Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zupelnieniewiemcomyslec

nauczyciel kontra rodzic

Polecane posty

Gość zupelnieniewiemcomyslec

Może mogłybyście mi poradzić. W tym roku przeprowadziliśmy się do innego miasta i w związku z tym nasza jedynaczka musiała zmienić szkołę. Chodzi do 5 klasy i jest dość nieśmiała. Zawsze była trochę niezręczna w nawiązywaniu nowych znajomości więc jak nietrudno zgadnąć nie bardzo odnalazła się w nowej klasie. x Właściwie od początku ma zatarg z 3 dziewczynkami (nazwijmy je X, Y i Z), które jej dokuczają. Córka, sprowokowana potrafi się odgryźć więc totalnie bez winy nie jest. Jest raczej cicha i niepozorna ale w kaszę sobie nie daje dmuchać. Było kilka poważniejszych incydentów, które zgłaszaliśmy wychowawczyni (np.chowanie butów w szatni, wywalanie książek z plecaka, X ucięła jej kiedyś pukiel włosów niby "dla żartu :O ) Córce udało jej się znaleźć dwie koleżanki z którymi się trzyma w szkole ale spór z XYZ od czasu do czasu się nasila i powraca. x Jak pisałam jesteśmy w kontakcie z wychowawczynią i od początku dostajemy od niej sygnały, że Martyna musi się zmienić i próbować dostosować, próbować zaprzyjaźnić itp. Absolutna cisza, że wypadałoby, by owe dziewczynki również zmieniły swoje zachowanie. x Dzisiaj byłam na wywiadówce i jedna z matek podniosła temat tego konfliktu. Rozmawiałyśmy nawet pokojowo, że trzeba coś z tym zrobić, by dziewczyny się dogadały itp. I o ile do postawy tej mamy nie mam zastrzeżeń to wychowawczyni zachowała się dziwnie. Kiedy wspomniałam o dokuczaniu mojej córce i, że to zgłaszaliśmy to tylko coś mruknęła pod nosem (ani nie zaprzeczyła ani nie potwierdziła), ewidentnie brała stronę tamtych dziewczynek a na koniec na forum rodzicielskim zaczęła rozprawiać o tym, że moja córka ma problemy interpersonalne, że jest specyficzna, że klasa jej nie lubi, że dzieci ją odrzucają i inne jakieś takie dziwne argumenty. Siedziałam tam i patrzyłam na nią w kompletnym szoku. Nawet jeśli córka jest specyficzna (nikt nigdy tak jej nie nazwał - jest po prostu z tych cichych i mało przebojowych dzieci) to czy wychowawczyni (pomijając jej zupełny brak obiektywizmu w sprawie) miała prawo wyciągać takie rzeczy i robić psychoanalizę "mojej córce" przy osobach trzecich? 95% obecnych rodziców w ogóle nie była w temacie bo nie mieli pojęcia, że jest jakiś spór w klasie bo z ich dziećmi moja córa się dogaduje. Wychowawczyni w tych kilku zdaniach zrobiłam mi z dzieciaka kalekę społeczną. x Wróciłam do domu o 19.00 i miejsca sobie nie mogę znaleźć. Czy ona miała prawo tak omawiać moje dziecko przed szeroką publicznością? Szczególnie, że nic pochlebnego z jej ust nie padło... Nie wiem co myśleć. Czy powinnam iść do szkoły i złożyć na nią skargę?

Gość gość
Idź!

Gość gość
Czy ona miała prawo tak omawiać moje dziecko przed szeroką publicznością? X Nie, nie miała. Nie lekceważ tego, reaguj, zgłoś skargę.

Gość gość
(nie czytałam całosci tylko końcówkę) no więc, zachowała się nieprofesjonalnie, szczególnie jak na pedagoga, który powinien łagodzić konflikty i wszystkich traktowac tak samo. A ta gadka o twoim dziecku, to wysoce nie na miejscu. Chcesz to złóż skargę, choć przypuszczam, że nic nie zdziałasz, bo cała kadra i dyrekcja stanie murem za nią.

Gość gość
No właśnie się boję, że tylko narobię córce większych kłopotów. I tak jest nowa w mieście, nowa w szkole. Ale flak mi się przewraca jak sobie przypomnę co ta kobieta gadała. Niby krótko, w kilku zdaniach ale bardzo dosadnie. Teraz rodzice wszystkich dzieci mają moją córkę za aspołeczną jednostkę. x Moja mała ma dwie takie bliższe koleżanki (spotykają się poza szkołą). Z resztą klasy się luźno koleguje (kontakt ma tylko w szkole) a z 3 dziewczynkami jest w otwartym konflikcie. Może daleko jej do miss popularności ale kompletnym odludkiem nie jest. x Ja nawet staram się zrozumieć co kierowała wychowawczynią. Może rzeczywiście tak odbiera zachowanie Martyny ale do jasnej cholery nie mogła mi tego powiedzieć na osobności? x Mam ochotę pójść jutro do szkoły i powiedzieć jej co o tym myślę.

Gość gość
porozmawiaj jutro w 4 oczy z nią i powiec że ci się nie podoba jej wypowiedz na forum o twoim dziecku, ze ma wpłynąć na dziewczyny XYZ , broń swego dziecka puki czas bo stracisz z córką kontakt

Gość gość
Też jestem wychowawczynią, ale tej twojej nie rozumiem. Powiedz jej to wszystko, co nam tu napisałaś, nie daj się wciągnąć w pyskówkę. Uświadom jej, że nie pytana, skrzywdziła ci tym negatywnym opisem córkę i zaprezentowała w złym świetle innym rodzicom. bądź spokojna i dość uprzejma dla dobra córki , jednak gdy wychowawczyni będzie niemiła, spytaj: Czy pani kontroluje swój ton głosu w rozmowie ze mną? Czy pani zdaje sobie sprawę, że mówi agresywnie? I mów to mega spokojnie.

Gość gość
Prowokowana jest winna? Coś tu nie gra. To prowokatorzy są winni. Czas to mówić głośno a nie mydlić oczy

Gość gość
Co!? Martyna ma się dostosować do prowokatorek? Żałosne i kompromitacja pedagoga. Skandal!!!!

Gość gość
A co to państwo terroru, że prowokatorzy mają prawa?

Gość gość
Na siłę ta nauczycielka chce żeby dostał rodzic kuratora. To celowe. Na tym zarabiają. Beszczelni w zamowie z sądami

Gość gość
Mój znajomy kiedyś przyszedł do szkoły sprawdzić czy jego córka jest w szkole. Jego córka przebywała na melinie przy szkole gdzie handlarz narkotyków miał mieszkanie i tam przebywały inne dziewczyny. Znajomy spotkał córkę swoją i ją w chciał zabrać a ta córka się opierała będąc pobudzona. Zauważyła to nauczycielka. Stwierdziła, że rodzic nie radzi sobie z córką i zgłosiła do sądu rodzinnego. Malina dalej działa. Kurator zarabia i to się liczy. Szok!