Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy dziecko nie powinno juz nosic pampersow

Polecane posty

Gość gość

Jak bylo u was? jak dlugo dzieci nosily pampersy? Czy trzylatek juz powinien sie bez nich obyc?

Gość gość
3latek w pampersach? To jal dlugo chcesz dziecko w tym trzymac i krzywic my nogi? Takich tematow jest tutaj od groma, poszukaj, zamiast zakladac nowy.

Gość gość
No dobra dziewczyny, to prosze zdradzcie jakies pomysly jak oduczyc dziewczynke 2,6 od pampersa...? Ja robilam kilka podejsc w roznym wieku i porazka....Corka sama po niego biegnie i probuje sobie zalozyc,nocnikiem sie bawi ale sikac woli do spodni i biegnie po aby ja przebrac...jestem zalamana a przed nami przedszkole....

Gość gość
No ja znam 3,5latka w pampersie chodzil! Serio jak zapytalam matki czemu nie robi do nocnika to sie obrazil. Mysle ze 2letnie dziecko juz nie powinno nosic pampersow. Taki dwulatek juz sporo rozumie i umie wolac

Gość gość
Jesli idzie je przebrać oznacza to ze rozumie co zrobiła i ze odczuwa z tego tytułu dyskomfort. W takim wieku to nakładka na toaletę i podnózek a nie nocnik. Ściągasz pieluchę i wyrzucasz z dzieckiem tłumacząc ze jest juz duza i czas na pożegnanie a jesli ładnie bedzie robiła na toaletę to wróżka przyleci i da jej prezent. Nie pozwalasz sie przebrać jak sie zmoczy-trudno, następnym razem musi zrobic na toaletę. Sama pilnujesz czasu u dziecka zeby je wysadzać co jakis czas. Nie ma co liczyć ze zmądrzeje i samo usiądzie na toaletę. Moja córkę odpowluchowalam w wieku 18 mc. Kazde dzidcko w okolicy tego czasu ma cos takiego jak sucha Pielucha na dluzej bo pęcherz zaczyna wstrzymywać i wtedy jest czas jesli sie to przegapi to trudno-Pielucha papa i przygotowanie sie na mokre rzeczy.

Gość gość
gość dziś To co napisała 10:18 to prawda, jak przegapisz moment, to kaplica. Tylko ten moment jest, kiedy dziecko jest w wieku ok roczku. Roczne dziecko chce samo jeść, samo próbuje się ubierać itd. wtedy najszybciej i najchętniej się uczy. Półtoraroczne dziecko zaczyna powoli juz cwaniaczyć. 2letnie, to mały manipulant i egoista. Na każdym kroku testuje rodzica i kombinuje robić to tak, aby zapewnić sobie wygodę. Więc jeśli przegapiłaś moment wcześniejszego odpieluchowania, to teraz masz małego diabełka, który ma cię gdzieś. Doprowadziłaś do tego, że dziecko pieluchy kojarzy z potrzebą fizjologiczną. Wyrzuć pieluchy z domu, niech ich dziecko nie widzi. Kup nakładkę na sedes i niech dziecko załatwia się od razu do wc. Może się i mądrzę, bo dzieci moje w wieku 12 miesięcy latały bez pieluchy, a 2-3 miesiące później, każda z nich "wołała" siadała, lub pokazywała sama na nocnik.

Gość gość
O tak to prawda, corka jak byla mlodsza bardzo chciala byc samodzielna i w kolko wolala "siama", ten wiek to chyba faktycznie nie jest dobry na nauke,bo ona wiekszosc rzeczy robi na przekor... ostatnio kaze sobie zakladac buty mimo,ze umie sama a ja jej ulegam :-( i cieszy sie z tego ze postawila na swoim

Gość gość
Tak corka czuje dyskomfort i rozumie, przybiega pokazuje siusiu i zdejmuje sobie majteczki,spodnie. Ostatnio wpadla w histerie i zaczela wkladac sobie pampers w legginsy...

Gość Fajnie jest
Nie będę narażała moje dziecko na stres.Kiedyś założyłam jej tylko majteczki, a ona zrobiła w nie siusiu i bardzo się wystraszyła i zaczęła płakać.Dziecko samo doszło do tego ze trzeba pójść do toalety zrobić siusiu.Moja córeczka ma 2, 5 roku i załatwia się na nocnik bez problemu.

Gość gość
11:12 nigdy go nie narazaj na stres, rozstaw nad nim ochronny parasol ze swoich ramion, a jak umrzesz i zabraknie parasolka, to twoje dziecko wyladuje w psychiatryku.

Gość gość
10:56 a dlaczego trzymasz jeszcze pampki w domu?

Gość gość
Każde dziecko jest inne. Moja mała długo nie dała się odpieuchowac mimo tego że ok roku zaczęłam pierwsze próby. Wszystkie sposoby znajomych mam przerobił i nie działało. Jak nie założyłam pampersa to potrafiła nawet 8 h wytrzymać bez sikania. Wiec nie mogłam dziecka na coś takiego narażać ( pediatra powiedział zeby tak nie robić bo to szkodzi na nerki ) i na jakieś 2 miesiące przed 3 urodzinami mała powiedziała ze chce zrobić siusiu do nocnika. Wcześniej non stop powtarzała ze jest malutka dzidzia i do nocnika będzie siłach jak urośnie. Dla niej odstawienie pieluchy oznaczalo Koniec dzieciństwa i pewnie stąd ten lek. Po odstawieniu pieluch z dnia na dzień nigdy nie zmoczyla majtek nawet w nocy.

Gość gość
12:51 trzymam,bo wstrzymuje wtedy b.dlugo i czasem krzyczy -pupa boli,siusiu! Az w koncu robi w majty:-/ poza tym w zlobku kaza, dopoki jej "porzadnie"nie odpieluchuje a tak mowia ze nie beda jej pilnowac

Gość gość
Kiedy ? Wtedy kiedy bedzie "czyste". A ile bedzie mialo wtedy lat to juz indywidualna sprawa kazdego dziecka. Kazdy rodzic zna swoje dziecko i teoretycznie potrafi wyczuc odpowiedni monent. Niestety wiele osob ulega presii otoczenia bo "jak to, jeszcze z pielucha chodzi ?!?" Problem polega na tym ze jesli zacznie sie za wczesnie mozna dzicko na dluuugie miesiace zniechecic. Jak dla mnie dobry wiek na odstawienie pieluch to ok 2 lata. Dziecko jest juz rozumne i chce byc "duze" i "dorosle". My wlasnie w tym wieku zaczelismy, wczesniej nawet nocnika w domu nie mielismy, nauka trwala tydzien podczas ktorego zdarzyly sie 3 wpadki (czytaj : kilka upuszczonych kropel), po tygodniu sama poprosila ze chce spac bez pampersa, i od tego czasu (é lata temu) corka pampersa na oczy nie widziala :)

Gość gość
nie da się rzucić konkretną liczba, moja córką miała 18 mc jak pozbyłam się pampersów ale z synem było trudniej miał równe 2 lata i 3 mc. juz się bałam że w pampersie pójdzie do przedszkola, chybabym ze wstydu umarła ;/

Gość gość
W pampersie do przedszkola? Nie ma takiego ktore przyjmuje takie duze dzieci nieodpieluchowane

Gość gość
moze prywatne

Gość gość
A mi się wydaję, że to zależy od przedszkola i ich jak to się m mówi widzi misie. U nas w przedszkolu w www.familia.edu.pl nie było z tym problemu.