Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poul  az686

dziewczny len zapomniana tkanina polskiego wlókiennictwa

Polecane posty

Gość Poul  az686

Niegdyś najbardziej ceniona tkanina na terenach słowiańskich był też środkiem płatniczym. Długotrwały proces pozyskiwania włókien na nią, a potem tkanie ma bardzo duży wpływ na jej wygląd i jakość. Także sposób uprawy. Tak dziewczyny mowie o lnie chłodzi w lato grzeje w zimie aż dziw pomyśleć że zapomnieliśmy o tej szlachetnej tkaninie.włókno lniane jest 2 razy bardziej wytrzymałe niż bawełna.Świetnie odprowadza wilgoć nie będę się rozwijać,ale doskonałej jakości len i odzież z niego uszyta potrafią wytrzymać przy odpowiedniej pielęgnacji kilka a nawet kilkanaście lat Od dzisiaj otwieram odcinek im starsze tym ładniejsze Pierwszy wspomniany wyżej len Obecnie produkowany jest w fabryce Orzeł w Żyrardowie dziewczyny fabryka ma ponad 100 lat to o czymś świadczy A wy co myślcie o lnie z czym wam sie kojarzy? W kolejnym odcinku im starsze tym lepsze przybliżę wam kolejną cześć garderoby kurtki skórzane z legendarną manufaktura w Horween (ostatnio oglądana przeze mnie kurtka skórzana na e-bayu ma 40 lat i pokryła sie wspaniala patyną)

Gość gość
Dlaczego zapomniana? Większość moich znajomych go nosi, w mojej szafie jakieś 60-70% to len, 5% wiskoza, jedwab albo wełna, reszta bawełna. Tak więc nie mam pojęcia skąd ten pomysł, że zapomnieliśmy o lnie, bo nie znam nikogo, kto lnu nie kojarzy. Po prostu jest bardzo drogi...

Gość Poul az686
A to prawda jest dość drogi metr tkaniny kształtuje się na poziomie 100 zlotych i wyżej. Po prostu wspomniałem o tej bardzo starej tkaninie bo mam właśnie wrażenie,że trochę jej nie doceniamy a szkoda bo jest doskonała i przede wszystkim wytrzymała mam koszulę właśnie z lnu ma już 3 lata nic się z nią nie dzieje mało tego po kilkunastu praniach len jest mięciutki i nabrał takiej szlachetności

Gość gość
Wcale nie zapomniana,mam taki jeden butik gdzie często można coś fajnego kupić. Ostatnio kupiłam mężowi spodnie na lato,sporo rzeczy mam z lnu,ja myślę że, to chodzi o prasowanie,ludzie są wygodni i dlatego zapomnieli o tej wartościowej tkaninie.

Gość goPoul az686
A mam pytanie czy w lumpeksie łatwo dostać np koszule z lnu czy spodnie chodzi mi o męską częśc garderoby?Czy raczej ciężko trafić?? Ja mam tylko jedną koszule właśnie a chicałbym jeszcze jedną nabyć

Gość gość
No przyznaje sama rzadko używam, głównie bawełne kupuje albo tiule. Taki fajny sklep z tkaninami nie dawno odkryłam - http://tkaninki.com/ mają spory wybór :) i od razu można też lamówki itd zamówić bo tez mają w ofercie