Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak ubezpieczenia zdrowotnego a potrzeba wizyty u lekarza.

Polecane posty

Gość gość

Witam nie jestem teraz ubezpieczona a potrzebuję iść do lekarza po receptę i chciałam zapytać czy mogę bez tego ubezpieczenia w innej przychodni niż dotychczas chodziłam złożyć deklarację i umówić się na wizytę? Wiem, że będzie to wizyta płatna tak samo jak recepta i właśnie co do tego tego też mam pytanie czy taki rachunek płaci się na miejscu czy czeka się na rachunek z nfz?

Gość gość
Od stycznia do lekarza ogolnego chodzisz za darmo

Gość gość
Z tego co właśnie wyczytałam na stronie nfz nie weszła ta ustawa jeszcze w życie o trzeba posiadać ubezpieczenia by korzystać z darmowej porady lekarskiej.

nie możesz, jeśli wiesz, że nie jesteś ubezpieczona, wiele osób nie wie, że ma 30 dniową ochronkę po utracie tytułu, zarejestruj się na chwilę w PUP lub zapłać za dobrowolne ubezpieczenie z nfz 350-400 zł, to musisz doczytać na stronie nfz, a trzecie wyjście - jeśli taka jest sytuacja, że np. to choroba, którą już wcześniej leczyłaś - pogadaj z jakimś znajomym lekarzem, żeby Ci dał receptę bez potrzeby wizyty.

Gość gość
Służba zdrowia jest bezpłatna. Jest to zapisane w konstytucji.

Gość gość
Art. 68. 1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. 2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.

Gość gość
Pozostali ci znachorzy i medycyna ludowa.

Gość gość
Cala ta ustawa to porażka. Nie powinno być żadnych składek zdrowotnych ściąganych procentowo od zarobkow, znów utrzymujemy patologie. Każdy powinien sam sobie płacić ubezpieczenie na wzor OC w samochodzie, chcesz iść do lekarza to idziesz do jakiegokolwiek a ubezpieczyciel placi. Teraz to fikcja, nie ma możliwości iść do specjalisty bo termin na 2025rok. Emeryci i inni hipochondrycy dają 100 lekarzowi i wypisuje skierowania gdzie się tylko da a człowiek naprawdę chory musi iść prywatnie.