Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy makijaż pomaga cerze, czy jej szkodzi?

Polecane posty

Gość gość

Jak to naprawdę jest? Jedni mówią, ze makijaż- typu podkłady, korektory, cienie do powiek itp. szkodzą cerze, przyspiesza starzenie, natomiast inni zachwalają, ze wręcz pielęgnuje, ma pozytywny wpływ na skórę. A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Gość gość
Myśle ze to zależy od jakości danego kosmetyku i jego ewentualnych właściwości typu nawilżanie itd. W końcu przecież używamy maseczek i różnych kremów, wiec czemu dobrze dobrany podkład z jakimiś właściwościami pielęgnującymi cerę miałby jej szkodzić?

Gość gość
Ja myślę, ze pomaga cerze, nawilża ją.

Gość gość
Ani nie pomaga ani jej nie szkodzi .

Gość gość
ja uważam, ze pomaga, w końcu zawiera dobre składniki.

Gość gość
Ja mam 20 lat, maluje się od 5 lat i nie zauważyłam, by mi szkodził makijaż

Gość gość
A w jaki sposób szkodzi, skoro ma pielęgnować cerę?

Gość gość
Ale przecież droższe podkłady i fluidy nie powodują efektu maski, a makijażu nie ma sie na twarzy przez całą dobę, a od rana do wieczora, na noc się zmywa, by się skóra regenerowała.

Gość gość
trochw mozw chroni przez pogoda, ale glownie szkodzi

Gość gość
Rusvesna92 ma sporo racji. Ogólnie makijaż tworzy maskę, przez którą skóra nie oddycha i nie syntetyzuje witaminy D. Oczywiście szkody jakie wyrządza makijaż zależą od rodzaju stosowanych kosmetyków. Ważne jest też jak długo ma się go na sobie. Najgorzej jest zasnąć w make-upie. Ogólnie makijaż na dłuższą metę bardziej szkodzi niż pomaga cerze.

Widzieliście zdjęcia czy filmiki które wystawiają vlogerki/blogerki bez makijażu ? Wygląda to źle. Cera jest niejednolita, wypryski, bladosc, cienie pod oczami w różnych kolorach tęczy. Faceci tak nie wyglądają a dlaczego ? :D bo sie nie malują. Patrzta na skład podkładów i innych kosmetyków ile mają chemii.Ktoś mówi, ze drogie lepsze, drogie, to drogie tamto....jakoś znane blogerki mają kupe kasy i posiadają te wszystkie drogie podkłady a mają brzydkie cery.

Gość gość
Osobiscie uzywam na codzien wylacznie malowidel mineralnych. Krem i podklad powinny odpowiednio do rodzaju cery i wieku pielegnowac cere. Podklady na codzien nie powinny zawierac silikonow ani pochodnych ropy. Trzeba odroznic jeszcze szybko starzejace sie kosmetyki, ktore moga roznosic bakterie jak tusze do rzes.

Gość gość
Można całę życie myć się szarym mydłem i zero kosmetyków, zero makijażu, jeść tylko zdrowe rzeczy, chodzić spać o zachodzie słońca, wstawać o wschodzie, ubrania tylko z eko bawełny, itp. itd., tylko.... co to za życie? Pytanie trochę głupie, życie jest szkodliwe, a co dopiero kosmetyki.

Gość gość
Kosmetyków używa się dla przyjemności i aby lepiej wyglądać, czy one szkodzą, a po co sobie głowę zawracać! Przecież one sa zmywalne i nie ma obowiązku być 24/7 być w makijażu. Wszystko dla ludzi i wszystko z umiarem.

Gość gość
mezczyzni maja inna skore, grubsza i mniek podatna na przebarwienia wiec nie na porownania

Gość gość
Szkodzi. Te wszystkie niby zalety są podane na wabia, żeby głupie kobiety wierzyły i kupowały. I widzę że to działa :D

Gość gość
my wiemy, ze szkodzi. tak jak farbowanie wlosow. tylko co z tego? za to tekst o witaminie d byl smieszny. akurat twarzy nie powinno sie opalac

Szkodzi czy nie szkodzi co z tego. Myślę, ze bardziej szkodzi opalanie zarówno w solarium jak i na słońcu. Zła pielęgnacja, kremy z substancjami komodogennymi, palenie papierosów itd. Uważam, ze jak ktoś prowadzi zdrowy tryb życia czyli wartościowe żywienie i ruch to kosmetyki kolorowe nie będą siały spustoszenia na gębie. :D Tym bardziej przy odpowiedniej pielęgnacji :)

Gość gość
nic, tak jak z paleniem - wiesz, że szkodzi, ale jesteś tak uzależniona, że nie zamierzasz zyć bez tego :D

Ja np. kocham kosmetyki. :D Nie wyobrażam sobie, ze nagle nie ma ich w moim życiu. Odczuwam taką radość gdy jestem w drogerii i mogę sobie chociażby popatrzeć na te produkty. :D Jeśli miałabym zrezygnować z ich używania, bo w jakiś sposób niekorzystnie działają na skórę to co to za życie :o bezbarwne i smutne :o Prawdziwa kobieta kocha takie perełki.

Gość gość
Tylko większość kobiet, które nie robią makijażu też ma kiepską cerę. Makijaż ani nie szkodzi, ani nie pomaga. Chociaż może nawet trochę chroni, bo to dodatkowa bariera przed słońcem, mrozem czy zanieczyszczeniami. Mnie się np wydaje, że moje naczynka mają się lepiej odkąd używam podkładu.

Gość gość
oj tam, ja stwierdziłam że to straszne marnotrawstwo pieniędzy, a i tak najładniej mi w bardzo delikatnym makijażu

Gość gość
Maske noszą te , ktore smarują sie najtańszymi fluidami :D jakies Bell, gowna z kiosku, Avon, Maybelline hahaha

Gość gość
chyba nie wiesz czym jest uzaleznienie :) ja makijaz lubie tak jak lubie nienaturalny kolor moich wlosow. wielkiej krzywdy mi nie robi

Gość Samantus
Podstawą jest dobór odpowiednich kosmetyków, ale jednak podkłady i korektory bardzo często zatykają pory, nawet, gdy są z dobrej firmy... Ważne jest także jakich kremów używamy na co dzień. Z tego co ostatnio mi znajoma polecała to biolinea jest bardzo dobrą firmą. Tutaj można zobaczyć ich produkty: https://biolinea.pl/ :) Mają spory wybór, a są dosyć nową firmą na rynku! ;)

Gość gość
Biolinea to sklep ale tak czy tak mają fajne kosmetyki. Ostatnio na Instagramie widziałam, że kosmetyki Idea Toscana były wykorzystane do demakijażu na warsztatach z modelką Kamilą Szczawińską przez jej makijażystkę (https://www.instagram.com/p/BTHpOwzA_Oi/) tak więc muszą być niezłe.

Gość gość
Wszystko zależy od tego co stosujemy, bo przeciętny drogeryjny kosmetyk często jest naładowany taką chemią, że oczywiście zaszkodzi cerze... efekty zobaczymy może nie dziś i nie jutro, ale stosując codziennie :( Osobiście jestem zwolenniczką kosmetyków naturalnych, a z kolorowych tylko Annabelle Minerals, bo poza tym że nie szkodzą to np. podkład jeszcze pomógł mi wyleczyć problemy z cerą

Mi jeszcze nic nie zaszkodzilo, mysle, ze wazny jest sklad kosmetykow. Czy pomaga? Tak! Ja np nie wyobrazam sobie makijazu bez palety kamuflujacej. Mam niestety wiele niedoskonalosci, ktore ciezko ukryc, a wlasnie te kolorowe palety sa zbawienne. Teraz dokupilam dwie kredki, Color Corrector Crayon z GR, bo wiecznie brakowalo mi odcieni, ktorych wiecej musialam uzywac. Sa super! Bardzo dobrze kryja, spelniaja swoje funkcje na 100%. Sa bardzo wydajne i maja fajna kremowa konsystencje. Absolutnie nic nie przebija po nalozenu makijazu.

Gość gość
aga - może miałabyś mniej niedoskonałości gdybyś nie kładła tyle kamuflażu?