Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dostalam na dzien kobiet wiersz. Jak mam to zinterpretowc?

Polecane posty

Gość gość

Dostałam smsem na dzien kobiet wiersz W. Szymborskiej "Nic dwa razy sie nie zdarza". Dostalam go od swojego partnera, ale moim zdaniem nie ma on zbyt wiele wspolnego z wyznaniem milosci. Powiedzialabym, ze odnosi sie bardziej do przemijania. Co o tym sadzicie?

ale tam jest napisane "dwóch tych samych pocałunków, dwóch jednakich spojrzeń w oczy. " ,"Wczoraj, kiedy twoje imię ktoś wymówił przy mnie głośno, tak mi było, jakby róża przez otwarte wpadła okno." To jest w pewnym sensie wyznanie miłosci, ogolnie cały wiersz jest wyznaniem miłosci. Czemu ty się, zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem? -musi minąć zła godzina.. A ostatni wiers juz przypieczetowaniem.. Tu chyba nie ma nic o przemijaniu.. A raczej o tym by cieszyć sie chwilą i pielęgnowac ja, a gdy przyjdzie chwila zwatpienia, przeczekać aż minie

Gość gość
Usranie!

Gość gość
09:58 Hm.. , nie rozumie wersow, ze "nie ma dwoch tych samych pocalunkow, dwoch jednakich spojrzen w oczy" - jak to interpretowac? W odniesieniu do naszej relacji, czy poprzednich jego milosci? Albo z ta roza, kiedy na poczatku czuje sie ekscytacje na dzwiek wypowiedzianego imienia obiektu naszych uczuc, a potem kiedy juz jestesmy razem to pojawiaja sie watpliwosci czy to rzeczywiscie milosc "roza, jak wyglada roza? Czy to kwiat? A moze kamien? Chcialabym wiedziec co On chcial mi tym wierszem dac do zrozumienia.

Gość gość
Chyba za dużo myślisz. To jest ładny wiersz, trzeba szanować to co się ma bo różnie może być.

Gość gość
Drążę temat poniewaz ostatnio nie jest za dobrze miedzy nami i chcialabym wiedziec co On chcial mi tym wierszem wyznac.

rozumiem, ale to chyba bardziej ty platasz sie w myslach.. Biorąc stereotypowego faceta, to posłał cokolwiek, by ci miło sie zrobiło i bardzo sobie tym nie zawracał głowy. Ostatnie dwa wersy,powinny być rozwianiem twoich watpliwości.. Bo w zwiazku tak bywa, ze nie zawsze jest sielankowo, a jak juz interpretowac go dosłownie i dokładnie, to bardziej bym stawiała na to ze facet jest gotowy i dojzał juz do zwiazku, niz doszukiwac sie dziwnych podtekstów!

Gość gość
10:27 Ok, moze rzeczywiscie niepotrzebnie to analizuje. W kazdym razie dziekuje Ci bardzo za interpretacje i sprowadzenie moich mysli na wlasciwe tory :-)