Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgnieszkaB90

Wilgoć w domu

Polecane posty

Gość AgnieszkaB90

Witam moi rodzice mają ogromy problem z wilgocią w domu. Ściany są dosłownie czarne i mokre. Woda po nich płynie i tworzą się kępki pleśni. Proszę o pomoc jak się tego pozbyć. Przeczytałam parę forum i skleiłam wszystko do kupy i stworzyłam swój własny scenariusz ale nie wiem czy nie przesadzam trochę z nim dlatego proszę o radę kogoś kto się na tym zna. Pomyślałam o takim scenariuszu: 1) obkopanie gruntu domu i położenie izolacji w postaci tej folii kubełkowej 2) wg mnie trzeba skuć cały tynk w domu bo ten i tak sam spada od nadmiaru wody, położenie nowego oczywiście (chociaż nie wiem czy znowu nie odpadnie) 3) wg mnie powinni też zamontować piec ogrzewania centralnego taki co 24h będzie im grzał- obecnie palą w dzień w nocy jest wygaszane w tym piecu 4) NAJWAŻNIEJSZE czego nie wiem jaką izolację domu mają od zewnątrz zrobić, czytałam coś o styropianie, później o wełnie szklanej teraz wpadłam na wełnę skalną, wydaje mi się że styropian przy takiej wilgoci to tylko będzie potęgował tę wilgoć wełna może bardziej będzie oddychać chociaż sama nie wiem i w tym problem proszę o pomoc w tej kwestii 5) uważam że jakąś wentylację powinni mieć ale nie wiem jaką więc też proszę o radę Jeżeli jest jeszcze coś co pominęłam to proszę mi napisać. Jest to sytuacja podbramkowa muszą ratować ten dom bo za chwilę odpłyną w tej wodzie. Zdrowie wisi na włosku:( Dodatkowo problem ze stropami- są trzcinowe ma ktoś na to radę jak to wzmocnić jakoś? Jest to dom dwurodzinny. Lokatorzy na dole nie dbają i stąd taka wilgoć dlatego chciałabym ich jakoś odizolować jednych od drugich jakimś konkretnym stropem, ale nie jest możliwe wyprowadzenie się z domu żeby stworzyć nowe betonowe stropy, bo lokatorzy na to nie pójdą. Może można coś dać na tę trzcinę żeby dobrze ich odizolować od siebie? Dziękuję za każdą poradę będę starała się na bieżąco czytać i odpisywać w razie jakiś pytań. Proszę o wyczerpujące wypowiedzi.

Gość gość zawadiaka
1. Zgadza się. 2. Zgadza się, a po skuciu tynku, ściany trzeba dodatkowo osuszyć i najlepiej całe przemyć preparatem grzybobójczym (jest tego do wyboru). Wiec takie coś trzeba przeprowadzać jak na dworze jest bardzo ciepło, bo i wywietrzyć trzeba porządnie. 3. Zgadza się. 4. Styropian odradzam, to produkt który nie "oddycha", czyli nie przepuszcza powietrza, wiec efekt - będzie skraplanie, szczególnie tam gdzie właśnie jest wilgoć i walka z grzybem. 5. Wentylacja, mogą to być wywietrzniki, ale wystarczy też systematyczne i częste wietrzenie. Jeśli mają okna plastikowe to nie zamykać na maksa, tylko na mikro lufcik robić. Mozesz też kupić w sklepie "pochłaniacze wilgoci", to sę takie małe plastikowe pojemniki z kuleczkami, które ustawia sie w pomieszczeniach i zbierają wilgoć.

Gość AgnieszkaB90
super bardzo dziękuję za pomoc a co sądzi Pan o tych wełnach która będzie odpowiedniejsza? I co zrobić z tymi stropami?

Gość gość zawadiaka
AgnieszkaB90 dziś W tych sprawach nic nie napisze, bo nie wiem. (jestem kobietą :) )

Gość AgnieszkaB90
aha to przepraszam myślałam że mężczyzna mi odpisał bo przeważnie oni się zajmują remontami:) dziękuję i przepraszam

Gość gość zawadiaka
AgnieszkaB90 dziś - Nie przepraszaj, nic się nie stało - w necie często mnie biorą za faceta :)

Gość gość
Hej, Ja bym jeszcze kupiła osuszacz powietrza, zanim zaczniesz robić nowe tynki. W ścianach wilgoć dalej zostanie. Tylko nie kupuj tych marketowych. Poszukaj w necie.

Gość gość
Ja do swojego domu kupiłam okna z pcv z firmy www.dar-plast.eu . Moim zdaniem najlepsze okna jakie są na rynku.

Gość gość
U nas wilgoć w domu załatwiła na zawsze klimatyzacja od www.centrowent.pl. Warto zainwestować w taką klimatyzację.

Gość gość
Miałem okazję korzystać z ich usług i bardzo dobrze na tym wyszedłem.

Gość gość
Na wilgoć w domu w zależności jakie kto ma fundusze najlepsza jest wentylacja i klimatyzacja. Nie od dziś wiadomo, że dobra wentylacja to podstawa w działaniu przeciw wilgociom. U nas w domu mysleliśmy tylko o klimatyzację ale w końcu zdecydowaliśmy się na wentylację z klimatyzacją razem. Montaż całej instalacji zamówiliśmy z firmy www.a-tec.pl .

Gość gość
Niestety to prawda..... ja miałam bardzo duży problem z wilgocią . Z mężem zdecydowaliśmy się na system zwany rekuperacją do domu z www.yogico-klimatyzacja.pl i praktycznie rozwiązało nam to problem z wilgocią.

Może u mnie problem z wilgocią nie był aż taki duży, bo dotyczył tylko dwóch pomieszczeń - od strony południowej.Pomocny okazał się osuszacz pokojowy DRY PLUS dostępny na http://www.osuszacze.watersmile.pl/ . Dzięki cichej pracy nadaje się do pomieszczeń mieszkalnych a nawet sypialni o każdej porze dnia - mam go w sypialni i często pracuje również w nocy. Oprócz osuszania, urządzenie to działa jak oczyszczam powietrza.