Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jedzenie w Polsce

Polecane posty

Gość gość

Witam zauważyłam ogromną różnicę w jedzeniu w Polsce , a opowieściami z innych krajów weźmy np Maroko tam owoce wyglądają i smakują inaczej .. mam wrażenie że w Polsce sprzedaje się syf i stąd są różne choroby niestety nie wiem ,kto na to wszystko powala kiedyś mieliśmy Polskie masarnie Polskie gruszki jabłka maliny porzeczki itd wszystko miało jakość nawet mleko ,ser ,masło , nawet chleb ważył wtedy ze dwa kilo , a teraz? to jest jakaś masakra ludzie chorują wszędzie chemia ,a dzieci rodzą się jakie się rodzą :( bo dla niektórych liczy się kasa owszem mamy produkty eko , bio ale znając naszą kulturę ciężko ,,zaufać'' że rzeczywiście tak jest ... już nie wspomnę o Polskich słodyczach? gdzie one się podziały? nasze , krówki , kapitany kukułki i wiele innych , tylko jakiś syf kiedyś Wawel miał dobrą opinię ,ale zostało sprzedane bodajże Japończykom ,teraz syf wszędzie syf i jeszcze raz syf ...... a przecież jesteśmy w UE , no przecież jest demokracja , ale co z tego skoro jedzenie mamy jakie mamy :( a ktoś na tym naszym zdrowiu zarabia ,jak ma być dobrze ja się pytam?

Gość gość
to jedź do Maroko, skoro tam tak super :)

Gość gość
to co u nas się biedocie umoczonej po uszy w kredytach sprzedaje to nie miałoby prawa być w sprzedaży. to 5 kategoria dla 5 świata czyli biedoty. te owoce tylko na przetwory trafiają i to te tanie dla Europy wschodniej. w ZOO lepszymi się zwierzątka karmi. w końcu wedle wartości unijnych

Gość gość
Co zrobisz? Nic nie zrobisz, zmieniły się czasy, wszystko jest nastawione na zysk, a nie na jakość. Produkty chemiczne, a to co rośnie to tez sztuczne twory ostro zakrapiane chemią. Jedzenie nie ma już nic wspólnego ze zdrową żywnością, albo smaczną.

Gość gość
Krążą opinię, że zagraniczni dostawcy wysyłają od Polski towar gorszej jakości. Nie wiem czy jest to spowodowane jakąś niechęcią do Polaków, czy przekonaniu, że wolimy zapłacić mniej za towar, nawet jeśli miałoby to oznaczać gorszą jakość. Coraz częściej kupne jedzenie wydaje mi sie bardzo nijakie. Niedawno dostałam w pracy w ramach podziękowania od małżeństwa mieszkającego na wsi ich domowej roboty wędzoną kiełbasę i szynkę. Niesamowity smak i aromat. W sklepach nawet tych ,,lepszych'' takich nie spotkałam.

Gość gość
13.03 Czyli łapówę wzięłaś :D

Gość gość
może powinniśmy jakieś pisma do producentów ,albo do kogoś ,kto się tym zajmuje przecież nie może dalej tak być !

Gość gość
Witam autorka podała przykład z Maroka więc nie rozumiem czemu miałby ktoś tam jechać .Wiele osób ma rację powinniśmy mieć dużo lepsze jedzenie bez dwóch zdań .

Gość gość
'kraza opinie' :D to nie krazace opinie, to fakty odkad dla Polski otworzono granice rynku zbytu :P od zawsze wiadomo bylo, ze na Polske wysylana i robiona w Polsce gorsze jakosciowo towary, wystarczy kupic niemieckie srodki czystosci czy slodycze, lub przywiezc od rodziny w UK czy Holandii by poczuc samemu jak bardzo rozni sie sam chocby smak slodyczy czy inneych rzeczy dokladnie tych samych marek dostepnych w Polsce :O

Gość gość
Owoce i warzywa kupuję na targu od rolników z okolicy Mięso w znanych mi masarniach. Wystarczy popatrzeć jak ludzie rzucają sie w hipermarketach na każdą promocje. Byle taniej. Wolałabym nie zjeść niz jeść badziewie !!!

Gość gość
Ale ,czy może ,ktoś normalnie odpowiedzieć właśnie dlaczego? a z tymi środkami do prania to ja wiem , i wiecie co? najlepsze ,że Polska woli z prowadzić z Niemiec te płyny do płukania , bo kupowałam w Kerfurze i z tyłu jest Niemiecka flaga na butelce ,zamiast Polska produkować swoje nie mamy fabryk , bo ,,ktoś'' sprzedał chodź by nawet włókiennictwo w Łodzi co to ma być ? i Wy się dziwicie ,że w Polsce pracy brak? a gdzie niby tą prace znaleźć ? a jak już masz to harujesz u prywaciarzy , za małą kasę i jeszcze do tego śmieciowe jedzenie kpina ,a mało tego ,, nasze tramwaje'' też nie są nasze nie ma nic Polskiego , to chociaż mogłoby być jedzenie ....

Gość gość
yemy goofna i nic na to nie poradzimy, nie ma co sie oszukiwać tymi bio pstro, to takie samo g00fno tylko w innym opakowaniu

Gość gość
,,Wystarczy popatrzeć jak ludzie rzucają sie w hipermarketach na każdą promocje. Byle taniej. Wolałabym nie zjeść niz jeść badziewie !!! " czy Pani nie rozumie ,że Polacy ,to niektórzy biedacy i nikt nie kupi bananów po 8zł/kg i czekają na promocje , taka jest prawda ... a chodzi o to ,żeby u nas było lepszej jakości jedzenie nie tylko dla nas ,ale także dla dalszych pokoleń dla naszych dzieci ,wnuków zróbmy coś z tym !

Gość gość
i przez to Polacy nie są szczupli , a jak mają być od takiej chemii?

Gość gość
13.29 1.bardzo dobrze rozumiem,ze w Polsce jest bieda 2. nie mam zielonego pojęcia po co biednemu banany 3. jasne, lepiej kupić to po czym zachorujemy i wydamy na lekarza

Gość gość
no ale co mamy nic z tym nie robić? i być tymi biernymi? zróbmy coś z tym!

Gość gość
up

Gość gość
Ja slyszalem opinie, ze w Polsce ciezko zdrowo jesc... Mam wykupiony catering dietetyczny z mrrollo od kilku lat i totalnie sie z tym nie zgadzam. Jadam zdrowo, swiezo i smacznie :)

Gość gość
Moim zdaniem polskie jedzenie jest bardzo dobre. Lubię taką tradycyjną kuchnię, ale sama za bardzo nie umiem gotować. Więc bazuję na prostych przepisach, a jak mam ochotę na coś bardziej skomplikowanego to jadę do restauracji http://lasuch.waw.pl/.