Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zauważyłyście że nazwiska osób klasy wyższej kończą się na ski ska cki cka

Polecane posty

Gość gość

Wszystkie inne -wicz, lisy, koty i inne odrzeczownikowe noszą ludzie niższego szczebla

Gość gość
a Sienkiewicz, Rozewicz ?

Gość gość
Moje się kończy na -ska, a pochodzenia jestem marnego, robotniczo - chłopskiego. Identyczna sytuacja od strony męża. Teoria z d**y.

Gość gość
Oj tam, bo kiedyś te szlacheckie kończyły się na "ska" itp. Ale czy to taki zaszczyt być potomkiem nierobów?

Gość gość
Kowalski jest mega wyższa klasa :D

Gość gość
Czy ja wiem... Znam taka Lisiecka, ktorej odebrali juz dwojke dzieci a 3 w drodze....

Gość gość
Ja uważam że niema żadnych klas, nazwiska, rodziny, urody ani płci się nie wybiera.!

Gość gość
Z mojego doswiadczenia: Ski, cki np Kowalski, Kowanecki klasa wyzsza Wicz np Kowalewicz klasa srednia wyzsza Yk, ak, ik np Kowalczyk, Kowalczak, Kowalik klasa srednia Uk np Kowalczuk kl srednia nizsza Rzeczownik np Kowal klasa nizsza Ło np Kowaliło, Szydło plebs :-D

Gość gość
Kowalski to klasa wyzsza hahahaha

Gość gość
Kowalski to robol- od kowala.

Gość gość
Ja za panny nazwałam się -cka, a po wyjściu za mąż noszę zwykle, plebejskie nazwisko :D

Gość gość
Klasa wyższa w 21wieku? he he a ja od dziecka myślałam że wszyscy jesteśmy równi!

Gość gość
Ja nie zauważyłam. Zresztą ludzie sami nadawali sobie nazwiska i to, że ktoś ski, nie znaczy, że szlachcic. Zresztą w Polsce większość szkachty w dziurawych gaciach chodziła.:D

Gość gość
Odezwaly sie Kielbasy i inne Kislo ;-) Taka prawda, ski to porzadane nazwisko.

Gość gość
Ja się odezwałam i mam nazwisko kończące się ski. :P

Gość gość
"Odezwaly sie Kielbasy i inne Kislo oczko.gif Taka prawda, ski to porzadane nazwisko. " x PoŻądane, plebsie, któremu się wywyższenie nie udało, a kupienie nazwiska nie zamaskowało niczego, bo od pokoleń nie czaicie ortografii. ;D

Gość gość
moje panienskie to Kraszewska

Gość gość
Ja się nazywam Czartoryska. I co powiecie na to, biedaki cebulaki ?

Gość gość
gość wczoraj azić. Wszystkie inne -wicz, lisy, koty i inne odrzeczownikowe noszą ludzie niższego szczebla x No taka Beata TyszkieWICZ szlachcianka z urodzenia, mogłaby się obrazić. Zaskoczę cię jeszcze. Takie nazwisko jak Ciołek. Tak, tak ród Ciołków z własnym herbem.

Gość gość
Śmieszne ja po mężu mam tez nazwisko kończące sie na - ska ale nie odniosłam wrażenia żeby to miało jakieś znaczenie.

Gość gość
Smieszne, bo 90% naszych przodków to chłopi. Ale większość ludzi sądzi, ze ma w rodowodzie nie wiadomo kogo :D Jakby to miało większe znaczenie.

Gość gość
Autorko, a czytałas "Księgę chamow" Nekandy Trepki? :)

Gość gość
Do szlachty aby należeć to każdy się pcha, ale już do nauki historii to nie bardzo. Jakoś zapomina się o istnieniu tzw. szlachty gołoty, czyli ludzi, którzy majątku żadnego nie posiadali, a tylko i wyłącznie tytuł szlachecki mieli. Nie z tytułu pochodzenia a przez króla nadany, np. za zasługi na wojnie.

Gość gość
Prawdziwej szlachty na poziomie arystokracji w Polsce było bardzo mało. Ale u nas szlachcic na zagrodzie...hehe.

Gość gość
ale bzdury :D Goowno wiecie o etymologii nazwisk. Kiedyś biedota nie miała nazwisk. Dopiero potem miasta nadawaly nazwiska robotnikom i rzemieślnikom od wykonywanych zawodów i tak jak ktoś był katem to dostawał nazwisko Malepszy, Małolepszy, jak ktoś był rzeźnikiem to dostawał Rzeźnik, przekształcony z czasem w Rzeźniczaka. Czasami złośliwie nadawano nazwiska ośmieszające np. Żydom. Często nadawano też nazwiska od dzielnic i miejsc zamieszkania, od cech w wyglądzie. I teraz uwaga panny -SKIE i -CKIE, bo Jak pan się nazywał Zamoyski to wszyscy jego wieśniacy z jego wioch dostawali nazwisko Zamojski, Zamojska. Niektórych nawet w ogóle nie zmieniano i tak całe wiochy mieliśmy Potockich, Grocholskich i innych Wielowiejskich. Wielu zwykłych biednych mieszczan, też nazywano na ski i cki żeby bo było szybciej i łatwiej wpisywać kiedy wszedł obowiązek rejestracji nazwisk więc się tak nie puszcie.

Gość gość
20:17 czemu kat nazywał się np. Malolepszy?

Gość gość
Ja tam jestem dumna z mojego nazwiska -cka i po ślubie go nie zmieniłam :) Mało mnie obchodzi jego pochodzenie.

Gość gość
Super!!! To ja jestem ta wyższa klasa! Mąż - wski, ja wska - nareszcie ktoś mnie docenił!!! Dotychczas wydawało mi się, że jestem przeciętną kobietą, takich jakie są tysiące na naszych ulicach, a tu taki splendor! Obym tylko w piórka nie obrosła :D