Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dodo19i5

Grudnióweczki 2017

Polecane posty

Gość kacha1984 27 t
mi sie juz robi strasznie ciezko :) czasem przekrecic sie w nocy na lozku, to niezla sztuka :D nie wiem jak to bedzie kolejne 3 mce, chyba dzwigiem trzeba mnie bedzie podnosic. czuje sie czasem tak wkurzajaco ociezala, mimo ze brzuch nie jest na razie duzy.

Gość gość
dołączam się o tematu. Mam termin na 3 grudnia :) to moja pierwsza ciąża :) :) mam 32 lata i nie mogę się doczekać aż mój synek przyjdzie na świat :) dziewczyny jakie imiona będą nosiły wasze dzieci ??

Gość Jumaan 25tc
Cześć :) Super, że jesteś z nami. Co do imion to ciągle nie mogę się zdecydować czy ma być Hania, Zosia, Lilka, Karinka czy Emilka. No po prostu wszystkie mi się podobają. Chyba poczekam do porodu i wtedy sie okaże ostatecznie jak będzie mieć na imię moja Gwiazda :) A Ty dla chłopca masz wybrane? Mnie się podoba Aleksander

Gość gość
ja prawdopodobnie bede miec dziewczynke, a imie, chyba Zuzia. ale podobaly mi sie tez Gabrysia, Zosia, Emilka

Gość grość
hej hej..to ja.. autorka postu z pytaniem o imię :) Mój synek będzie miał na imię Jeremi :) ( nie żadnej Jeremiasz, ani Jeremigiusz ) tylko Jeremi :) a odbiegając od tematu czy Wy też nie możecie spać? ja dziś w nocy budziłam się co godzinę, nie wygodnie mi w każdej pozycji przez ten duży brzuszek i ręce mi drętwieją strasznie, nie wysypiam się od tygodnia a jestem 29 tydzień dopiero :(

Gość kacha1984 29t
tez czesto mam bezsenne noce :O jak juz czuje ze zasypiam , to zaraz trzeba do lazienki. poza tym chyba dziecko uciska mi zolądek, bo mimo ze juz teraz jem mniejsze porcje, to po obiedzie doslownie mam wrazenie ze mi zolądek eksploduje, i przez ok 2 h ledwo sie ruszam :O

Gość gość
kacha.. przybij piątkę! ja zjem małą miseczkę ( taką z ikeii deserową miseczkę ) rosołu z marchewką i siedzę na kanapie i sapie 2 godziny ... a jestem z tych większych co zawsze lubiłam zjeść :P a w ciąży najpierw wymioty do 6 miesiąca a teraz to.. i zgaga... i bezsenność.. i drętwiejące ręce ... ale jeden ruch synka i zapominam, że mnie wszystko boli :P :P

Gość kacha1984 29t
moja koleżanka miała znowu taki ucisk na przepone, ze oddech tracila, tego mi jeszcze brakuje do kompletu. mam juz popekane naczynka na twarzy i dekoldzie, fioletowe pajączki na lewym udzie, no i bezsenność. a i ze 2 razy mialam delikatna zgage :O

Gość gość
kacha.. miło sie komus pożalić trochę. Ja rozstępów ani innych sladów na ciele nie mam ale nie daje rady spać :( nie puchnę ani nic tylko to cholerne spanie ... dziś obudził mnie o 2 w nocy mega ból pleców, nie mogłam się wyprostować.... poszłam spać na kanapę i jakoś oparta plecami o tył kanapy z poduszką między nogami dałam rade przespać 3 godziny w ciągu.. z małymi pobudkami ale zaraz zasypiałam... na kiedy masz dokładnie termin ??

Gość Jumaan 26tc
Ja też mam problem ze spaniem. Około godziny 2 budze się, ide do łazienki i potem nie mogę zasnąć i męczę się do ok 5 nad ranem, potem godzina drzemki i po 6 na nogach... Ehh.. A zgagę mam przeokropną, nawet musiałam kupić sobie tabletki w aptece bo mleko i migdały już nie działały. Z żołądkiem znowu mam raz tak, że nie moge na jedzenie patrzeć bo wydaje mi się, że mi brzuch pęknie a drugi raz jestem cały dzień głodna i cały dzień coś wcinam :)

Gość kacha1984 29t
mam termin na 5 grudnia. wydaje mi sie , ze to juz strasznie niedlugo :D nie moge dojsc do ladu z jedzeniem, jesc musze, tym bardziej ze na razie moze ze 3,4 kg przybralam, ale jak sie za to zabrac, skoro po zjedzeniu czegokolwiek czuje sie jak slonica, a zoladek jakby mi mial zaraz pęknąć... przed chwila zjadlam kalarepke i 2 sliwki wegierki, i nie wiem czy dam rade zjesc zupe ktora chcialam zjesc na kolacje, bo juz sie czuje ciezko... a wczesniej jadlam o 13. nie wyobrazam sobie tak sie czuc przez nasteepne 2,5 mca. do lazienki od ok 6 tyg ciazy chodze bez zmian - 3, 4 razy w nocy, ale do tego sie akurat juz w miare przyzwyczailam

Gość gość
ja mam termin na 3 grudnia i przytyłam 7 kg jak do tej pory. dziewczyny co z lataniem samolotem w 3 trymestrze ? Zaplanowany mam lot w 31 tyg do Polski na tydzień i nie wiem czy to dobry pomysł jest jednak ... dajcie znać dziewczyny czy latałyście w tak zaawansowanej ciąży :) ja tez mam wrażenie ze to już tuż tuż i wkurza mnie jak ktos pisze ze jeszcze mam dużo czasu :P hihihih

Gość kacha1984 29t
dowiedz sie, czy te linie nie wymagaja jakiegos papierka od lekarza, ze mozesz leciec. jak sie czujesz dobrze i lekarz nie ma nic przeciwko to sie nie martw, skad lecisz? pewnie wyspy albo de, tak wiec podroz bedzie krotka :)

Gość gość
chcę lecieć z Holandii do Polski. We wtorek mam spotkanie z położną to wszystko się dowiem :) , macie już wszystko dla dziecka przygotowane ?

Gość kacha1984 29t
22:12 nie mam praktycznie nic!! przedwczoraj kolezanka podrzucila mi ciuszki po synku, przejrzalam, podzielilam na mniejsze i wieksze , no i tyle... a no i moj facet wczoraj na zakupach 2 pary spioszkow z kolnierzykiem polo. ale trzeba sie za to zabracjuz na dniach, tyle tego jest - lozeczko, wozek, jakies bluzeczki (bo mam same spioszki praktycznie), torba do szpitala, kosmtyki dla dziecka (to pozniej chyba), az glowa mnie boli :D

Gość gość
8:56 ja za to mam chyba juz prawie wszystko.Zaczełam kolekcjonować ok około 17 tyg. w Holandii trzeba miec komplet w 32 tygodniu już przygotowany :) ( w zależnosci od położnej) brakuje mi tylko materaca do boxa w salonie (to takie łóżeczko tylko kwadratowe które trzeba mieć jeśli ma się piętrowy dom , a łóżeczko jest w pokoiku dziecka na innym piętrze) muszę kupić też termometry dwa, wkladki poporodowe, no i nianie elektryczną i laktator ale to tylko kiedy upewnie się że bede karmić piersią :) no i jeszcze jakies małe rzeczy typu set do paznokci etc. ja dużo dostałam tez od kolezanki ktora urodziła synka rok temu :) pieluchy i chusteczki nawet juz mam na pierwsze 2 miesiące bo było -50% na jednnym z holenderskich sklepów online i nie mogłam się oprzeć :P

Gość Jumaan 26tc
Ja już od miesiąca powoli kompletuje wyprawke. Na początku rzeczy potrzebne dla mnie do szpitala i po porodzie. Mam już zakupione wkładki laktacyjne, koszule do szpitala (do porodu jeszcze nie mam), szlafrok, klapki pod prysznic, jednorazowe podkłady poporodowe, pomadka do wysuszonych ust, majtki poporodowe z siateczki, podpaski poporodowe, ciemne ręczniki, kapcie. (większość z tych rzeczy miałam w domu)

Gość Jumaan 26tc
Dla dziecka mam kupione: 3 paczki pieluch jednorazowych nr1 ( jak jest promocja to kupuje dada bo są dobre, lepiej chłonne niż pampersy i są rozciągliwe, dzieki czemu nie uciskają brzuszka), jałowe gaziki i octenisept do kikuta, płatki bawełniane i szpatułki do uszu, dwa kocyki

Gość Jumaan 26tc
Teraz przymierzam się do zakupu termometrów (dla dziecka i do wody), kosmetyków pielęgnacyjnych, środków do prania dla dzieci, no i butelek do karmienia i smoczków. Generalnie zamierzam karmić piersią, butelka jedynie kiedy będę musiała gdzies wyjsc a Mała zostanie np z babcią. Zastanawiam się nad dwoma modelami gdzie smoczki są kształtem podobne anatomicznie do piersi z firmy canpol albo chicco. A wy macie już coś na oku? :)

Gość onawciazy
Witajcie dziewczyny, i ja chciałabym do Was dołączyć jesli pozwolicie. Niedawno natrafiłam na ten wątek a że od miesiąc a jestem na l4 to mam czas zeby troche pobyc w necie :) No więc: 1 ciaza, termin na 5 grudnia (chyba nie będę sama jak juz zdążyłam wyczytac), na 99% chłopczyk, mam 29 lat - to tak w skrocie. Co do wyprawki to podobnie jak kacha1984 mam tylko ciuszki od szwagierki i... tyle, stwierdzilam ze za zakupy zabiore sie dopiero w listopadzie ale tak teraz sobie myślę, że to już troche późno...?

Gość gość
hej nowe dziewczyny :) co do wyprawki to ja nie zostawiałabym wszystkiego na ostatnią chwile. Po pierwsze rzeczy kosztują - po drugie pażdziernik, listopad, a my z wielkim brzuchem w deszczu i śniegu będziemy kompletować wyprawkę? drugi aspekt to finanse. rzeczy dla dzieci są drogie i w moim przypadku ja nie mogę pozwolić sobie by kupić wszystko na raz. Dlatego kolekcjonuje wszystko już od dawna. by uniknąc kupowania w pośpiechu, latać po sklepach z wielkim brzuchem w mrozie i kupować najtańsze bo budżet za mały. Wózek głęboki kupiłam używany firmy Mutsy ( używany będzie pewnie od grudnia do kwietnia/maja) i wtedy planuje kupić nową spacerówkę ) wyszłam z założenia ze bez sensu jest płacić na wózek 2w1 800e ( mieszkam w Holandii) by gondole używac tylko 5-6 miesięcy, Wolałam kupić używaną gondole ( bo ileż my z tymi dziećmi będziemy chodzić w zimie na dwór ? ) i zamiast tego zainwestwać w dobrą spacerówkę którą bede uzywać gdy synek będzie juz sam siedział az do 3go roku życia. jesli chodzi o łózeczko to równiez kupiłam użwane. dokupiłam jedynie materac ( areosleap). ubranek co miesiąc kupowałam troszkę ale również dużo dostałam lub odkupiłam od koleżanek, leżaczek od 0 miesiecy tez udało mi się wygrac na jednej z aukcji ( nowy za 20e ) pieluszki jak juz pisałam wczesniej kupiłam na 50% promocji w internecie ( pamperów 1 - mam tylko 2 małe paczki - bo dzieci w mojej rodzinie rodzą się duże ) więc kupiłam 200 dwójek i trójki :) i a gdyby zaszła podtrzeba to mogę domówić wiecej jedynek lub kupić w pobliskim sklepie :) jesli chodzi o wystrój pokoju to jest juz prawie gotowy - do 3-4 miesiecy bedziemy spać w tym samym pokoju co dziecko - a później mam zamiar odstawić bobasa do własnych czterech kątów - zobaczymy jak nam to wyjdzie . więc komoda, łózeczko i fotel do karmienia ( również kupiony za małe pieniązki na aukcji) są juz gotowe. ostatnio stwierdziłam nawet ze wezmę się za pranie plieluszek kocyków i najmniejsyzch ubranek ( 50-56 ) i wszystko juz jest gotowe - wypranie, wyprasowane czeka w komodzie w workach próżniowych , na dniach upiorę tez ubranka 62-68 :) ( kazdy rozmiar ubranek mam w osobnej szufladzie komody więc piorę po prostu szufladami :) w następnym tygodniu przychodzi do nas położna by sprawdzić czy dom jest przystosowany do przyjęcia małego szkraba ( Pani sprawdzi czy mamy w domu pralkę , czy przy schodach są poręcze, czy jest możliwość ogrzania pokoju w którym będzie mieszkał bobas oraz opowie o tym co potrzebuje ) w Holandii trochę inaczej podchodzą do tematu porodu i macieżyństwa ( np. w przypadku porodu naturalnego po dwóch godzinach zostaje się wypisanym do domu, w przypadku cesarki na drugi lub trzeci dzień ) poród odbywa się w domu lub centrum porodów, Jesli zdecydowałyscie się na centrum porodów to przyjdzie faktura na 300e :) ( chyba ze z zalecenia lekarza musi odbyć się w szpitalu - wtedy jest darmowy ) na drugi dzień pobytu w domu przychodzi opiekunka ( w zaleznosci od ubezpieczenia i ilosci potrzebnych godzin) zazwyczaj na 5 lub 7 dni 8 godzin dziennnie. sprawdza Wasz stan, waży dziecko, uczy jak kąpać i karmić piersią. Jeśli nie chcecie by pomagała przy dziecku, może również posprzątać, przygotować sniadanie i wywiesić pranie - tak aby mama miała więcej czasu na odpoczynek :) - opcja ta tez jest płatna ( niektore firmy ubezpieczeniowe pokrywają całkowicie lub częsciowo kosz takiej opiekunki ) ... ale się rozpisałam :P przepraszam

Gość kacha1984 29t
naprawde 2 h po porodzie do domu?? o kurcze.. no ja tez uwazam ze to jednak najwyzsza pora , zeby zaczac kompletowac wszystko. jest tego duzo, i po prostu teraz jeszcze mozna to zrobic w miare na spokojnie, a potem to juz troche tak w panice :D no ja mam tylko troche ciuszkow, ale juz lozeczko wybrane. chyba ta ilosc tego wszystkiego mnie troche przeraza :O

Gość gość
tak.. 2 godziny :) moim zdaniem jeśli wszystko przebiegło OK to fajnie że można iść do domu, w domu szybciej dochodzi się do siebie zwłaszcza, że ta opiekunka przychodzi do domu zaraz po was. . Gdy była y mojej kolezanki robiła sniadanie i sprzątała w domu, zanim mama z dzieckiem się obudzili wszystko juz było gotowe : sniadanie, pranie, prasowanie :) te dwie godziny są adekwatne chyba do do długości urlopu macieżyńskiego w Holandi - max 12 TYGODNI :/

Gość Jumaan 26tc
O kurcze tylko 3 miesiące, to troche mało jak dla mnie. Dla dziecka jest się całym światem i potrzebuje nas przez cały czas. Nie wyobrażam sobie wrócić do pracy po tak krótkim czasie.

Gość gośćmama
Ja. Termin 25.12.17r. Na święta :) Będzie córeczka Klarunia . To moja 1 ciąża. Miałam tylko z 2vrazy mdłości chodzę na basen i aerobik dla ciężarnych a w pozostałe dni ćwicze w domu z Anią Lewandowską. Ćwiczyłam przed ciążą też więc nie mam problemu z nadwagą ciążową. Pozdrawiam wsztstkie przyszłe mamy i mamy

Gość gośćmama
Ide na urlop macierzyński ale mąż nie idzie i po 1 tyg. Po porodzie mam zamiar wracać troche już do aktywnościbze spaniem nie mam oroblemu wręcz szybko zasypiam. Z podniesieniem też nie mam problemu. W ogóle ciąża to mi jednak służy. Dziś ide na koncert z koleżankami. Kupiłam nowe ciuszki . mam 23 lata

Gość gość
Ja Ci radze uwazac natyn koncercie bo szkodliwa jest zbyt glodnamuzyka dla dziecka. Moi znajomi byli na koncercie gdy kolezanka byla w ciazy i maly nieztety nie slyszy dobrze przez co sa problemy z mowa itd ... takze radze przemyslec sprawe co z tego ze sie dobrze czujesz pomysl k dziecku

Gość gość
z tym koncertem faktycznie przemysl. tzn nie wiem co to za koncert :D ale jesli spodziewasz sie bardzo glosnej muzyki z basami to lepiej zrezygnowac, bo na tym etapie dziecko ma juz na tyle wyksztalcony sluch ze moze mu to zaszkodzic

Gość gość
Nie ide na koncert skrzypiec córki jednej z koleżanek

Gość gość
juman... no 3 miseące niestety.. mi też szkoda zostawiać tak małe dziecko w żłobku dlatego moja mama przyjedzie sie zaopiekować na troszkę a gdy mały skończy pół roku bedzie musiał iść do żłobka... Jak opowiadam tutaj, że w Polsce jest rok macieżyńskiego to się Holender za głowę łapie, że tu nikt nie będzie płacił podatków na matki które wymyśliły sobie rok siedzieć w domu :)