Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rozczarowana gość

Obecność Pana Jezusa w Eucharystii

Polecane posty

Gość Rozczarowana gość

Obecność Pana Jezusa w Eucharystii Pytanie: W jaki sposób Pan Jezus jest obecny pod postaciami Chleba i Wina? Odpowiedź: Jezus rzekł niegdyś do tłumów: "Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieć życia w sobie" (J 6,53). A do uczniów zwrócił się słowy: "Bierzcie, pożywajcie i pijcie - to jest moje Ciało..., to moja Krew... Czyńcie to na moją pamiątkę" (Mt 26,26n; Łk 22,15n; Mk 14,22n; 1 Kor 11,23n). Począwszy od Wieczernika aż po dziś dzień, podczas każdej Mszy św. - ofiary Nowego Przymierza - ma miejsce Tajemnica Przeistoczenia. Wedle nakazu Chrystusowego kapłani mocą uzyskanej władzy święceń konsekrują w niej za każdym razem chleb i wino w Ciało i Krew Pańską. To, iż Chrystus ustanowił sakrament Eucharystii, że jest ona centrum życia eklezjalnego (Jan Paweł II), szczytem źródłem całego życia chrześcijańskiego (LG 11) - wiemy, uznajemy i wierzymy. Mimo to, wiele pytań pozostaje otwartych, np. jak rozumieć, że Pan Jezus jest w Eucharystii obecny? Jak to się dzieje, czy to w ogóle możliwe? Mówi On wprawdzie "ciało moje", czyli ma być to coś realnego. A jednak nie widzimy ciała, lecz nadal chleb? Wszelkie różnorodne liturgie (np. liturgia św. Marka, św. Jakuba, św. Jana Chryzostoma, św. Bazylego, egipska, etc.), począwszy od pierwszych wieków chrześcijaństwa, poświadczają jednoznacznie o wierze w rzeczywistą obecność Chrystusa w Eucharystii. Tutaj panuje całkowita zgodność. Jakiekolwiek wcześniejsze uzgodnienia ustne czy pisemne w tamtych czasach, przy tak wielkiej rozpiętości krajów, byłoby niemożliwe. Tylko taką, a nie inną naukę mogli przekazać Apostołowie. Kościół, aby zdefiniować trudną do wyjaśnienia obecność eucharystyczną, i żeby tym samym uchronić od błędnych zapatrywań, posłużył się językiem niełatwym. Otóż we Mszy w czasie konsekracji zachodzi tzw. transsubstancjacja, czyli substancja darów chleba i wina cudownie się przemienia w Ciało i Krew Pana Jezusa, zaś z tychże darów pozostają jedynie przypadłości, akcydentalia, czy - jak to zwykle mówimy - postaci. Są to chlebowy i winny wygląd, smak, zapach, itd., chyba że stanie się tzw. cud eucharystyczny, wówczas znikają i te przypadłości a pojawiają się inne, gdyż ciało i krew stają się widzialne i dotykalne. Pan Jezus jest tak długo obecny, dopóki postać chleba lub wina nie ulegnie zniszczeniu (np. skwaśnienie) czy zdematerializowaniu (woda). W Eucharystii znajduje się prawdziwe Ciało Pańskie, to samo, które wzięła niegdyś Druga Osoba Trójcy (Logos) z łona Maryi Dziewicy, i które przebywa obecnie w Niebie w stanie chwalebnym. Jest to ten sam Chrystus. Nauczanie Kościoła orzeka, że nasz Pan w Eucharystii obecny jest substancjalnie - substantialiter, prawdziwie - vere (przeciw jedynie symbolicznemu pojmowaniu) i rzeczywiście - realiter (czyli obiektywnie, niezależnie od wiary wspólnoty i ludzkich odczuć, nie przez podobieństwo, wyobrażenia, ideały, etc.). Substancja w języku scholastycznym to istota, byt konkretny, samoistny; siła realna podtrzymująca przypadłości w ich istnieniu i działaniu. Pojęcie substancji i przypadłości nie należy jednak stricte do określonego systemu filozoficznego. Znajdujemy je także w życiu codziennym, obserwując choćby w przyrodzie ciągłe zmiany przypadłościowe (np. drzewo po kilkunastu latach zmienia swój kształt i wygląd). Jednakże zmiana substancjalna chleba i wina w Ciało i Krew dzieje się już na zasadzie praw pozaprzyrodzonych i w naturze jest niespotykana. Nie polega ona na jakiejś mutacji czy metamorfozie, bo w konsekracji idzie o całkowitą przemianę istoty, chociaż przypadłości pozostają. W jaki sposób to wszystko dokładnie zachodzi, Kościół pozostawił nieco swobody dociekaniom teologicznym, np. co się dzieje z substancją chleba i wina - zostaje unicestwiona, czy przemieniona, albo w jaki sposób "łączy się" Chrystus z pozostającymi przypadłościami. Nauka o transsubstancjacji "jest najlepszą, by wyjaśnić tajemnicę przeistoczenia i rzeczywistej obecności; pojęcie to jest niezastępowalne" (Paweł VI, Misterium fidei, 3.09.1965). Nie do przyjęcia jest np. teoria consubstancjacji, wywodzącej się pierwotnie od Lutra, wedle której Ciało Chrystusa miałoby się znajdować w Eucharystii razem z całym chlebem czy pod nim. Jezus rzekł przecież wyraźnie: "To jest Ciało moje", a nie: "W tym jest moje Ciało". Chociaż Jezus Chrystus króluje po prawicy Ojca w Niebie, przebywa także w sposób cudowny w wielu miejscach na ziemi. Mówimy wpierw o Jego obecności duchowej, tj. w słowie Bożym, wśród ludzi modlących się i kochających. Z kolei obecność eucharystyczna jest czymś więcej. Tu w każdej najmniejszej cząstce zakonsekrowanego chleba lub kropli wina jest obecny realnie cały Chrystus. Z tego wynika szereg prawd i praktyk. Np., że nie ma konieczności ze strony wiernych przyjmowania Go pod dwiema postaciami. Że istnieje kult Jezusa Eucharystycznego i jego zewnętrzne postawy adoracji. Że kościół to wpierw dom, w którym mieszka Bóg, budowany ku Jego chwale. Realna obecność to jednak nie czysto fizyczne pojmowanie Ciała Pańskiego, tj. że pożywanie Jego miałoby być równoznaczne "z rozrywaniem na części i trawieniem". Myślenie takie jest niewłaściwe. Nasz Zbawiciel przyjmowany w Komunii św. nie jest cieleśnie spostrzegalny i dotykalny, nie znajduje się też ani w żołądku, ani we krwi, lecz obejmuje w sposób sakramentalny całe nasze życie duchowe. x. Tomasz A. Dawidowski FSSP (Fraternitas Sacerdotalis Sancti Petri)

Gość Pan Jezus Chrystus
A możesz streścić? Niby o mnie, ale nie chce mi się tyle czytać :classic_cool:

Gość Pan Jezus Chrystus
Niby super, a jednak do doopy. Wciąż mam tate na karku, a mame objawia się na drzwiczkach piekarników. Ale wiesz, jak mówią, rodziny się nie wybiera :classic_cool:

Gość rozczarowana_
Szatan szaleje, ale moze choc do jednej osoby post trafi i ta osoba zachwyci sie Jezusem...

Gość Psychodelirium_
Pierdu pierdu. Mówiąc krótko: Eucharystia to po prostu stary rytuał połączenia duchowych ciał mistrza i ucznia, czy też "świętego" i śmiertelnika, communio czyli połączenie, dzięki któremu "wierny" czyli ten, kto jeszcze szuka, może doznać prawdy istnienia za pośrednictwem i pomocą duchową tego, który już doświadcza/wie. Miało to na celu zacementowanie więzi, aby po śmierci nieśmiertelnego śmiertelny mógł nadal być w kontakcie duchowym. Dlatego odbyło się zresztą niedługo przed ukrzyżowaniem. W oryginale czyli podczas ostatniej wieczerzy prawdopodobnie była to autentyczna krew i ciało, natomiast dziś mówimy o "Przeistoczeniu" z tego prostego względu, że do ciała Jezusa od dawna nie ma dostępu, dlatego był potrzebny dodatkowy akt wiary w postaci ujęcia prawdziwego ciała i prawdziwej krwi w symbole chleba i wina. Pytanie czy to nadal działa jak należy pozostawiam Waszej osobistej ocenie.

Gość Pan Jezus Chrystus
Nie mam nic przeciwko, możecie się zachwycać. Hołdy i dary przyjmuję codziennie od 14 do 18. Dla ładnej duppeczki mogę przedłużyć :classic_cool:

Gość gość
Spotkałem się z Nim i poszliśmy razem na piwo i do klubu. Dziewczynki były wniebowzięte.

Gość Pan Jezus Chrystus
Eee, do nieba ich nie wziąłem, mama ma właśnie period i łazi zła jak osa, ale i tak były wniebowzięte i ładnie szczytowały :classic_cool:

Gość gość
Jezus <3