Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

L4 w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Hej dziewczyny. Wczoraj dostarczylam pracodawcy zwolnienie lekarskie i on powiedzial ze musze jeszcze dostarczyc zaswiadczenie o ciazy. Czy takie zaswiadczenie wystawia tylko ginekolog czy moze lekarz rodzinny ???? Nie ma szans zebym dostala sie na dniach do ginekologa i stad moje pytanie, czy lekarz rodzinnt moze mi takie zaswiadczenie wystawic i czy nie bedzie pozniej problemu z zasilkem z ZUS-u ??

Gość gość
po co mu to zaświadczenie jak na L4 jest napisane ze to ciąża.

Gość gość
Powinien wystarczyć na L4 sybol B, ciąża. Po co zaświadczenie?

Gość gość
Mi wystarczyło tylko L4 z tym symbolem. Pracodawca jest niedouczony.

Gość gość
Dokładnie nie musisz mieć żadnego zaświadczenia powiedz mu ze l4 musi wystarczyć chyba że ginekolog nie wpisał ci na zwolnieniu że jesteś w ciąży.

Gość gość
u mnie w pierwszej ciąży nikt nie chciał tego zaświadczenia chociaż ginekolog wystawił mi na pierwszej wizycie, przy drugiej ciąży już wymagali tego zaświadczenia więc zadzwoniłam do rejestracji ginekologa i bez problemu wystawili. w obu ciążach pracuje u tego samego pracodawcy jedynie kadrowa zmieniła się. zwróć uwagę na datę wystawienia tego zaświadczenia bo na pewno nie może mieć daty późniejszej niż wystawione L4

Gość gość
Zaświadczenie jest potrzebne jeśli chodzisz do pracy- pracodawcę obowiązuje kodeks pracy i konieczność zapewnienia ciężarnej odpowiednich warunków, a trudno żeby ciążę na oko potwierdzał... stąd zaświadczenie od lekarza. Spróbuj, możliwe że i rodzinny wystawi ci na podstawie karty ciąży. Ale nie ma to nic wspólnego ze zwolnieniem, masz napisany kod ciąży na zwolnienu- chyba że idziesz na L4 z innego powodu, i na podstawie samego zwolnienia masz wypłacany zasiłek chorobowy, zaświadczenie o ciąży nie ma tu nic do rzeczy.

Gość gość
I nie wiem czemu ktoś pisze bzdury że zaświadczenie o ciąży nie może mieć późniejszej daty niż zwolnienie... co ma piernik do wiatraka? Takie zaświadczenie jeśli jest nam do czegoś potrzebne, w tym przypadku dla pracodawcy, jest tak samo ważne bez względu na to kiedy wystawione, lekarz może to zrobić na każdym etapie ciąży na naszą prośbę.