Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Akwarium od czego zacząć?

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam zamiar kupić akwarium ale nie za bardzo się na tym znam. Mogłybyście mi doradzić co i gdzie kupić?

Gość gość
Akwarium dla początkujących nie powinno być małe. Minimum to 80 litrów. Do akwarium potrzeba trochę sprzętu technicznego, takiego jak: filtr (na początek wystarczy wewnętrzny gąbkowy), grzałka z termostatem, termometr, oświetlenie. Urządzenie wnętrza to żwirek, kamienie, korzenie, naturalne rośliny. Żadnych kolorowych muszelek czy porcelanowych figurek. I najważniejsza sprawa: solidny mebel pod zbiornik. Wszystko można kupić w internecie albo sklepie zoologicznym.

Gość gość
Najpierw to się zastanów czy będziesz mieć czas i chęci koło niego chodzić. Akwarystyka to dość czasochłonne hobby.

Gość gość
Akwarystyka jest czasochłonna ale nie porównujmy tego do zajmowania się psem czy choćby kotem. Jeśli akwarium jest urządzone prawidłowo, nie ma zbyt dużej obsady ryb i roślin to cała opieka sprowadza się do karmienia ryb 2 razy dziennie, wymiany 1/4 wody raz na 2 tygodnie, wyczyszczenia filtra raz na tydzień i reszty w miarę potrzeby. Co więcej, nie ma problemu zostawić akwarium na parę dni i sobie gdzieś wyjechać - ryby nie zdechną z głodu. Jest to fajne hobby i bardzo wciągające. Można godzinami obserwować co się dzieje w akwarium zamiast gapić się w telewizor.

Gość gość
Najpierw wybierz akwarium, a dopiero później odpowiednie akcesoria. Jeśli będziesz poszukiwać dobrej jakości świetlówek mogę polecić Ci sklep www.aqua-light.pl.