臋, ze sztuczn膮, wszczepion膮 soczewk膮 bardzo wygodnie mo偶na 偶y膰. Naprawd臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nosz臋 okulary od ok. 10 roku 偶ycia. Teraz jestem w wieku dojrza艂ym. By艂 bunt, by艂 strach, by艂o wkurzanie sie, bo przeciez okulary to niejednokrotnie niewygoda, paruj膮 itd. I co? No po prostu tak jest i trzeba sie z tym pogodzi膰. Jesli masz odwag臋, zacznij zbierac pieni膮dze na operacje laserow膮. Ja sie nie odwazy艂am, ale m贸j syn zrobi艂 ja sobie - ma teraz orli wzrok i jest bardzo zadowolony.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 February
Laserowej korekcji wzroku strasznie si臋 boj臋. Znam kilka os贸b kt贸re po niej maj膮 r贸偶ne skutki uboczne i niekoniecznie widz膮 najlepiej :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie wiem ja si臋 boje takich zabieg贸w a z ch臋ci膮 bym sobie m贸j wzrok poprawi艂a. Widzia艂am jak to si臋 odbywa ale mam nerwice lekow膮 wiec jest mi trudno podj膮膰 tak膮 decyzj臋. Jak na razie chodze do salonu optycznego na Kazimierza Wyszy艅skiego 4 i dopieraj膮 mi zawsze super soczewki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Te偶 nosz臋 okulary od ok. 10 roku 偶ycia. Teraz jestem w wieku wiecej ni偶 dojrza艂ym i nadal je nosz臋. Bywa艂o, 偶e sie ba艂am, gdy mi sie wzrok pogarsza艂, bywa艂o niewygodnie, przez trzy lata chodzi艂am do klasy, gdzie nikt okular贸w nie mia艂, tylko ja. Nadal psiocz臋, bo okulary 艂atwo sie brudz膮, paruj膮 gdy z zimna wejdzie sie do sklepu itp. No i co? Wiesz, sa naprawde powa偶ne nieszcz臋scia, a noszenie okular贸w do nich nie nalezy. Nie nakr臋caj sie i nie przesadzaj, osw贸j ten problem - to jest mozliwe. Popatrz w internecie jakie straszne bywaja choroby, kalectwa i spojrzyj obiektywnie na ten niewielki problem, jakim jest noszenie okular贸w. Tym bardziej, 偶e mo偶esz juz zbiera膰 kas臋 na laserowa korekcje wzroku i oko艂o 20-tki j膮 wykona膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Olga18
Nie powinna w taki spos贸b komentowa膰 Twojej wady wzroku. Mo偶e przekonasz si臋 do soczewek, ale to ju偶 musi oceni膰 okulista czy ich noszenie b臋dzie bezpieczne dla zdrowia. Nie przejmuj si臋 a偶 tak bardzo. Okulary te偶 mo偶esz dobra膰 takie aby si臋 dobrze nosi艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Grazka5000
Spokojnie, sa rozne zabiegi na korekcje oczu. Musisz sie udac do kliniki specjalistycznej, gdzie lekarz powie ci co mozna dalej zrobic. Bez konsultacji nie ma co gdybac. Jestem z okolic Wroclawia http://www.spektrum.wroc.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Adelka_sl
Kurde, dziewczyno, nie daj si臋! Mamy XXI wiek i takie rzeczy jak wady wzroku mo偶na za艂atwi膰 w dwa dni. Spotkanie z lekarzem, kwalifikacja do zabiegu i zabieg. Po dw贸ch tygodniach rekonwalescencji w domu b臋dziesz widzia艂a znacznie lepiej. Najcz臋艣ciej jest tak, 偶e zabieg nie zniweluje wady w 100% jednak znacz膮co j膮 zmniejszy (nawet 95%). Wi臋c jest si臋 o co postara膰. Obejrzyj sobie filmiki na YT -> https://www.youtube.com/watch?v=gRMU7ieaVdY Jest mn贸stwo wywiad贸w z lekarzami, kt贸rzy opisuj膮 jak wygl膮da zabieg oraz z pacjentami, kt贸rzy potwierdzaj膮 szybki powr贸t do formy. Trzymam za Ciebie kciuki!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zgadza sie, jest zupe艂nie inne 偶ycie. Po zabiegu musialam unika膰 艣wiat艂a i s艂o艅ca. Ale min臋艂o pol roku od zabiegu i czuje sie swietnie. Nie musz臋 nosi膰 okularow z czego jestem cery happy. Naprawd臋 dziewczyny nie ma sie czego ba膰! https://youtu.be/F0bL_3CE8D0

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja tez co jaki艣 czas odwiedzam ten salon optyczny w Sandomierzu http://kosinski.tarnobrzeg.pl/. Zawsze mog臋 liczy膰 na jaki艣 ma艂y rabacik.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BiancaSwitniewska
szkoda ,ze masz 15 lat , bo p贸ki co raczej nie da si臋 z tym nic zrobic ;/ wada Ci b臋dzie post臋powa膰 . Jest laserowa korekcja wzroku,kt贸ra ja mia艂am lentivu , ale do niego warunkiem koniecznym jest wiek : 21 lat skonczone to jest raz , a dwa -wada musi by膰 ustabilizowana . Tak to mniej wiecej wygl膮da . zreszta i tak najpierw przechodzi si臋 badania kwalifikacyjne w optegrze . I je偶eli nie dostaniesz si臋 na zabieg to zwracaj膮 pieniadze .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kissim

no ale mo偶na par臋 lat poczeka膰 i p贸zniej zoperowa膰 wad臋. moim zdaniem warto bo jednak mo偶na tak du偶a wada by膰 bardzo dokuczliwa. A Optegra jest dobr膮 klinik a i my艣le ze warto tam si臋 zg艂osi膰 nawet teraz 偶eby pozna膰 ju偶 teraz opini臋 specjalisty!

Udost臋pnij ten post