Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czarnak

Lepsza komunikacja miejska

Polecane posty

Gość Czarnak

Ciągle czekamy na lepszą komunikację miejską w polskich miastach, ale ciągle jeszcze daleko nam do zachodu. Jesli jakieś nowe połączenia powstają, to są zupełnie niedopasowane do potrzeb mieszkanców. Jak to się robi w Niemczech czy Szwajcarii?

Gość gość
Tu trzeba przede wszystkim myslec kompleksowo. Na zachodzie komunikacja miejska nie jest oderwana od potrzeb zwykłych mieszkańców ani od innych planów miasta. Wiem, że wykorzsytuje się tam technologię gis do plaonwania przestrzennego, dzięki czemu łatwiej można zapanować nad tak ogromnym organizmem, jakim jest miasto. Fajne artykuły w tym temacie znajdziesz na przykład na stronie arcanagis. Wszystko objasnione na sensownych przykładach.

Gość gość
Żeby komunikcja miejska była lepsza trzeba przede wszystkim znać potrzeby ludzi, a także rozsądnie planować drogi, tory i rozkład jazdy. To musi być działanie kompleksowe. Trzeba wziąc wiele danych pod uwagę. Można je analizować miedzy innymi za pomoca oprogramowania gis, o którym wcześniej wspominaliście.

Gość zakuz
można sobie poczytac między innymi o inteligentnych miastach, które powstają od kilkudziesięciu lat. Mieszkańcy mają tam na przykład znacznie większy wpływ na to, co powstaje w ich okolicy. Tu jest fajny artykuł: http://www.arcanagis.pl/kiedy-miasto-jest-inteligentne/ . Ja sie z niego wiele dowiedziałem.

Gość gość
Myślę że żeby komunikacja miejska była dobrze rozwinięta musiałaby z niej korzystać klasa średnia, w Polsce jest tak chyba tylko w Warszawie. W mniejszych miastach autobusami jeżdżą głównie emeryci, dzieci, młodzież, ogólnie osoby mniej zamożne które nie mają zbytniej siły przebicia i nie są w stanie wymusić pewnych rozwiązań w swoim samorządzie