Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona mama córki

Nadwaga u dziecka

Polecane posty

witam.Moja córka ma 7,5 roku,waży 36 kg,ma 130 cm wzrostu. Jak była mała miała problemy z wypróżnianiem się,jeździliśmy do gastroenterologa dziecięcego i po 2,5 roku unormowało się. Od zawsze była bardziej "misiowata", bardziej nabita,jednak waga była w normie. Miała też i do tej pory ma wzdęty brzuch,co by nie zjadła albo wypiła-zaraz ma brzuch jak dziecko z Afryki.Obecnie martwię się jej wagą. Je normalnie jak na dziecko, słodycze sporadycznie,może ma za mało ruchu. Przy większej aktywności fizycznej po jakimś czasie zaczyna sapać,kaszleć, ciężko złapać jej oddech-tak, jakby miała objawy astmy(mój brat i mama chorują na astmę). Sama choruję na niedoczynność tarczycy i hashimoto i to też wzmaga moje obawy. Parę miesięcy temu robiłam jej badania tsh- 3.61 wynik. Lekarz rodzinny stwierdził,że jest ok,jednak ja się boję czy aby ta nadwaga nie była spowodowana problemami endokrynologicznymi. Od małego jest bardziej owłosiona,ma ciemne włosy na przedramieniu,nogach,plecach,a nawet delikatny meszek pod nosem. Idzie wiosna,więc będzie rower, trampolina, hulajnoga i całe dnie na zewnątrz.Już sama nie wiem co o tym sądzić. Nawet mój endo i dermatolog oglądali córkę w związku z owłosieniem,ale mówili,że jest ok. Czy ktoś miał podobnie? A może doradzi jakie badania porobić? Na pewno znów wybiorę się do lekarza z tym. Proszę o pomoc.

nikt nic?

Gość gość
Mysle, ze napilas wsztstko co mozna by napisac na ten temat. Wez corke do dietetyka i rob cos z tym bo szkoda.

Gość gość
zmień endokrynologa, zrób jeszcze raz wszystkie badania.

Gość gość
Idz z nia do endokrynologa, to tsh niby w normie ogolnej ale przeciez te normy sa umowne. Niby tsh do 4 jest w normie ale dla kobiet w ciazy powinno byc okolo 1. Jaka jest norma dla dzieci nie wiem. Jezeli corka ma lub jest na skraju niedoczynnosci to wiesz, ze niewiele pomoze bez leczenia, chyba zebys ja glodzila z wagi nie spadnie. Aha, oprocz tsh wazne sa tez inne badania f3, f4, bo tsh moze byc ok a te inne poza norma. Dobry endokrynolog, nie lekarz ogolny, powinien pomoc.

Gość gość
Zrób wszystkie badania na tarczycę łącznie z antyTPO. Poziom cukru.

Dzięki za odpowiedzi,czyli tak jak myślę,że to ma podłoże endokrynologiczne..u endokrynologa jeszcze z nią nigdy nie była,bo nie było takiej potrzeby,aż do tej pory. zrobię znów badania,z tym,ze kolejki do endo na fundusz są baaardzo długie,chyba,że prywatnie.. cukier,czyli jakie dokładnie badania? mam jeszcze synka 1,5 rocznego,ale póki co waga i wzrost prawidłowe,bardzo aktywny. Właśnie teraz córka bawi się i już słyszę jak ciężko oddycha.. zrobię TSH, FT3,FT4, aTPO,jakie jeszcze badania?

dodam jeszcze,że synkowi tez robiłam tsh i wynik również wyszedł mu podobny-3.21. Słyszałam i czytałam,że u dzieci normy tsh są dużo szersze niż u dorosłych.

Córka zęby ma zdrowe, bardzo szybko jej rośną,jak na swój wiek ma 1 i 2 stałe,gdzie inne dzieci mają jeszcze mleczaki lub są na etapie wyrastania zębów mlecznych. Jest też jedną z wyższych dzieci w klasie.Bardzo szybko i wyraźnie zaczęła mówić. Bardzo dobrze się uczy,nie ma problemów z pamięcią. Jedynie co mnie martwi to jej waga i ten wystający brzuch,reszta jest jak najbardziej prawidłowa.

Miało być *wyrastania zębów stałych,nie mlecznych..

I jeszcze najważniejsza sprawa... w ubiegłym roku we wrześniu dzieci miały robione usg tarczycy,które też nic nie wykazały. Wszystko prawidłowe. Przepraszam,że piszę tak,ale dopiero sobie przypomniałam o tym badaniu.

Gość gość
Moja corka zaraz konczy 9 lat, wazy 35kg, ma 138 cm i tez ma brzuszek. Fakt, teraz bylo mniej ruchu, ale wiosna powinno sie to zmienic. Corka je normalne posilki, pije wode, herbaty ziolowe, slodycze sa, ale w rozsadnych ilosciach. W szkole pielegniarka tez twierdzi, ze corka wazy za duzo. Nie wiem, od czego to zalezy, corki kolezanka jest niejadkiem, jesli chodzi o normalne posilki, za to slodycze, slodkie jogurty zajada, ruchu tez nie ma, bo teraz glownie ja interesuje granie albo tablet i jest chuda, bardzo chuda.

Gość gość
Ja mam w rodzinie taka dziewczynkę co ma prawie 8 lat i waży 35kg. Wszyscy twierdzą że dużo nie je. Byłam u nich na kilka dni i okazało się ze tą dzirmewczynka je strasznie dużo. Może oni się przyzwyczaili i nie widzą. Młoda potrafi zjeść tyle co dorosły (oni uważają że to normalna porcja) a po godzinie się już rozgląda za jedzeniem. Jedzą niby zdrowe domowe posiłki ale cały czas by coś jadła.

Gość gość
Aha i jeszcze twierdzą że słodyczy prawie nie je ale dla nich domowe ciasto to nie slodycz:) a młoda non stop dochodzi sobie kroi po lawaleczku

Gość gość
myślę, że Ty za bardzo uczepiłaś się endokrynologa, może okazać się że tam jest wszystko ok a córka może mieć nadwagę z powodu złego odżywiania i zbyt małej porcji ruchu mam znajomych którzy mają córkę (8 lat) z nadwagą i zawsze mówili, że nie wiedzą od czego bo ona przecież je normalnie jak inne dzieci, a jak jestem u nich to widzę że dziewczynka je tyle co dorosła osoba....w zasadzie jest w jednym jedzeniu już teraz ma bardzo widoczną nadwagę - jest wielka jak na dziewczynkę aż przykro patrzeć.... ale rodzice upatrują przyczyny we wszystkim tylko nie w sobie.... nie mówię, że tak u Was będzie, ale może warto wybrać się do dietetyka a jak u Was z wagą ? moi znajomi sami mają widoczną nadwagę....

Gość gość
Ja bym zmieniła sposób żywienia dziecka. Na przykład zamiast kromki chleba: małą kromkę jakiegoś dietetycznego i owoc. Zupy bez zabielania śmietaną, ziemniaki bez masła i co tam... Normalne dziecko po tygodniu takiej zmiany już czuje się lżej. Wiem to bo kiedyś moje dziecko nabrało wałeczków tłuszczu ale szybko zrobiłam z tym porządek. Nie rozumiem jak można dopuścić do kalectwa, gdzie dziecko ciężko dyszy, ma ograniczoną sprawność. No, chyba że właśnie o chorobę chodzi (ale wtedy i tak zmiany żywienia są konieczne).

Gość gość
Pisalam o swojej 9-latce. Nie, nie je jak dorosly, nie jest w ciaglym podjadaniu. Na sniadanie i kolacje po 2 kanapki razowego chleba, obiad podaje na malym talerzyku, wiec wydaje sie duzo, taki trik. Wedliny kupuje za min 40 zl za kg. Do szkoly wylacznie kanapki i woda. Do sniadania herbata ziolowa. Slodycze w rozsadnych ilosciach i nigdy nie zamiast normalnego posilku. Robilam jej ostatnio badania i wszystkie wyniki w normie. A corki kolezanka w jednym wielkim slodkim, kanapki ze szkoly nie ruszone. Obiady ledwo. U mnie zjadla ostatnio dwa wielkie nalesniki z twarogiem, bo na slodko zrobilam. A to swieto, bo ja nalesnikow nie lubie i robie moze 2razy do roku, jak juz naprawde pomyslu nie mam na obiad. I naprawde chudzina ta dziewczynka.

Gość gość
twoje dziecko je 2 kanapki na śniadanie, kanapkę lub dwie na 2 śniadanie i 2 kanapki na kolację??? kobieto to ja tyle pieczywa nie zjadłam. mój 7 letni syn, który chodzi 2 razy w tygodniu na zajęcia sportowe-piłka nożna plus 2 razy po 1,5 H jeździ konno je tak: - śniadanie owsianka/Muesli na mleku- ok 250ml mleka (taka bulionerka) i 3 garście płatków -drugie śniadanie kanapka z prawdziwego ciemnego pieczywa (trzeba czytać sklad) - obiad miska zupy lub drugie danie porcja hmmm np dwie łyżki ziemniaków, normalny kotlet jak dla dorosłego i porcja surówki. czyli tylko ziemniaków ma mniej. -kolacja najczęściej kisiel lub koktajl warzywno-owocowy lub jogurt naturalny i jakieś jabłko do tego. W ciągu dnia je co najmniej 2 jabłka i 1 marchewkę. ma 126cm wzrostu i 21kg wagi jest bardzo szczupły ale wszystkie badania ma w normie i praktycznie nie choruje.

Gość gość
Zrob usg tarczycy bo mi na tsh nie wyszła tarczyca a na usg się okazało ze chora tarczyca Wiec jak najszybciej zrob usg zanim będzie za pozno!!!! Moja kuzynka miała guzy bo tsh w normie a się okwzalo ze za mała tarczyca i guzki!!!

Gość gość
14:31 musze cie zmartwić Ale mam 20 lat i jem tyle ile twoja 9 letnia corka .. a mam 2 kg nadwagi :)

Gość gość
Wy sie dobrze czujecie? Dziecko rosnie, biega po placu, jezdzi rowerem, w szkole duzo nauki, to zje te dwie kanapki. Zreszta na forum wszystkie fit, karmia dzieci jogurtami naturalnymi i warzywami. Dziwne tylko, ze sklep pod szkola oblegany z rana po slodkie napoje, drozdzowki, a nastolatki maja d**y jak szafy, ja po dwoch ciazach wygladam przy niektorych mlodych jak miss.

Gość gość
Rewelacyjny produkt na odchudzanie - Piperinox, naturalny i w 100% bezpieczny. Numer 1 w rankingu 2018 roku w kategorii - suplementy diety. Nie tylko redukuje tkankę tłuszczową, ale również oczyszcza organizm z toksyn, co jest istotne w procesie odchudzania. W niedługim czasie umożliwia osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Więcej informacji oraz możliwość zakupu w podanym linku http://nplink.net/JJvdj0WA