Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Roczek synka

Polecane posty

Gość gość

Witam. Chciałabym się spytać jak urządzić roczek. Będzie lipiec więc może grill, czy lepiej obiad w domu? I co przygotować? Będzie dużo dzieci i dorosłych. Mamy z mężem dużo rodzeństwa żeby nie było że całą wieś będę prosić:)

Gość gość
Jeżeli na roczek będzie taka duża impreza, to boję się, co będzie na 18 urodziny. Ogarnij się kobieto - roczny dzieciak ma w d***e, czy urządzisz urodziny, czy nie. Robisz to pod publikę, bo modne.

Gość gość
Nie pod publikę tylko dlatego że to moje długo wyczekiwane dziecko i chcę uczcić z najbliższą rodziną jego święto

Gość gość
Nasza córka miała roczek w czerwcu, zrobiliśmy grilla, dzieciaki bawiły się na dworzu, maluchy spały w wózkach na dworzu, dorośli siedzieli przy stole i mieli dzieci na oku. Mąż ma troje rodzeństwa, ja siostrę więc też trochę ludzi było. Zrobiłam tylko mięso z grilla, do tego sałatki i sosy, upiekłam dwa ciasta, lody i oczywiście tort. Wyprawiałam tylko pierwsze teraz jedynie kupujemy mały tort i mała dostaje od nas prezent.

Gość gość
Grill w wakacje to bardzo dobry pomysł, szczególnie jeśli dzieci będą miały miejsce się "wybiegać". Pomyśl tylko o jakimś zadaszeniu w razie deszczu.

Gość gość
Właśnie pomyślałam o grillu bo jest spora altana także wszystkich pomieści. Tylko jakie te mięsa bo ja wieprzowiny nie jem także nie wiem co się na grilla kładzie i jakie surówki będą pasować i sosy. Ja mam 3 siostry i dwóch braci i każdy ma swoje dzieci. A mąż tak samo tylko jeszcze dzieci nie mają. Do tego dziadkowie. Więc się trochę zbierze osób.

Gość gość
Na grilla możesz zrobić kurczaka, warzywa (cukinia, papryka), pstrąga. Poza tym to ze nie jadasz wieprzowiny nie oznacza chyba ze wszyscy goście tez jej zjesc nie moga?

Gość gość
10.25 jakas zgorzkniała hipokrytka ktora nigdy nie będzie miała tego szczęścia wyprawić dziecku chociażby urodzin bo kto ja zechce... Ale beka:D

Ja zapraszałam gości na godzinę.13.Podawałam obiad z dwóch dań.Potem tort,ciasta,kawa,herbata. Później bigos,galareta mięsna, wędliny,chleb, ogórki,pomidory pokrojone. Goście pojechali o 19.U mnie na roczku było 16 osób plus my.

Gość gość
Na grilla mozna dac przeciez wszystko: - wszelkie miesa: jagniecina, wolowina, drob... - szaszlyki z porobow, np. serc drobiowych - ryby i owoce morza - warzywa (papryka, cukinia, baklazan, cebula...) - owoce (np. ananas, banan, morele, brzoskwinie...) - pieczarki

Gość gość
Zoma dziś Najpierw obiad, potem deser i potem drugi obiad??? :o

Powiem wam że każdy wyprawia inaczej ,moja bratowa w lutym robiła roczek swojego synka ,zaprosiła gości na godzinę 17,był tylko tort oraz wino dla osób dorosłych i oranżada dla dzieci plus Kawa i herbata.A więc tort zjedzony a goście dalej siedzą ....wtedy bratowa do nas z tekstem że zaraz rozmrozi bigos...:-O

Nie podawałam drugiego obiadu, bigos był wyłożony na półmisku tak aby każdy z gości mógł sobie nałożyć tyle ile chce.

Gość gość
Komentujesz bo to bratowa. Jak by siostra tak zrobila to bys zjechala gosci ze siedza i czekaja na zarcie. Dobrze ze bratowa takie urzadzila.

Gość gość
Właśnie się pytam co z tej wieprzowiny bo nie jem i nie wiem jaką część można grillować a nie że nie chcę tego wcale podać... a sosy jakie oprócz czosnkowego mogę podać. I surówki?

Gość gość
Karczek wieprz. Salatka grecka, salatka z pomidorow ,ogorkow i cebuli. Google odpal to tysiac pomyslow ci wpadnie

Nieprawda,że gdyby to była moja siostra to bym nie komentowała,mam z bratowąbardzo dobry kontakt, lubimy się, codziennie ze sobą rozmawiamy przez telefon. A skoro to jest temat o roczku, to po prostu napisałam jak było u mojej bratowej.

Gość gość
Jest kwiecień, a Ty planujesz grilla na lipiec? :P Wyluzuj trochę, bo jak się tak naspinasz to zamiast radosnej imprezy wyjdzie latanie czy wszystko jest idealnie.

Gość gość
Wolę wcześniej pomyśleć co przygotować bo z malutkim dzieckiem i dużym brzuchem ciążowym nie będę miała ochoty żeby siedzieć na necie i patrzeć przepisy.

Gość gość
Sos barbecue, sos na bazie soku pomaranczowego z octem balsamicznym i konfitura sliwkowa (pyszny, slodko-kwasny), sos whisky, chimichurri...

Gość gość
Zoma dziś Normalnie bylo, godzina 17 to czas na podwieczorek wlasnie. Kolacje podaje sie o 19-20. I naprawde nie wiem, skad sie w Polsce wzielo takie cos jak u ciebie, ze najpierw obiad a potem jeszcze jedzenie przez pol dnia. Cienki ten obiad musialas zrobic, ze goscie musieli po nim dojadac...

Obiad nie był cieńki ,po obiedzie goście zjedli tort ciasto i poszli na dwór bo mieszkam w domku,później zgłodnieli,siedzieli przecież do 19.

Gość gość
No ty sobie jaja robisz :D dwudaniowy obiad plus deser, skonczone pewnie ok. godziny 15. I po takim obiedzie ktos ze dwie godziny pozniej sie musi dopychac? Jakby o tej 19 byl ten bigos podany to normalne, pora kolacyjna, ale piszesz, ze oni o tej godzinie pojechali, czyli zjesc musieli duzo wczesniej...

Gość Zoma
Wszyscy bardzo chętnie jedli, uważasz że jedzenia było dużo?Robiłam w czerwcu.

Gość gość
Uwazam, ze bylo bardzo duzo.

Gość Jedynaczka4
Mam dwoje dzieci i każdemu z dzieci organizowaliśmy roczek z udziałem najbliższej rodziny .Chrzestni to rodzeństwo męża,moja mam i babcia.Pozostała rodzina mieszka 400 km. od nas i nie było sensu żeby przyjeżdżali na kilka godzin.Następne urodziny tylko my w swoim gronie i moja babcia.

Gość gość
Ja robiłam karkówkę, boczek i pierś z kurczaka, do tego kiełbasa zwykła i biała. Sałatka grecka i taka z pomidorów z jogurtem greckim a na wierzch drobno starty żółty ser, pomidory i ogórki na talerzu. Sos czosnkowy i koperkowy. Masz dużo czasu, poszukaj w google. Jest też fajna sałatka z ziemniaków do grilla. Można chleb pieczony z masłem ziołowym. U nas było strasznie gorąco więc za dużo tego nie szykowałam, tylko to co wiedziałam że pójdzie. Wędliny też trochę ukroiłam na talerz ale nikt nie brał. U nas dzieci były małe więc nic nie szykowałam im specjalnie ale jak masz większe w rodzinie to naszykuj może jakieś muffinki, soki, małe tortille zamiast kanapek.

Gość gość
11:04 A moze ma dzieci.:-) A jezeli nie ma to z jej wyboru bo nie jest to dla niej wyznacznik szczescia.:-) Ja nie gardze kobietami,ktore dzieci nie maja z jakis powodow choc sama mam dwojke.