Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozbita żarówka,opary rtęci

Polecane posty

Gość gość

Czy po rozbiciu żarówki energooszczędnej jest możliwość zatrucia się oparami rtęci ? Spadła mi lampka nocna gdzie żarówka niestety uległa uszkodzeniu, a ja jak to w nocy zaspany postawiłem ją na miejsce. Po trzech dniach jak chciałem poczytać książke zorientowałem się że żarówka leży obok łóżka rozsypana w drobny mak. Pokój wywietrzyłem dopiero po posprzątaniu.

Gość gość
Tam jest bardzo mało rtęci - pojedyncze miligramy, więc raczej nawet jakbyś ją sobie rozbił pod nosem i wciągnął wszystko to nic by ci się nie stało - więcej rtęci możesz wchłonąć jedząc rybę.

Gość gość
Nie mam zadnej żarówki energooszczednej. Po pierwsze ze wzgledu na rteć. Nawet jesli ktos twierdzi, ze tam jest jej malo...nie ma u mnie w gminie zadnego punktu gdzie moge wyrzucić taką żarowke, wiec teoretycznie ludzie wywalaja je do śmieci...ile takich żarówek juz wylądowało w śmieciach???. Po drugie czytanie przy takiej żarowce męczy oczy. Kazda ilosc rtęci jest szkodliwa.

Gość gość
Fajnie jakby się ktoś wypowiedział kto zna się na temacie ;-) Wiem że rtęc sama w sobie jest trucizna, a opary są najgorsze. Pytanie czy takie stężenie może byc bardzo szkodliwe dla zdrowia ? Nadmienię że żarówka leżała pod łóżkiem 2-3 dni rozbita, a pokój nie był wietrzony.

Gość gość
boże co za debil,taaa już się pewnie zatrułeś i zostały ci dwa dni życia...od rozbitej żarówki chce się rozchorować kretyn :O

Gość gość
Spokojnie. Nic Ci nie będzie. Nie każda żarówka energooszczędna ma opary rtęci.

Gość Borbecik
Jezeli ktos nie ma nic do powiedzenia nie na temat to lepiej sie niech nie wypowiada . W zarowkach energ. podobno jest mala ilosc rteci bo okolo 2-5 mg rteci, ale czy to jest w stabie lotnym to nie wiem.

Gość gość
Za debila się nie uważam. Zapytałem bo miałem taką potrzebe. Nie każdy jest naukowcem czy lekarzem ;-) Jeżeli ktoś miał podobny przypadek lub ma wiedze na ten temat to prosze o wypowiedz ;-)

Gość gość
Skoro nadal żyjesz to chyba nie jest groźne nieprawdaż? Rtęć zabiła by cię w pół godziny człowieku jeżeli było by jej więcej. Jedynie co sie może stać to przyspieszyć nowotwór ale nawet nasze powietrze jest zatrute więc nie ma się czym przejmować ;)

Gość gość
Warto czasami czytac kafeterie. Czy wszystkie zarowki energo oszcz. zawieraja rtec ?

Gość 77logan77
Są jakieś badania na zawartość rtęci w organizmie ?

Gość gość
hej, Mineło już trochę czasu i powiem że czuje się średnio. Jestem nadpobudzony i troche drżą mi ręce. Nie wiem czy to poprostu na tle nerwowym czy faktycznie ma to związek z tą żarówką. Proszę o poardę i pomoc kogoś kto ma więdzę na ten temat bo trochę się załamałem. Nie mogę sobie wydarować że jej wcześniej nie zauważyłem i nie wietrzyłem pokoju :/

Gość gość
Najleoiej jakby na ten temat toksykolog sie wypowiedzial

Gość gość
W tym samym pokoju co spałem stłukła się żarówka.

Gość yoki71
Podobno kazda ilość oparówjest szkodliwa