Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Obwód głowy na jakim centylu ?

Polecane posty

Gość gość

Witam was dziewczyny. Moje dziecko ma 92 cm wzrostu , 2,5 roku , obwód głowy mierzy 47 cm. Syn waży przy tym niecałe 12 kg. Na jakim centylu jest jego głowa , czy to jeszcze norma? Sorrki , wiem że istnieją siatki centylowe ale już mi się miesza bo moja lekarka tu gdzie mieszkam powiedziała że głowa nie mieści się w normie :(.

Gość gość
chyba między 3 a 10 centylem , chyba że się mylę. To jakie głowy mają dzieci tam gdzie mieszkasz skoro lekarka twierdzy że głowa nie mieści się w normie. Twoje dziecko ma małą głowę ale jest w normie według mnie.

Gość gość
Między blisko 10 centyl z tego co pamiętam. Moje dziecko też miało drobną główkę bo jako dwulatek miało obwód roczniaka a rozwija się świetnie. To jest norma a siatki są chyba jednakowe dla wszystkich krajów więc niech ta lekarka z ciebie zejdzie.

Gość gość
Może źle zmierzyła? To się nie zdarza tak rzadko. Jak mój syn był mierzony na dwulatku to wpisała tak samo pośpiesznie jak mierzyła, obwód głowy o 1 cm mniejszy niż w rzeczywistości i wzrost niższy o 3 cm, potem w domu mierzymy z mężem a tu się nie zgadza. O ile wzrost i wagę można troszkę pomylić bo dziecko nie jest spokojne czy płacze to już co do głowy nie powinna się była pomylić. Mój synek miał małą głowę a lekarka jeszcze o 1 cm zaniżyła i wyszło poniżej 3 centyla a to już jest wtedy ważne.