Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Świąd w ciąży :(

Polecane posty

Gość gość

Witam was. Jestem w 18 tygodniu ciaży. Mam nie mały problem, otoż od 3 dni straszne mnie swędzi wszystko od pasa w dół. Uda, łydki, stopy i nawet tylek :( szlak mnie juz trafia :( Lekarza mam dopiero w czwartek , a do czwartku to ja zwariuje. :( najgorzej jest wieczorami i po kapieli. Probowałam juz okladow z aloesu, octu jablkowego wszelakich kremow nawilzajacych i jest tylko gorzej. Myslalam juz nawet o alergii ( jako dziecko bylam uczulona na pylki traw, ale przeszlo) ,ale sama juz nie wiem... Pytanie moje jest takie czy macie jakies sposoby na zlagodzenie swiadu ????

Gość gość
do lekarza natychmiast!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takie swędzenie może oznaczać zatrucie ciążowe, a z tym nie ma żartów

Gość gość
Hmm mnie bardzo swedza lydki, piszczele, szyja, twarz i ramiona ale ja mam teraz bardzo przesuszona skore, szczegolnie jak grzalismy w domu to wygladalam jak waz. Mnie na to pomaga emolium P emulsja trojaktywna do smarowania skory swedzacej i peeling. Nawet z brzucha mi sie luszczyla skora, teraz jest lepiej bo moge pic wiecej wody (wczesniej wymiotowalam po) i juz pozakrecalismy kaloryfery. Pogadaj z lekarzem, moj sie nie zna zbytnio i polecil oliwke hehe. Ale powiedz koniecznie, ze Cie nogi swedza, szczegolnie te stopy, moze zaleci jakies badania.

Gość gość
Poczytaj o cholestazie ciążowej i jeszcze przed wizytą u swojego lekarza- zrób sobie próby wątrobowe, bo on Ci to zleci, a tak już będziesz miała wyniki. A poza dla spokoju nawet bym pojechała do szpitala jeśli wcześniej tej wizyty nie masz

Gość gość
No juz jej nie straszcie (szczegolnie zatruciem, bo tu moze chodzic o cholestaze), ja pisalam 2 komentarze wyzej i wlasnie sie naczytalam o cholestazie i zrobilam proby watrobowe, wyszly bardzo dobrze, ale stres mialam. Lepiej autorko nie lekcewaz tego problemu, bo te swedzace stopy moga byc niepokojace, ale i narazie nic nie czytaj, skontaktuj sie z lekarzem. Proby watrobowe warto zrobic, ale w ciazy czesto cialo swedzi, moze to nawet uczulenie na zel pod prysznic czy proszek, wiec nie stresuj sie na zapas.

Gość gość
O matko !! No to teraz mam stracha :( masakra :(

Gość gość
Czy ta choroba nie objawia się ok 30 tyg ciąży?

Gość gość
Autorko nie ma co się denerwować, warto zrobić próby wątrobowe tak jak dziewczyny pisały. Może to być faktycznie tylko swędzenie wynikające z uczulenia, nadwrażliwej skóry. Ja wiem tylko po sobie, że nie wolno bagatelizować niczego w ciąży i sprawdzać, robić badania na własną rękę. Jeśli ufasz swojemu lekarzowi to podstawa

Nie wiem...ale ja udzielam się na innej grupie, jestem w 11 tc i tam czesto piszemy ze po kapieli swedzi skora...bo sie rozciaga...a nie jakieś od razu choroby...ja na początku ciąży myslalam ze padne tak mnie wszystko swędziało. pomogło wcieranie oliwki dla dzieci

Gość gość
Również mam/mialam swędzenie skóry. Głównie po kąpieli. Oczywiście zaczęłam szukać infa po forach to od razu cholestaza. Co dalej. Zaczęło się gorsze swędzenie. Psychika. :) W końcu wzięłam się w garść i przestałam wmawiać sobie choroby. I nie swedzi. No, może tylko po kąpieli. :)

Gość gość
Ja jak bylam u lekarza to sie podrapałam po brzuchu a lekarz od razu oburzony czemu mu nie mowie ze to może być cholestaza i natychmiast dal skierowanie na próby watrobowe. Ale miala stracha, na szczęście wyszly dobre wyniki. Nie lekcewarz tego lepiej zrobić wyniki niż nie zrobić i później żałować. Jedz do szpitala jak nie możesz wczesniej sie dostać do lekarza albo na własną rękę zrób próby watrobowe.

Gość gość
Pędź szybko do lekarza bo to może być właśnie cholestaza

Gość gość
Najpierw próby wątrobowe, wyjdą dobre to spokojnie poczekać do wizyty:) Szperanie po internecie ma plusy i minusy, ale wszystko trzeba na spokojnie. Daj znać autorko czy w porządku:)

Gość gość
Z tej strony autorka :) Dostałam sie dzisiaj do lekarza rodzinnego i masakra dziewczyny, konował nie lekarz ( jakas nowa baba, bo moja doktorka sie przeniosla). Poszlam, opisalam o co chodzi ( a no i wam zapomnialam wspomniec, ze wynik HCV wyszedl mi reaktywny dodatni). Ta mnie nawet nie zbadala, no palcem mnie nie dotknela ,tylko popatrzyla z politowaniem i kazala pic wapno... wyszlam z gabinetu wsciekla jak nie wiem co, ale poszlam do apteki i mowie ze wapno chcialam kupic. pani farmaceutka pyta do jakich celow, wiec zaczynam opowiadac co i jak... Polecila najzwyklejsze wapno pic 3 razy dziennie i dodatkowo mleczko do ciala NIVEA z maslem shea. Kupilam. Tym mleczkiem smarowalam sie jakies 3-4 godziny temu i jak narazie nic nie swedzi. A i pani farmaceutka powiedziala mi ze jakby objawy sie nasilily to mam biegusiem jechac na izbe przyjec... A wam dziekuje za wszystkie porady :*

moją żonę również swędziała podczas pierwszej ciąży gdyż skóra się rozciągała. Ale lekarzem nie jestem nie wiem czy u ciebie też tak jest.

Gość gość
Akurat nivea to nie jest najlwpszy balsam. Ale tak jak ktos pisal juz na swiad pomaga emoliun. Emulsja i plyn. Pij wapno i unikaj gorących kąpieli i zmian temperatur. Nocno nawilzaj skórę no oliwa z oliwek. I jeszcze jeśli golisz sie maszynka to zrezygnuj z tego na jakis czas. Na serio to poradzo podraznia.