Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ania Potocka

Co zrobić z rzeczami kupionymi przed ślubem po rozwodzie

Polecane posty

Witam, zamieszkałam w domu M. dwa lata przed ślubem, dom był wykończony, po części umeblowany. Zakładałam, że będziemy razem "na zawsze" i kupowałam wiele rzeczy do umeblowania/urządzenia takich jak kanapa, zasłony, firanki, regał, serwety, obrusy, lustro, lampy itp. itd. Okazało się, że niestety nie wyszło... mamy 4-miesięczne dziecko, które zostaje ze mną. M. powiedział, że mogę zabrać to co kupiłam przed ślubem (wcześniej twierdził, że jemu się to wszystko należy z racji tego, że mieszkałam w jego domu bez konieczności płacenia np. za czynsz). I teraz sendo problemu: co zrobić z tymi rzeczami? nie mam gdzie ich zabrać (będziemy z córka wynajmować małe mieszkanie, więc nie mam gdzie tego wszystkiego ulokować), do rodziców też odpada, w sumie to nawet nie wiem czy chce mieć te rzeczy, bo będą mi przypominały o nim i o tym związku, a chcę jak najszybciej zakończyć ten etap życia... mogę je teoretycznie wystawić na olx lub allegro, ale nie wiem czy znajdzie się ktoś kto to kupi, a opłaty za wystawienie przedmiotów będę musiała pokryć. Biorąc pod uwagę, że zostaje sama z córcią, to każdy grosz się przyda, dlatego najlepiej dla mnie byłoby to spieniężyć, tylko nie mam pomysłu jak to zrobić. Czy może macie jakieś podobne doświadczenia, lub pomysł co z tym wszystkim zrobić? pewnie część z Was powie, że to są małowartościowe przedmioty ale biorąc pod uwagę, że było tego dużo, to jednak łącznie niemało na to wszystko wydałam. Z racji okoliczności zakończenia tego związku, to nie biorę pod uwagę opcji zostawienia mu czegokolwiek. Proszę o pomysły, sugestie, porady. Z góry dziękuję!

Gość gość
rozwodzisz się 4 miesiące po porodzie ?

Gość gość
Jeśli chcesz spieniężyć tak jak piszesz to wystaw właśnie na olx lub allegro, oplat żadnych nie ma za to. Tylko jesli chodzi o all to tam w zakładce musialabys aktywować bonus darmowego wystawiania

Gość koko121
Zdecydowanie sprzedać .Musisz wiedzieć ,że nie sprzedasz w takiej cenie jaką dałaś .Zgadza się ,większość portali pobiera opłaty ,ale możesz tam zrobić jedno ogłoszenie pod tytułem np.wyprzedaż różnych rzeczy z mieszkania i w punktach wymienić co masz na sprzedaż.Musisz porobić zdjęcia sprzedawanych rzeczy ,jesli to zasłony to podać wymiary zasłon i.t.p. Znam też portal na którym nie ma opłat : ogłaszamy24.pl Zostaw tylko to co jest ci potrzebne do nowego mieszkania ,nie ma sensu abyś kupowała nowe. Twój mąż nie robi ci żadnej łaski,że pozwala ci zabrać rzeczy za które ty zapłaciłaś przed zawarciem ślubu,one sa tylko twoje natomiast jeśli kupiliście coś po ślubie to należy ci się połowa lub ekwiwalent pieniężny .Znam przypadek gdy mężczyzna żądał wszystkiego po połowie nawet garnki i talerze były dzielone. Nie ma takiego argumentu ,że nie musiałaś płacić czynszu.Bzdura. Nie wystawiaj na Allegro,tam raczej szuka się rzeczy nowych. Skoro twój mąż jest taki wredny to nie podaruj mu niczego ,jeśli dałaś jakieś pieniądze na remont ,odnawianie to wszystko wyegzekwuj.Znalazłaś się w bardzo trudnej sytuacji i nawet gdy się rozwodzicie to twój mąż powinien ci pomóc ze względu na dobro jego dziecka a on chyba myśli tylko o sobie.

Odnośnie odp gościa- tak, niestety 4 miesiące po porodzie rozstajemy się i będziemy rozwodzić, ale już teraz muszę się wyprowadzić. W sumie, to już w trakcie ciąży mąż np. powiedział mi, że mogę wcale nie wracać, gdy powiedziałam że umówiłam się z przyjaciółką.... przynajmniej wtedy jeszcze cenzuralnie się wyrażał, szkoda o tym wszystkim gadać... Do koko121- bardzo dziękuję za odpowiedz, świetny pomysł z tym zrobieniem jednej "aukcji" ze wszystkimi przedmiotami. Sądziłam, że za wystawienie rzeczy się płaci, ale skoro nie, to może akurat znajdą się zainteresowani tymi rzeczami

Gość gość
Aniu Potocka Życzę ci z całego serca żebyś zdechła w straszliwych męczarniach, ty i twój bachor, ze wszystkimi plagami w du.pie. Może rak od\bytu, może wylew i gnicie na wózku, w każdym razie zdychaj i przestań oddychać naszym powietrzem i pić naszą wodę szmato.

Gość gość
żryj gó\wno to się dowiesz 💤

Gość gość
Ale tu psychole siedzą. Moderacja śpi?

Gość gość
Nie przejmuj się tym trolem. Spróbuj na olx. Popatrz najpierw w jakich cenach stoją mniej więcej te rzeczy żeby nie dać ceny z kosmosu bo nikt tego potem nie kupi. A z jakiego woj jesteś? Ja potrzebuje umeblować pokój bo mam mieszkanie po zalaniu a lada dzień wypłacą mi z odszkodowania i będe się za czymś musiała rozglądać

Gość koko121
gość powyżej , jest taka fajna strona kliktrans , musisz się tam zarejestrować i gdy coś masz do przewiezienia to za smieszne pieniądze to zrobisz,zapłacisz taniej niz za przewóz w swoim mieście bagażówką,najlepiej nie podawać swojej ceny tylko poczekać na propozycje od kierowców czyli możesz śmiało kupić od autorki topiku. Nie rozumiem tego złorzeczącego debila,ale nie ma co zwracać na to uwagę. Aniu ,wiem co to znaczy taki zaborczy ,chorobliwie zazdrosny mąż,też takiego miałam i znam wiele innych kobiet ,które tez tak miały .W takim związku nie da się żyć gdy samemu jest się normalnym.Lepsze skromne życie od takiego raju, dobrze robisz,że się rozwodzisz a prawnie to twój mąż nie ma prawa cię wyrzucać zwłaszcza ,że masz małe dziecko.Nie bądź taka uległa,udaj się do sadu i w związku z tym żądaj aby mąż pokrywał koszty wynajmu mieszkania no i oczywiście aby płacił odpowiednie alimenty dla dziecka.