Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Okres u 10 latki Czy to nie za wczesnie ?

Polecane posty

Gość gość

Wybrac sie z nia do ginekologa ? Ale czy gon przyjmie taka mala dziewczynke no i jak ja zbada ???

Gość gość
dość wcześnie, ale nie tragicznie. Możesz się z nią wybrać, ja jako 11latka już byłam u ginekologa z mamą - bo miałam grzybicę :/ tylko byłam u kobiety, do faceta bym nie poszła normalnie mnie zbadała, dała radę ;)

Gość gość
Dolna granica normy. A ogólnie ma jakieś inne objawy dojrzewania ? Zmienia się jej sylwetka, pojawiło się owłosienie, przetłuszcza się skóra ?

Gość gość
Po co do ginekologa? Dostała okres a nie zachorowt. Wcześniej może niż większość dziewczyn, ale osobiście znam 9-latki miesiaczkujace.

Gość gość
Piersi jej sie powiekszyly.

Gość gość
Jeśli chcesz ją zabrać do ginekologa to do dziecięcego. Moja koleżanka wcześniej dojrzewała, chyba koło 6 roku życia, lekarz zabronił jej jeść kurczaki i indyki, które jadło się u niej w domu prawie codziennie. Okazało się, że drób pędzą na hormonach, które mogą wpłynąć przedwcześnie na dojrzewanie.

Gość gość
Ja dostalam pierwszy okres jak mialam dokladnie 10 lat i 10 miesiecy i wszystko ze mna ok. Nikt wielkiego halo z tego nie robil u zadnego lekarza tez nie bylam. Mama kupila podpaski i wytlumaczyla to co trzeba. Teraz mam 22 lata i wszystko ze mna w porzadku

Gość gość
Wszystko jest w zupełnym porządku, niektóre dziewczynki mają pierwsza miesiączkę w wieku 10 lat, inne- 14 i to wszystko jest w normie. Nie ma powodu żeby brać mała do ginekologa, chyba że coś cię mocno niepokoi.

Gość gość
ja u ginekologa dla dziewczynek byłam jak córka miała 7 lat, nic strasznego, panie bardzo miłe była oglądana na fotelu, oczywiście nóg nie musiała zadzierać jak dorosła kobieta i miała usg przez brzuch -to wystarczy aby stwierdzić czy dziewczynka już dojrzewa przy badaniach byłam obok, trzymałam ją za rękę itp

Gość gość
ja też dostałam w IV klasie szkoły podstawowej, nikt mnie do gina nie prowadził uznano to za normalne, pamiętam jak tylko babcia mówiła że jak juz mam okres to bde niska niewiele urosnę rzeczywiście mam 156 ale poza tym jest ze mną wszystko ok

Gość gość
A ja zamiast do ginekologa poszłabym do endokrynologa dziecięcego , przecież on też zajmuję sie zaburzeniami i rozwojem dzieci . Zrobiłabym badania tsh, ft4 i ft3. Oczywiście , miesiączka w tym wieku jest nrmalnym objawem, ale myślę że akurat ten lekarz wszystko by ci wytłumaczył.

Gość gość
To ja z godziny 7-59 Na pojawienie się pierwszej miesiączki wpływa poziom witaminy D w organizmie. Okazuje się, że dziewczynki, u których stężenie tej witaminy jest niższe, szybciej przeżywają miesiączkę. Wcześniejsza miesiączka może zapowiadać problemy zdrowotne w późniejszym życiu. Dlatego zrób jeszcze poziom witaminy D do endokrynologa. Ja raz do roku badam córce poziom Witaminy D, podaję jej od urodzenia do dziś a ma 5 lat wit D, i poziom nie spada ponizej 40. Nawet latem jej podaje tylko że 2 razy w tyg po kropli a od jesieni codzienie jedną.

Gość gość
Autorko, napisz prosze czy u corki byly jakies inne oznaki dojrzewania, np owlosienie?moja ma 9 lat, jest bardzo wysoka, szczupla, biust zaczyna jej rosnac ale poza tym nie ma jeszcze zadnego owlosienia, nawet na rekach czy nogach, nie ma zadnych uplawow ale I tak sie o nia martwie