Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dochod z emerytury 3500 na 2 rodzicow wystarczy im na zycie?

Polecane posty

Gość gość
Tak jestem jedynaczka. Jesli chodzi o ceny senatorium to sa bardzo drogie i to nie 500zl a pewnie 3 razy tyle za osobe. Oczywiscie jesli ktos placi 100%

Gość gość
Mi z nazyczonym tyle wystrczalo gdy mieszlaismy bez kredytu z tej kwoty mieliśmy na bieżące rachunki utrzymanie samochodu ciuchy czasem restauracje i wakacje a i oczywiście jelsi coś się psulo to też jakieś zaskurniaki były więc uważam że jest to kwota odpowiednia jeśli niema się jakichś zobowiązań dodatkowych. chociaż wiadomo dom kosztuje więcej ale znów my żyliśmy w dużym.mieście gdzie wszystko droższe.

Gość gość
16:47 pozostale dzieci sie upomna o zachowek.

Gość gość
Ja mam mniej na utrzymanie 4 osobowej rodziny i dajmy rade.Co dopiero dwoje starszych ludzi....

Gość gość
Mam nadzieje ze to prowo? Emeryci przecież już nie potrzebują cudów, raczej nei imprezują, nie chodza do pracy wiec odpadają drogie dojazdy.. Ja się utrzymuje w dwie osoby tzn z synem za 2400 zł na mc, i z tego odkładam po 900 zł... Przyzwyczaiłam się do skromnego zycia, bo kiedyś mielismy niecałe 1500 zł, i tez się dało wyzyc... 3500 na 2 osoby jak nie chorują, nie maja kredytów to jest b dużo.. I nie doszukuj się ze on robi aluzje, kiedy powiedział ze w sklepach drogo... :(

Gość gość
Autorce raczej się nie przelewa, skoro pisała, że nie ma 2 tysięcy żeby jednorazowo dołożyć rodzicom do np. remontu - i wnoszę z tego, że te 200-300 zł to dla niej jest odczuwalny wydatek. Moim zdaniem - całkowicie zbędny. Remontów nie robi się co chwilę, podobnie jak z wymianą mebli, a skierowanie np. do sanatorium powoduje, że odpłatność jest niewielka, zresztą z 3,5 tys można spokojnie odłożyć. Moi rodzice tyle mają, a ciągle karmią nas obiadami, i niczego im nie brakuje, mimo że mieszkają w bloku i czynsz to 400 zł.

Gość gość
Autorce raczej się nie przelewa, skoro pisała, że nie ma 2 tysięcy żeby jednorazowo dołożyć rodzicom do np. remontu - i wnoszę z tego, że te 200-300 zł to dla niej jest odczuwalny wydatek. Moim zdaniem - całkowicie zbędny. Remontów nie robi się co chwilę, podobnie jak z wymianą mebli, a skierowanie np. do sanatorium powoduje, że odpłatność jest niewielka, zresztą z 3,5 tys można spokojnie odłożyć. Moi rodzice tyle mają, a ciągle karmią nas obiadami, i niczego im nie brakuje, mimo że mieszkają w bloku i czynsz to 400 zł. X Marzyłby mi się czynsz 400zł a nie 730 w małym mieście na Górnym Śląsku. Tylko pozazdrościć.

Gość gość
kuźwa 3500 to mało, chyba was pogięło, przecież pisowce matce mającej jedno dziecko i dochód na osobę ponad 800 zł już nie dają 500 zł na dziecko bo uważają, że to luksus, a tu dwoje starych dziadów mając na osobę 1750 zł nie jest w stanie przeżyć, ja pieprzę, gdzie ja żyję, w jakim popieprzonym kraju, jednym karża żyć za 800 zł a inni mając ponad dwa razy tyle z głodu zdychają

Gość gość
Ze co? Ze dwoje emerytów nie wyżyje z 3500. Niech mi dadza te kase to im pokaze jak nia rządzic ,jeszcze im zostanie.Siedzac w domu to mozna wymysac takie super jedzenie tanim kosztem,zero kasy na dojazdy,no szok. U mnie w rodzinie emeryci nie maja tyle kasy na dwie osoby a zyja super,wyjazdy,sanatoria. No nie mowie ze nie wiadomo jaki to luksus ale na pewno mozna zyc bezstresowo i na pewno troche jeszcze odłozyc.

Gość gość
21:21 jestem autorka, napisalam, ze jesli przykladowo dam rodzicom 2 tysiace a pozniej dlugo nic, bo nie chce ich przyzwyczajac, ze bede co chwile placila. Dlatego sadze, ze lepiej dawac kase co miesiac 200/300zlotych, albo kupowac konkretne produkty jak np chemie itp. Jeszcze jedno, niektorzy robili tu wyliczenia, ze rodzice powinni miec mniej i by im starczylo. Zapominacie o tym, ze moja mama jak kazda kobieta tez chce sobie kupic nowy ciuch, porzadne buty i chce isc do fryzjera. Dom maja duzy, ktorego utrzymanie nie kosztuje tak samo jak domu 100metrowego, poza tym tez wymaga stalych remonow/poprawek a to juz spory koszt. Wiele osob pisalo o wyjezdzie do sanatorim, jak mozna uzyskac skierowanie?

Gość gość
W sprawie sanatorium to chyba trzeba sie zglosic do lekarza piewszego kontaktu. Jesli Twoi rodzice maja duzy dom to moze moga pomyslec o wynajmie jednego pokoju zawsze to dodatkowe pieniadze...

Gość gość
Rodzice nie chcieliby obcej osoby w domu. Z tego co sie orientowalam to w moim rodzinnym miescie cena za pokoj to ok 500zl, wiec lepiej miec swiety spokoj.

Gość gość
skierowanie tylko od specjalisty