Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co potrafią wasze 18mc szkraby?

Polecane posty

Gość gość

Hej. Zaczynam się martwić rozwojem mojego synka. ma skończone 18 mc mówi tylko mama tata baba dziadzia, wola tez sylaby typu ka, la ,ty, ma, me, na itd. Potrafi sam jesc widelcem, lyzeczka troche gorzej.. ksiazeczki jak mu czytam, to sie w ogole nie interesuje - natomiast sam lubi zwykle ksiazki ogladac (typu wierszyki). Jest bardzo *****iwy lubi sie bawic, gonic a takze sam okazuje uczucia. Natomiast kredki to woli jesc niz nimi rysowac :) Jak go zachecic do mowienia? Co wasze dzieci potrafia robic?

Gość gość
Mój też z mową podobnie. Ma 19m.

Gość gość
wez ku** sie naucz mowic bachory a nie szkraby jak mnie ta nazwa wk************iaa masakrasz szkraby co to są te szkraby polskiego jezyka w ryju zapomnialas ?

Gość gość
Moje 19 miesięczne: nie robi pa pa, nie naśladuje, mówi sylaby typu mama, tata baba jaja, umie ułożyć figury geometryczne, bodować coś z klocków, piłki kopać nie umie tylko rzuca rączkamk, nie wie jak robi kotek czy piesek.

Gość gość
13:28 zaraz cie wysla do neurologa,psychiatry i tych innych. Kury na kafe cie zajada ,ze chore dziecko masz

Gość gość
Czyli nie mam co się przejmowac - każde dziecko rozwija się inaczej:) Mam nadzieję, że później będzie uczył się troszkę szybciej. Pozdrawiam

Gość gość
Kazde dziecko rozwija sie we wlasnym rytmie ale z mojej obserwacji gdy ma towarzystwo rowiesnika lub troche starszego dziecka to idzie mu to znacznie szybciej. Bo to co ty napisalas to umie moj 14 m-ny syn mowi mama/tata/baba/dziadzia/mniam/tam/tak/nie/daj nasladuje auto/ psa/kury/krowe gorzej mu idzie z kotem. Robi papa, pokazuje co chce. Jak ma natchnienie potrafi sie sam ladnie bawic ale zazwyczaj musze siedziec razem z nim. Lubi rysowac ogladac ksiazki ale juz traci zainteresowanie jak czytam chyba ze po prostu opowiadam co widac na obrazku. Tak samo lubi ogladac albumy. Nie jest zainteresowany bajkami ale czasem zamiera przy reklamach. Biega, skacze, lubi jezdzic na rowerku i szalec na placu zabaw, wyprowadzac psa na spacery ( oczywiscie on w wozku/rowerku) uwielbia sie kapac. Probuje wszystkiego z jedzenia. Niby ideal ale spi w dzien tylko godzine. Chodzi spac ok 21-22 ladnie spi pierwsze 3h a pozniej sie zaczyna koncert nocny i spacerowanie, ok 4 musi byc mleko (staramy sie odzwyczaic ale ciezko idzie) wstaje ok6.30-7 wiec mam absorbujace dziecko i czasem padam na pysk. Bo dodatkowo jest alergikiem i astmatykiem.