Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pieniądze, które zbieracie na emeryturę są wasze i w każdej chwili macie prawo

Polecane posty

Gość gość

Macie prawo nimi dysponować. Skandalem jest, że po przewrócił ustroju system emerytalny nie został zmieniony na korzyść przyszłych emerytów.

Gość gość
Państwo sugeruje, że emerytura będzie niska bo to czy tamto. W takim razie to dodatkowy podatek, jeżeli moje składki przepadają na inwestycje podejrzane a najczęściej że stratami. Po 40latach pracy licząc 800zl średnio na miesiąc to spora suma nie licząc odsetek. Gdybym taką gotówkę dostała lub moja rodzina po śmierci to rozumiem, ale dlaczego państwo zabiera mi te pieniądze skoro to moje?

Gość gość
Niskie wynagrodzenia to strzał w stopę dla państwa i emerytów przyszłych mimo tego, że zbierali duże sumy. Brak słów na nich. Co mnie obchodzi ktoś jeżeli zbieram na emeryturę na swoje konto? To skandal

Gość gość
Każdy powinien mieć swoje konto inwestycyjne emerytalne i według swoich potrzeb nimi zarządzać bez pośredników i pseudo wazniakow, którzy dbają o swoje stołki

Gość gość
ZUS to nic innego jak dodatkowy urząd skarbowy. Jeśli się zbiera pieniądze na jakimś funduszu emerytalnym, to w każdej chwili można je wycofać. ZUS kasuje i obiecuje że może kiedyś da Ci emeryturę. Jak nie dożyjesz to Twoja strata, ale jak będziesz zbyt długo żyć, to czysty zysk. Za mojego życia wielokrotnie zmieniały się przepisy dotyczące ZUSu.

Gość gość
ZUS przynajmniej nie może splajtować, więc tą emeryturę kiedyś dostaniesz. Zobacz, jak załatwiły ludzi wielkie towarzystwa emerytalne w stanach. Trzeba było wprowadzić przepisy stanu wojennego (bo niby zaatakowała ich Al kaida :P ), żeby powstrzymać ludzi wychodzących na ulice. Przynajmniej kilkanaście milionów zostało bez swoich składek emerytalnych.

Gość gość
Wszystko zależy od tego gdzie Twój fundusz emerytalny zainwestował Twoje pieniądze. Najlepiej jeśli w obligacje skarbu państwa. Polacy też tracili na funduszach emerytalnych.

Gość gość
Jak argumentował sąd, składki, które płacimy z naszych pensji i odkładamy na emeryturę, nie są naszą własnością, tylko daniną publiczną. Oznacza to, że nie podlegają konstytucyjnej ochronie i nie można liczyć na ich zwrot. http://finanse.wp.pl/martykul.html?wid=15652371&kat=1038021