Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jestem w 28 tc i przytyłam 9 kg

Polecane posty

Gość gość

Czy to dużo? ile wy przybrałyście w tym czasie?

Gość gość
ja jestem w 30 tc i przytyłam 6 kg. Ale mi tylko brzuch rośnie i trochę piersi. W kalkulatorze wagi ciążowej jestem poniżej wagi, jaką powinnam mieć przy wadze jakiej zaczynałam i wzroście jakim mam. Sprawdź sobie w takim kalkulatorze na necie. Myślę, że mieścisz się w normach dla swojego tygodnia. Ale to zależy od wagi startowej i wzrostu ;)

Gość gość
To chyba nie tak dużo. Ja w tym czasie miałam jakoś 6,5 kg na plusie. Teraz jestem w 31 tygodniu i mam na plusie niecałe 8 kg. Dużo zależy od wagi początkowej. Ile ważyłas przed ciąża? Miałaś nadwagę, niedowagę czy wazylas prawidłowo? Podobno najwiecej tyje sie między 20 a 30 tygodniem ciazy a pozniej waga powoli zwalnia.

Gość gość
Przed ciążą ważyłam 49 kg przy wzroście 155cm.

Gość gość
w pierwszej ciąży w 28 tc miałam 9,5 kg na plusie, teraz w drugiej w 26 tc mam 9 kg na plusie. Zarówno wtedy jak i teraz wyglądałam w porządku, szczupło tylko z brzuszkiem i sporo powiększonymi piersiami, lekarz nie ma zastrzeżeń, dziecko ma się dobrze, wtedy też miało. Co prawda w pierwszej ciąży miałam 20 kg na plusie, ale nie wyglądało to jakoś źle, tylko na koniec spuchłam mocno, ale po jakichś dwóch/trzech miesiącach miałam swoją dawną wagę (tylko karmienie piersią no i dużo zwyczajnego ruchu), rozstępów nie mam.

Gość gość
Aha dodam, że startowałam z normalnej wagi - 58 kg przy 168 cm (ja gość z 11:56)

Gość gość
To jesteś dosyć drobniutka i dlatego. 9 kg to nie jest dużo. Wiele kobiet w 6 miesiącu ma juz 12 kg na plusie. Pod koniec ciazy nie bedzie zwiększała Ci sie ilość płynu owodniowego i krwi tylko bedzie rosło dziecko. Nie powinnaś raczej przytyc juz więcej jak 5-6 kg do końca ciazy.

Gość gość
a u mnie właśnie waga skoczyła najwięcej w ostatnich dwóch miesiącach (3,5 kg w każdym), chociaż to prawdopodobnie zatrzymanie wody i opuchlizna, bo byłam mocno spuchnięta...no a dziecko było standardowej wielkości 56cm i 3500g

Gość gość
no ale 9 kg w 28 tc to raczej nie jest żadne odchylenie, to w normie.