Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wypada zapytać

Polecane posty

Gość gość

Doradźcie proszę... Mam znajomego, nie widzieliśmy się kilka lat. Mieszkał zagranica. Znalazłam go na fejsie, zadzwonil, odnowilismy kontakt. Ostatnio się nie odzywał, a dziś jego córka napisała na fejsbuku, że nie żyje... Jest mi strasznie przykro, ale bardzo chcę się dowiedzieć, co się stało. Czy wypada o to zapytać pod jej postem? Nie znamy się.

Gość gość
idz psia juho, zebys se smierci nie wykrakal..

Gość gość
Ja bym zapytała.

Gość gość
Nie, nie wypada. Wypada złożyć kondolencje, ale nie afiszować się ze wścibstwem.

Gość gość
Ale mnie to będzie strasznie męczyło... To nie ciekawość, tylko próba zrozumienia. Młody facet, mieliśmy się spotkać, powspominać, a tu takie rzeczy...

Gość gość
Nie wypada. Corka w zalobie, pogrzeb organizuje pewnie a ty jej sie bedziesz wypytywac i to na fejsie bo cie to ciekawi. Ile ty masz lat ze podstaw z dobrego wychowania nie ogarniasz? Mozesz ewentualnie zapytac kiedy pogrzeb, isc i tam sie czegos moze dowiesz od dalszej rodziny

Gość gość
On mieszkał zagranicą. Niczego się nie dowiem.

Gość gość
Ja też uważam, że nie wypada.

Gość gość
Napisz wiadomość prywatna, złóż kondolencje. Na pewno nie pytaj pod publicznym postem...

Gość gość
Złoż kondolencję, wyraź smutek, ze nie możesz na pogrzeb przyjechać, podpisz się jako przyjaciółka z dawnych lat i tyle. Córka będzie chciała to sama Ci powie. Musisz uszanować żałobę

Gość gość
Jaaasne, próba zrozumienia. Wykaż odrobinę taktu - jesteś kompletnie obcą osobą. Jak w ogóle można rozważać zawracanie głowy córce w żałobie wścibskimi pytaniami? będzie cię to męczyć? trudno, przebolejesz.

Gość gość
Macie rację. Z drugiej strony, jak zmarł mój tata i ktoś jeszcze przed pogrzebem zapytał co się stało, to odpowiadałam normalnie, bo to normalne pytanie. Ale fakt, może na fejsbuku to inaczej wygląda.