Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Radzicie sobie z przeziebieniami u dzieci bez lekarza ?

Polecane posty

Gość gość

Jakie macie sposoby na zwykle przeziebienie ?

Gość gość
Tak w tym sezonie jesienno-zimowym bez wizyty pediatry się obyło, syn chodzi 2 rok do przedszkola. Podaje domowy syrop, czasem apteczny, witamina D i właściwie tyle...A i w zeszłym roku w grudniu podałam mu kilka dawek leku przeciwgorączkowego, a już na bardzo dawno mu nie podawałam. No ale moje dziecko ma odpukac łagodne te infekcje....

Gość gość
Tak, chodziłam właściwie tylko przez pierwszy rok, kiedy nie bardzo wyczuwałam małego (a i on nie potrafił powiedzieć co mu właściwie dolega), później tylko przy niepokojących objawach, ale nasza pediatra też jest raczej zwolenniczką łagodnego, domowego leczenia i sama zachęcała nas do wietrzenia kataru i kaszlu, i do tego żeby do niej, poza ciężkimi przypadkami, zgłaszać się dopiero po trzech dobach bez poprawy. Przeważnie poprawa jest. Nie idę więc do lekarza z byle kaszlem, katarkiem, lekką gorączką, czy nawet jelitówką- to ostatnie już w ogóle bez sensu dla mnie, bo przy odwodnieniu zostaje szpital, a bez niego właściwie nie ma jak i czym leczyć na receptę jeśli to typowa infekcja. Udało się ostatni rok bez wizyty i leków z apteki, teraz poszedł z infekcją wirusową bo kaszlał jakby płuca miał wypluć, ale też wyszedł z tego ładnie. Przedszkolak.

Gość gość
Plucze nos sola fizj i daje kilka kropel olejku eukaliptusowego na poduszke. U lekarza bylismy de wrzesniu pour zaswiadczenie na zajecia sportowe.

Gość gość
Sól morska, olejek olbas , sol fizjologiczna do inhalacji, sok z czarnego bzu, herbatki z czystka i z nagietka dosladzane miodem, domowy syrop z cebuli i czosnku, duzo podaje picia sama woda lub woda z miodem

Gość gość
A macie jakies sposoby na kaszel ?

Gość gość
A co w takim razie ze zwolnieniem lekarskim na opiekę nad dzieckiem?

Gość gość
U mnie tego problemu nie ma, bo w razie choroby przyjezdza babcia.

Gość gość
Na kaszel podaj wode do picia zeby nawilzyc sluzowki i rozcienczyc wydzoeline.

Gość gość
Mnie akurat problem zwolnień nie dotyczy, bo nawet jeśli pracowaliśmy to po pierwsze- w elastycznych godzinach i zawsze szło się dogadać, albo w ogóle pracowałam w domu, a po drugie- obie rodziny w tym samym mieście i jeśli był nóź na gardle to zawsze mogliśmy poprosić o pomoc. Ale synek jakiś czas był w przedszkolu w którym nie przyjmowali dzieci chorych- tzn. bez zezwolenia od lekarza. I to rzeczywiście było przestrzegane. Więc chodziliśmy do naszej pediatry która badała małego, dawała pozwolenie na pójście "od jutra" czy od kiedy tam mówiliśmy że chcemy go puścić (sama mocno przeziębionego dziecka też nie pchałam do przedszkola), i jak już nas poznała to właściwie pytała tylko jak sobie radzimy i sugerowała co podać jeśli to będzie nieskuteczne. Prawie zawsze wystarczały sprawdzone, domowe środki. Na kaszel- u nas pomagał syrop z cebuli (który zresztą automatycznie wchodzi przy przeziębieniu- robię go z miodem i cytryną), albo ziołowe syropy od ciotki męża która się tym interesuje, i w razie potrzeby dzieli się syropem z babki albo prawoślazowym. Te dwa polecała na kaszel, pediatra poparła i faktycznie działają. Praktycznie to samo co można kupić w aptece, bo i tam bywają naturalne, tylko taniej. Do tego inhalacje z soli fizjologicznej. Nie powiem że moje dziecko nigdy nie choruje- bo choruje, ale właściwie nie częściej niż my, a i my chorowici nie jesteśmy, dobrze sobie z tymi chorobami radzi, a te poważniejsze, wymagające leków z apteki albo faktycznej porady lekarza, mogę policzyć jak na razie na palcach jednej ręki.

Gość gość
Oczywiście, a co pediatra pomoże na przeziębienie?

Gość gość
Jeśli potrzebujesz zwolnienia to musisz iść do lekarza. Ja z przeziębieniem nie chodzę, dzieci osłabione i mogą w przychodni złapać coś poważniejszego.

Gość gość
witaminy, naturalne sposoby mleko miód, a jak pojawia się kaszel sięgamy po dicotuss baby, jest na suchy i mokry kaszel, lagodzi, dziala wykrztuśnie, z naturalnych wyciągów, warto wypróbować

Gość mama zorientowana w temacie
ja podaję mocz. Trudno,ciężko ,ale bardzo skuteczne.Pół szklanki rano wypite i choroba znika na następny dzień. Na pewno zdrowsza metoda niż te wszystkie syropy,tabletki ,itd

Gość gość
jak moja córka zaczyna kaszlec to daje jej pulneo plus syrop na kaszle i przechodzi

Gość gość
ja daję immunotrofinę w syropie i w sprayu. mojemu synowi w ogole migdalek się zagoił dzięki temu