Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dodo19i5

Grudnióweczki 2017

Polecane posty

Gość Mononoke 20 tydz
w ciąży ma się ze 20% więcej krwi i wyższe ciśnienia więc jeśli naczynka są kruche to faktyczne będą pękać. Jeśli więc masz tendencje, słońce może nasilić tę przypadłość, ale nie może tego spowodować samo w sobie jeśli naczynka są mocne. Witamina C rzeczywiście je wzmacnia, łykaj więc ten rutinoscorbin albo jedz porzeczki i inne owoce z wit C - w tej postaci lepiej ją przyswoisz. Redblockera próbowałam ale nie daje efektów, a może za krótko stosowałam. Na buzię kup sobie w aptece Iwostin Rosacin (jest dedykowane cerze z trądzikiem różowatym a więc potocznie mówić rumieniem, jest naprawdę skuteczny).

Gość kacha 1984 20 t
ten wpis o naczynkach byl moj, zapomnialam dopisac login :) u mnie naczynka pękaja w miejscach wystawianych na slonce, twarz maluje podkladem (bo juz jakis czas temu zauwazylam przebarwienia od slonca - kolejny urok ciąży), wiec na twarzy az tak bardzo nie pekaja, choc kilka widze. za to na dekoldzie najwiecej. mam nadzieje ze da sie to jakos usunac, ale zajme sie tym juz jak urodze. ps zapisalam sie do szkoly rodzenia, w poniedzialek ide pierwszy raz :)

Gość Mononoke 20 tydz
u nas można od 27 tygodnia dopiero :( to się z partnerem chodzi, czy samemu?

Gość kacha1984 20 t
polozna ktora prowadzi te szkole powiedziala tylko zebym ubrala sie wygodnie i wziela buty na zmiane. no i jeszcze cala dokumentacje mam zabrac. nic nie mowila o partnerze, zreszta u mnie nie byloby takiej mozliwosci bo te zajecia sa o 10 rano

Gość Mononoke 20 t
daj znać po zajęciach :)

Gość gośćgwat1
Termin koniec grudnia. Miejsce porodu : Gwatemala. Lat 41. jestem teraz w 18 tygodniu i wielki apetyt. Przytyłam 5 kg.

Gość gośćgwat1
Jest bardzo gorąco, że nie mam sił na spacery. Odezwała mi sie tez rwa kulszowa. A tak poza tym pozdrawiam z końca świata wszystkie polskie mamy :)

Gość gość
mononoke, na tych zajeciach bylo nawet fajnie. z tym ze bylam tam z najmniejszym brzuchem, inne dziewczyny juz ok 30 tyg lub wiecej. bylo duzo gadania o odzywianiu podczas kp, oczywiscie wszystko i tak wylecialo mi z glowy, tylko zszokowalo mnie to, ze przez 3 mce nie wolno jesc chleba... :O bylo tez mierzenie bicia serduszka dziecka. ogolnie fajnie, jak sie ma czas warto skorzystac, ale juz teraz widze, ze i tak zycie wszystko pokaze, bo nie sposob zapamietac to wszystko :)

Gość Mononoke 20 t
Hej gościu z Gwatemali! to rzeczywiście koniec świata ale przynajmniej bobo będzie miało cieplutko jak się urodzi, nie to co u nas :)

Gość Mononoke 20 t
Kacha, Żartujesz chyba z tym chlebem :D ale jaja.. i jakie macie tętno? ja mierzę średnio raz w tygodniu i z reguły jest 150 na minutę. mąż mierzy czas a ja liczę ilość uderzeń :D albo odpalamy sobie to serduszko bez mierzenia, jak się mało rusza, żeby upewnić się, że wszystko jest ok :)

Gość gość
Z tym chlebem to tylko położne starej daty musiały powiedzieć dziewczyny. Przy karmieniu piersią trzeba się Poprostu odżywiać dobrze, ale bez przesady

Gość gość
Jak wasze brzuszki? Widoczne już?

Gość kacha1984 21 t
no moj brzuszek juz nie do ukrycia :D wydaje mi sie ze szybko teraz rosnie. ta polozna od chleba (:D ) to mloda kobitka, i ogolnie tez mowila ze kobieta karmiaca nie ma specjalnej diety, tylko zeby powoli wprowadzac pokarmy. ale z chlebem to mnie zaskoczyla. to co mnie niepokoi, to ze spada mi zelazo coraz bardziej, mimo ze 2 razy dziennie pije zelazo. lekarz mnie opierniczyl, i pyta co ja jem, i nie bardzo wierzyl ze jadam normalnie :O

Gość Fiolcia 20 t
Czasami żelazo się nie przyswaja poprostu. Dieta nie ma z tym nic wspólnego. Tak mi moja pani doktor powiedziała. Poczytaj sobie z czym łączyć żelazo aby się przyswajało :)

Gość Fiolcia 20t
Co do jedzenia podczas karmienia piersią, polecam poczytać blog mamaginekolog, opisuje ona ten problem świetnie :)

Gość gość
kacha 1984 - żelazo lepiej się przyswaja z witaminą C, więc jak jesz produkt bogaty w żelazo to staraj się dodawać np. owoce. Bo może być tak, że dostarczasz żelazo a organizm go po prostu nie przyswaja. Powodzenia!

Gość Mononoke 21 t
jutro powtarzam pro forma badania na żelazo, cukier, toksoplazmozę i tarczycę. Myślicie, że powinnam coś dodać do tego pakietu?

Gość gość
Kacha jakie żelazo pijesz? Wspomóż się witaminą C i kwasem foliowym najlepiej zmetylowanym, wtedy zacznie się przyswajać MM

Gość gość
Mononoke, a co Ci zleca lekarz? Zgodnie z kartą ciąży powinnaś robić badania, a cukier i tak będziesz za 3 tyg badać na tescie obciążenia glukoza :-) powtarzasz toxo igM? MM

Gość kacha1984 21 t
pilam 2 razy dziennie actiferol (2x dziennie) , a teraz lekarz kazal mi raz dziennie lykac szelazo, zobaczymy. ostatnio polozna mowila, ze przy braniu zelaza nalezy uwazac, zeby na 2 h przed i po wzieciem leku nie jesc nic bialkowego, bo ponoc wtedy sie nie przyswaja. a ja zawsze bralam zelazo po sniadaniu, na ktore zazwyczaj jem owsianke z kefirem

Gość Mononoke 21 tc
MM. widzisz, u mnie jest o tyle zabawnie, że nic nie robię z kartą ciąży, nie robiłam też prenatalnych i połówkowych dlatego że co 3-4 tygodnie jestem na kontroli w Matce Polce w Łodzi i mam takie szczegółowe usg że połówkowe się chowa :D za każdym razem robią mi też morfologie i hiv/hcv (procedura w szpitalu) ale właśnie toxo nie robią stąd poszłam prywatnie po skierowanie (od początku ciąży jadłam wędlinę dojrzewającą). no i jak idę już się kłuć, to pomyślałam, że zrobię więcej, bo mam w rodzinie lekarza który mi zaproponował skierowanie na co tam chcę, bo w Łodzi mam wrażenie badają mnie pod kątem jednego rozpoznania, a resztę tematów jak żelazo, cukier, pomijają, bo nie dotyczą tej konkretnej wady (łożyska).

Gość Fiolcia 20t
Cześć dziewczyny :) miałam dziś usg połówkowe, wszystko Ok z dzidzia. Będzie dziewczynka, mam już synka wiec jestem prze szczęśliwa :)

Gość kacha1984  22t
Fiolcia, super :) ja mialam tydzien temu, i lekarz powiedzial, ze dziecko wazy 440 gram, z tego co czytalam to w 21/22 tyg powinno wazyc ok 350 g, czy to oznacza ze moja corka bedzie jakas wielka? :D zmienilam lekarza, na ponoc jakiegos super dobrego, ale ten nie robi zdjec usg (a to byla super pamietka), i ogolnie malomowny jest, dziewczyny, wazne pytanie- czy zastanawialyscie sie moze nad pobraniem krwi pepowinowej?

Gość Fiolcia 20t
Ja nie wiem ile wazy, tutaj pokładnie sprawdzają główkę, serce i inne narządy, ale o długości nic mi pani nie mówiła. A ja to byłam taka przejęta ze nie zapytałam o wagę i długość hehe. Dostałam zdjęcie, ale musiałam sobie za noe zapłacić. Co do krwi nie myślałam o tym.

Gość Mononoke 22 tc
jesteście już na L4? ja od wczoraj <3

Gość kacha1984 22 t
ja jestem na zwolnieniu:) ogolnie to czas wypelniam sobie robieniem przetworow i gotowaniem, dziwne bo przed ciąża nawet by mi do glowy nie przyszlo zeby robic jakies ogorki do sloikow, czy piec placki - W ZYCIU! :D ponawiam moje pytanie o krew pepowinowa, mam dylemat. u mnie w rodzinie bylo duzo nowotworow, boje sie ze dziecku przekaze te zle geny, chcialabym je w miare mozliwosci zabezpieczyc. pobranie i przechowanie takiej krwi to duzy wydatek, a na necie opinie sprzeczne. dobrze ze mam jeszcze duzo czasu, moze i Wam cos obije sie o uszy na ten temat :)

Gość Mononoke 22tc
Kacha, mam pediatrę w rodzinie, zapytam o jej zdanie o krwi pępowinowej przy najbliższej okazji :) przetwory w takie upały... podziwiam :)

Gość kacha1984 22 t
spytaj :) na szkole rodzenia byla kobitka z banku krwi pepowinowej, ale wiadomo- ona zachwalala. obejrzalysmy filmik jak to krew dziecku zycie uratowala, wiec wszystkie bylysmy na TAK. ale potem zaczelam czytac obiektywne opinie i mam metlik w glowie. te upaly juz mnie wnerwiaja, caly dzien siedze w mieszkaniu z zaciagnietymi roletami, nie da sie wyjsc z domu, ani nic sensownego zrobic :O

Gość 89 22tc
Hej dziewczyny u mnie też już po USG polowkowym będzie Fabianek hehe na wiek z OM mniejszy o tydzień jedynie co mnie niepokoi to niskie dno łożysko mam się oszczędzać a przy mojej dwójce to nie koniecznie możliwe ale poza tym wszystko ok pozdrawiam

Gość gość1234567895
Ja kestem w pier wszej ciąży i sie troche stresuje ale 20.12.17r.na świat przyjdzie Lena .Wczoraj byłam u ginekologa i wszystko dobrze.Też dużo spaceruje i ćwicze ćwiczenia dla ciężarnych.;)