Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Córka 2,5 roku KOSZMARNE problemy z odpieluchowaniem

Polecane posty

Gość gość

Proszę o pomoc a nie krytykę, że późno zaczęłam itp. W wieku 2 lat zaczęłam córkę oswajać z nocnikiem, w wieku 2,2 pierwsze próby załatwiania, w wieku 2,3 kiedy biegała bez pampersa chętnie siadała, załatwiała potrzebę, potem zaczęła nawet korzystać z WC, próbowała używać papieru, spuszczała wodę. Teraz masakra,bunt NIE i koniec, kiedy córka chce siku, krzyczy siusiu i biega trzymając się za krocze, nie chce siąść, posadzona na siłę, wrzeszczy jak oparzona i ucieka (ani nocnik ani WC). Bierze z kartonu pampers i próbuje sobie go założyć...Wstrzymuje potrzeby fizjologiczne na naprawdę długo i boję się czy to nie jest niebezpieczne....

Gość gość
Może spróbuj ten pampers włożyć do nocniczka i niech sobie siada w pampersie - skoro tak chce - ważne żeby nie zapomniała odruchu robienia tego w konkretnym miejscu.

Gość gość
jak chcesz ja koniecznie odzwyczaic, to jak bedziesz miała wiecej wolnego czasu i w domu, nie dawaj jej pieluch, jak sie zleje to w spodnie, chwile z tym pochodzi, i jej sie odechce. Ja tak musiałam robic z 8 latkiem, ale był opózniony w rozwoju, tak mi radziły zrreszta nauczycielki

Gość gość
A czego ty się spodziewasz jak nie krytyki? Zastanów się, czy nie stało się coś co zraziło dziecko do nocnika i wc, czy jest to faktycznie jej fanaberia. Jeśli dziecko od 3 miesiący wołało i korzystało z wc, to dlaczego ty jeszcze masz pampersy w domu?

Gość gość
Tak to jest jak ktoś nie ma innych ambicji ani aspiracji oprócz odpieluchowania dziecka :D Nie teraz, to odzwyczai się za jakiś czas. Każde zdrowe dziecko z czasem żegna pieluchę, co za różnica czy wcześniej czy później. Też próbowałam odpieluchować dziecko w wieku 2 lat, przedtem przed roczkiem synek robił czasami na nocnik, a po tych 2 urodzinach uciekał jak oparzony. Nie mieliśmy ani czasu ani ochoty go odzwyczajać, pracujemy, dużo podróżujemy z dzieckiem, nie traciliśmy czasu na odpieluchowanie na siłę. Nie było mowy na naukę sposobem "jak będzie mieć mokro to..." nie pozwoliłabym nic sobie obsikać. Fuuuuj. Syn przed 3 urodzinami mimo pieluchy sam zaczął wołać siku/kupę. W dzień. Bo w nocy nadal ma pieluchę, a ma 3 lata i 8 mcy. W ogóle mi to nie przeszkadza. Rano ją sam ściąga i biegnie siku. Na noc piej 350 ml kako, nie będę go wybudzać na siku. Może sobie nosić pieluchę do 100 rż :D

Gość gość
eDziecko.pl - serwis dla rodziców. Ciąża, poród, zdrowie i wychowanie dzieci Dla Ciebie Życie rodzinne Odpieluchowanie - najczęstsze błędy rodziców Odpieluchowanie - najczęstsze błędy rodziców Joanna Rokicka 03.10.2011 14:43 51 Marzysz o momencie, gdy twoje dziecko założy majteczki zamiast pieluszki i w porę da znać o potrzebach fizjologicznych? Przeczytaj czego nie należy robić podczas nauki korzystania z nocnika. REKLAMA Pozbycie się pieluszek to ważny etap w waszym życiu. I to nie tylko dlatego, że oznacza koniec gigantycznych wydatków na pampersy i przewijania wyrywającego się brzdąca. Podpowiadamy ci co zrobić aby proces przestawiania na nocnik był łagodny i nie stresował malucha ani jego rodziców czy opiekunów. Zaczynacie trening czystości zbyt wcześnie Jeśli uprzecie się i rozpoczniecie trening z nocnikiem zanim wasz maluch będzie na to gotowy, to tylko przedłużycie ten proces i sprawicie, że będzie trudniejszy. Nie ma magicznej daty, która byłaby właściwa dla każdego dziecka. Większość dzieci nabywa odpowiednich umiejętności fizycznych i psychicznych niezbędnych do odpieluchowania pomiędzy 18. a 24. miesiącem życia, ale niektóre nie są gotowe do trzeciego, a nawet czwartego roku życia. Przyglądaj się fizycznym, poznawczym i behawioralnym sygnałom, jakie wysyła dziecko i wtedy podejmij decyzję czy można już spróbować odzwyczajania od pieluszki. Sam trening może zająć wam do trzech miesięcy, uzbrójcie się więc w cierpliwość i wspierajcie malucha w tym czasie. Jeśli po trzech miesiącach nadal się nie udaje, poczekajcie kilka tygodni i ponówcie próbę.

Gość gość
Tzn wczesniej corka wolala siku i natychmiast siadala na nocnik,to bylo w domu, ale biegala bez pampersa,bez majtek,tylko w tunice i skarpetach. W zlobku panie jej zakladaly pampersa,bo one maja nocniki w lazience i dziecko musi odpowiednio wczesniej zasygnalizowac. Czyli to bylo takie pol na pol. Fakt, ja tez nie jestem b.zdeterminowana, moj starszy syn sam sie odpielychowal 1miesiac przed 3 urodzinami,tylko wtedy miesxkalismy za granica i tam nie ma takiej presji. Teraz tesciowa i reszta rodziny codziennie mo susza glowe o nocnik.

Gość gość
ja Ci dam taką radę: zapomnijcie o temacie. na jakieś 2 -3 miesiące. córka ma jakiś uraz albo bunt i ciągłe wracanie do tematu tylko to pogłębia. schowaj nocnik, zakładaj pampersa i zachowuj się jakby nigdy nic. wróć do tematu za kilka miesięcy, niby od niechcenia. presją rodziny się nie przejmuj, ktoś mądrze napisał - żadne zdrowe dziecko nie chodzi z pieluchą do osiemnastki. to, czy odpieluchujesz ją teraz czy za pół roku nie ma tak naprawdę większego znaczenia, to jest tylko w Twojej głowie

Gość gość
Daj jej spokoj na jakis czas. Dziecko juz wstrzymuje a to sie moze nasilic i bedzie dopiero problem. Znam dziecko ktore tak wstrzymywalo kupę ze potem byl placz i kombinacje. Malo tego, umialo zrobic tylko w pieluche i to do 4 czy 5 lat.

Gość gość
Dzieki dziewczyny,chyba chwilowo odpuszcze, bez sensu jest to jak sadzam ja na sile. Teraz zreszta goraczkuje i jest pidwojnie marudna

Gość gość
Daj spokój to tylko pieluchy . Załóż nich sobie chodzi i spróbuj za jakiś czas.Zrobi sie cieplo to będzie łatwiej.

Gość gość
Wiesz co może dziecko wyczuwa ze ty też masz presję na odpieluchowanie. A walic to dzieci gwiazd mają smoka mając 5 lat i dobrze to czemu twoje dziecko musi być odpieluchowane już. Jeśli nie chce to daj chwilę czasu. Może ma jakąś. blokadę może w żłobku coś się wydarzyło to nie wyścig ze każde 2 letnie dziecko musi na nocnik i witać się w 3 jezykach.

Gość gość
Sorry, ale jakby autorka wyrzucila pieluchy wtedy, kiedy dziecko normalnie korzystalo z nocnika bez fochow, to teraz nie mialaby problemu. A tak dziecko widzi pieluchy, to wydziwia. Ona nie leje po nogach, tylko ewidentnie chce pieluche. Czyli doskonale wie, czego chce. 18:59 tak sobie tlumacz swoje lenistwo. Brakiem moich aspiracji w innych dziedzinach. Dziecko autorki ewidentnie ja testuje i kombinuje postawic na swoim.

Gość gość
40 lat temu nie bylo takich problemow i roczne maluchy juz zalatwialy sie do nocniczka.dlaczego?bo nie bylo pampersow, zlalo ie w tetrowa szmatke to bylo nieprzyjemnie, wiec byla motywacja zeby tego uniknac. a teraz reklamy wychwalaja jakie to ich nowe pieluszki swietne ze nic sie nawet nie poczuje, a w reklamie i 3 latki.chyba za kilka lat bed takie udoskonalenia ze 7 latki idace do szkoly nie beda potrzebowac wc, bo dalej beda w pampersach.zeby tylko potrafily same sobie zmienic to pol biedy