Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

litości tyle za swiatło

Polecane posty

Gość gość

dwoje dziadków i 240 zł za światło , ja nie mogę, jednym dają za pieprzenie sie i rozmnażanie 500+ a innym co nie korzystali i nie korzystają z 500+ podnoszą podatki,cholerny rząd

Gość gość
nie tylko dziadkom jest ciężko. poza tym musieli korzystać z czegoś co dużo pobiera np podgrzewacz wody lub czajnik elektryczny? my za e osoby w domku płacimy 250-180zl na 2 miesiace. ja 500plus nie dostaje, macierzyński miałam płatny 5 miesięcy a potem bezpłatny wychowawczy. wróciłam do pracy, płace podatki, widzę jak ceny rosną, na leki mi nikt nie daje a sąsiedzi właśnie robią chyba pierwszy w życiu remont-za 500plus bo mają 8 dzieci na 3 pokojach... no ale teraz bogaci bo państwo daje.

Gość gość
Ale co się rzucasz? Może akurat tyle zużyli? Nie piszesz, jak starą maja lodówkę, jaki posiadają telewizor itp. U mnie metraż 50m2, żarówki led, nowa energooszczędna lodówka i płacę co 2 miechy 200-220zł. Poza tym w opłatę za prąd miał wejść abonament rtv i to mają płacić wszyscy.

Gość gość
Jeszcze trzeba by poinformować czytających, czy czasem nie gotują na prądzie.

Gość gość
stare lodowki i generalnie stare sprzety zra duzo pradu

Gość gość
Z jakiej ty się wiochy urwałaś, że piszesz "za światło"? To jest rachunek za PRĄD, nie za światło, lodówka, pralka czy odkurzacz chyba na światło nie działają, nie? Poza tym zamiast jęczeć na rząd zastanów się dlaczego tyle przyszło do zapłacenia. Akurat starsi ludzie mogą mieć starszy sprzęt, a on jest mocno prądożerny. Zwróć uwagę głównie na lodówkę, czy nie jest stara, nie ma nieszczelności. 10-letnia pralka też będzie ciągnąc dużo prądu. Telewizor też potrafi swoje zużyć. Poza tym czy ci ludzie nie mają czasem ogrzewania na prąd? Bo jak mają to zupełnie normalnym jest taki rachunek. Płyta elektryczna do gotowania też ciągnie energię, może taką mają? Ja w ciągu paru ostatnich lat wymieniłam starą lodówkę i pralkę, wywaliłam telewizor i rachunki spadły ze 120zł do ok. 60-70zł miesięcznie przy dwóch komputerach włączonych non stop.

Gość gość
Widocznie tyle zuzyli.

Gość gość
Aha i jeśli nie ma logicznego uzasadnienia takiego poboru energii u tych ludzi (czyli ogrzewanie miejskie, nowe sprzęty, kuchenka gazowa) to koniecznie trzeba sprawdzić czy się sąsiad na lewo nie podpiął do ich licznika, bo to się zupełnie serio zdarza. Jak to sprawdzić? Wyłączyć WSZYSTKIE sprzęty elektryczne w domu (łącznie z lodówką) i zobaczyć czy licznik się kręci. Jak tak to sprawa do zgłoszenia energetyce i niech sprawdzą. Poza tym możecie zrobić potem prosty test, co zjada najwięcej prądu. Włączać po kolei każdy sprzęt i patrzeć jak szybko kręci się licznik. Ja dzięki temu odkryłam kiedyś, że mój wielki i stary telewizor ciągnie tyle samo prądu co wszystkie pozostałe sprzęty w domu włączone na raz. Telewizor został wyrzucony i rachunki spadły.

Gość gość
Co ma 500+ do prądu tych dziadkow. Moi placa ok 120 zl co drugi m-c i nie oszczedzaja wcale. Maja nowe telewizory,nowa pralke,lodowka duza ok 10 lat. A tamci skoro dostali taki rachunek to widocznie tyle zuzyli.

Gość gość
wszystko mają nowe, lodówka roczna, pralka 3 letnia, telewizor 5 letni, dwoje dziadków, kąpiel w wannie raz na tydzień, pranie raz w tygodniu jedna pralka. Także widać jak wszystko poszło w górę przez to cholerne 500+, gdzie po przepracowaniu ok. 40 lat ich emerytura to jałmużna. Mam nadzieje, że te cholery pisowskie odpokutują krzywdę tych ludzi.

Gość gość
Bardzo wysoki rachunek, ktoś wyżej dobrze radzi - sprawdź, czy nie ma nielegalnego poboru prądu. Ja właśnie dostałam rachunek za dwa miesiące na 136zł - mieszkam sama w małej kawalerce, ale wszystko poza ogrzewaniem mam na prąd: kuchenka, czajnik, przepływowy podgrzewacz wody w kuchni, bojler w łazience. Poza tym laptop i sprzęt grający, pralka.

Gość gość
ja mam 2 pokoje,nowy tw,nowa lodowka,kuchenka elektryczna.moj ostatni rachunek to masakra 370 zl za 2 miesiace.

Gość gość
i mają mieszkanie w bloku dwu pokojowe - 47 m2

Gość gość
A próbowałaś wymienić żarówki w domu na lampy led, zeby zmniejszyć pobór prądu? Poszukaj odpowiednich lamp w https://230volt.pl/, mają dobre ceny, szybką dostawę, a różnice w rachunkach widać od razu.

Gość gość
Też wydaje mi się, ze może to być kwestia po prostu wymiany zwykłych zarówek na te energooszczędne albo ledowe. Sprawdź sobie na stronie https://www.elektryk.pl/, że takie oświeltenie nie jest drogier i warto w nie zainwestować.

Gość gość
Ale kobieto to jest rachunek za 2 miesiące wiec bez przesady w tym Oplata stała za sam fakt ze maja zegar wiec na osobę moze wyjsć tylko ok np 40 zł . Czyli 40 x2 osoby na miesiąc 80 zł plus przesyłowe x 2 miesiące daje 240 zł bez szaleństw.

Gość gość
Mi też podsoczyło a uważam że mniej zużywamy bo od lipca ub roku pracuję. Za dom 120m2 płaciliśmy 95zł/msc a teraz przyszła prognoza za zimowe zużycia na MARZEC-LIPIEC na 125zł/msc. Nowy dom z 2015r. Płyta indukcyjna sprzety A++. Odkurzam co 2 dzień pralka tylko w weekendy w tanim prądzie(3-4 prania zwykle czasem 5 ), prasowanie tez(mamy 2 strefy 15-17 i pt-nie taniej). Ja mąż i córka 3,5 roku. Piec ze sterownikami, nawilżacz powietrza całą noc, prostownica czasem i co 2 dzień susarka 15 minut. Wydaje mi się że dużo za ten prąd.

Gość gość
Teraz was zaskocze. Biore 500+. Dom 300m ,dwie rodziny. 7 pokoi. 2 kuchnie. 2 pralki. Odkurzam 2 razy dziennie. Piore tez 2 razy dziennie. Lampeczka w nocy sie swieci . i mamy max 350 zl na 2 mies. Tyle ze pale w piecu na wode:) piec ustawiony na tryb lato i podpalam na pol godz i wode nagrzewam do 70 st.

Gość gość
8 dziec****erwszy remont w życiu teraz bogaci :-) noo lepiej było patrzeć jak nie mieli na chleb i napawać się swą lepszością patrząc na niezaradna królicę i jej potomstwo niż myśleć że co miesiąc dostaje 8*5=4 kafle :-) KOCHAM TEN PROGRAM niech was zżera zawistne sukony niech wam dupska żal wypala :-)

Gość gość
wiesz co ja tez się śmieję jak czytam jak one się wkurzają szczególnie ta miernota od małpiszonów :-D specjalnie tumana podjudzam do akcji i zawsze mi się udaje bo pustak pisze posty jak debil :-D

Gość gość
O rety, zaskakujące. Jeszcze się nie spotkałam, aby w rachunku za prąd był podział na światło i inne urządzenia elektryczne. A za resztę prądu ile płacą? My za całość 90 zł na 2 miesiące, , ale mieszkamy tylko w trójkę na 40 m i mamy kuchenkę gazową.