Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ubezpieczenie a ciąża poród

Polecane posty

Gość gość

Witam. Obecnie nie posiadam żadnego ubezpieczenia. Czy można wykupić jakieś ubezpieczenie na czas trwania ciąży ? Ubezpieczenie z up odpada,szukam czegoś na własną rękę by składki mnie nie 'zabiły' a abym mogła skorzystać z lekarza nawet jeśli miała bym płacić za badania i tak własnej kieszeni,ale czuje się bezpieczniej mając jakie kolwiek ubezpieczenie oprócz up jak wspomniałam. Ktoś coś może doradzić w tej sprawie ?

Gość gość
mąż żone ubezpiecza i to jest normalne...

Gość gość
Mozesz sama podpisać umowę i opłacać sobie składki zdrowotne indywidualnie - masz wtedy prawo do pełnych świadczeń medycznych, z badaniami włącznie. Kosztuje to 400 zł miesięcznie ALE UWAGA: można to odliczyć od podatku w 86% więc prawdziwy koszt jest relatywnie niski. http://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zalatw-sprawe-krok-po-kroku/jak-ubezpieczyc-sie-dobrowolnie/

Gość gość
Ale po co UP? Możesz podjąć pracę? W ciąży masz prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych, również przy porodzie i w połogu. Ba, nawet w ramach nowej ustawy "za życiem" powinnaś mieć szybki dostęp do wszystkich specjalistów, bez kolejek, chociaż to ostatnie kuleje. Tak że świadczenia w ramach NFZ masz, a jeśli chcesz prywatnie, to możesz sobie ewentualnie jakiś abonament wykupić.

Gość gość
Każda ciężarna ma ubezpieczenie na czas trwania ciąży i okres połogu. Nic nie musisz wykupować.

Gość gość
Akurat też coś szukam i może ktoś napisać coś na temat abonamentu np.w Lux Med czy Medicover ? Bo rozmyślam nad tymi dwoma i zastanawiam się czy składka pakietu pełnego to faktycznie 65 zł /msc i czy mając ten abonament nie trzeba mieć innego ubezpieczenia np. państwowego nfz ?

Gość gość
gość dziś Faktycznie tak jest jednak ja to przerabiałam w praktyce i nie byłam zbyt miło traktowana przez cały personel szpitalny bo oni z takich osób nie mają żadnych zwrotów,korzyści,ani nic.

Gość gość
To ja nie miałam problemów żadnych. Nawet jak leżałam w szpitalu kilka razy. Tylko mówiłam, że nie mam ubezpieczenia i tyle.

Gość gość
65 zł za Medicover? to chyba nic nie ma w tym pakiecie, sama podstawowa opieka i podstwowe badania, za resztę u nich bardzo drogo się płaci. Firma mi opłaca i kosztuje to ponad stówę, a mamy parę tysięcy pracowników i na pewno wynegocjowali dobre stawki.

Gość gość
No ok. Wykupisz sobie pakiet w lx czy medicoverze i co dalej? Rodzić u nich nie będziesz.

Gość gość
Niemiło traktowana bo nie mialaś ubezpieczenia? Oj, chyba cos sobie dopowiadasz, bo szpital za nie ubezpieczone ciężarne normalnie dostaje zwrot za świadczenia, tylko z innego źródła... Nikt charytatywnie nie przyjmuje ciężsrnych i nie odbiera porodow gratis... Też leżałam w ciąży bez ubezpieczenia, chodziłam do lekarza w przyszpitalnej przychodni i jedyną reakcją na brak składek było podsuwanie mi odpowiedniego druczka.

Gość gość
To jest chore ze samo posiadanie męża uprawnia do ubezpieczenia, a taka co nie ma męża zostaje bez ubezpieczenia mimo że ta co męża tez nie placi za siebie składki zdrowotnej ale ubezpieczenie ma!!! Czy to nie chore??? Nie lepiej zamiast dawać bogatym 500 plus na dziecko byłoby ubezpieczyc wszystkich Polakow? I na pewno taniej by to wyniosło niż 500 plus. Czemu w końcu za to się nie wezmą zamiast bogatym dawać jeszcze 500 plus... Chore.

Gość gość
Możesz ubezpieczyc się w up, nosie, sama zapłacić składkę albo iść do pracy. Kobietom w ciąży i w pokoju przysługuje bezpłatne leczenie. Nie chcesz, nie korzystaj i szukaj innego ubezpieczenia.

Gość gość
Nie może ubezpieczyć się w UP, bo rejestracja w nim jest rownoznaczna z gotowoscia do podjęcia pracy, a autorka takiej gotowości nie ma. Pakiety medyczne obejmują dostęp do lekarzy ale nie poród i świadczenia szpitalne. Zresztą indywidualne są drogie i nie obejmują pełnego dostępu. Pozostaje ubezpieczyć się indywidualnie i płacić comiesięczne składki.