Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 go艣膰

czy psychoterapia pomogla wam w walce z depresja

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

jw

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
mnie troche pomogla. niestety po pol roku musialam przerwac i dlatego pisze, ze troche pomogla. mysle, ze gdybym dalej chodzila to mogloby byc ok. jesli masz okazje to idz, moze sie uda.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jak ci臋偶k膮 masz depresj臋? Bierzesz leki?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pytasz autora/ke czy odpowiadacza?;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Autora. Ale odpowiadacz te偶 mo偶e odpowiedzie膰. Mnie to interesuje bo mam zaburzenia l臋kowo-depresyjne i w艂a艣nie nie za dobrze si臋 ostatnio czuje. A ju偶 mam za sob膮 terapie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam ciezk膮 depresje i bra艂am leki, ktore kompletnie nic mi nie da艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nic a nic nie by艂o lepiej?u mnie wraca falowo po odstawieniu, wi臋cej pomog艂a terapia ale jeszcze nie jet zupe艂nie dobrze. Wychodzisz z domu, pracujesz, spotykasz si臋 偶e znajomymi? A jak si臋 fizycznie czujesz?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no to odpowiadaczka ci odpowie. tak jak pisalam, mam za soba kawalek terapii. wczesniej, przez jakies pol roku bralam psychotropy. nie wiem co musialoby sie ze mna dziac zebym ponownie zdecydowala sie brac leki... sam okres przyjmowania to kwestia indywidualna, dobor odpowiednich tabletek to troche zabawy. jedne byly dla mnie za mocne a dawke drugich musialam co chwile zwiekszac ( mialam przepisane dwie substancje). niby po nowoczesnych lekach czlowiek funkcjonuje normalnie ale wszystko zalezy od organizmu. u mnie bylo tak srednio z ta normalnoscia ale jakos dzialaly. w kazdym razie proces odstawienia to jeden z gorszych okresow w moim zyciu. myslalam, ze zwariuje i pozabijam wszystkich dookola. reasumujac- nikomu nie polecam psychotropow.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A ja polecam, wyrwa艂y mnie z najwi臋kszego do艂a w 偶yciu. Funkcjonowalam normalnie, bardzo dobrze si臋 czu艂am. Ale tak normalnie, bez euforii. Nie polecam ich na jakie艣 mniejsze kryzysy ale jak jest stan, 偶e nie mo偶esz funkcjonowa膰, to uwa偶am, 偶e nalezy je bra膰. Z odstawieniem faktycznie kiepsko. To by艂 horror, najgorsze by艂y te jakby pr膮dy w g艂owie i ca艂ym ciele, trudno to opisa膰. P贸艂 roku je odstawia艂am, ale si臋 uda艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do dzi艣 No wlasnie nic mi nie pomog艂y, a szczegolnie mam problem z tym, ze mnie nic nie cieszy i w tym wzgl臋dzie mi nie pomog艂y. Ale te偶 kompletnie nie zaszkodzi艂y, nie mia艂am 偶adnych skutk贸w ubocznych ani tego procesu odstawiennego czy cos takiego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
skoro nie pomogly to chyba byly zle dobrane albo dawka zbyt mala...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
18:41 Mo偶e za ma艂a dawka, albo rzeczywi艣cie nie trafione?Mi te偶 nie wszystkie pomaga艂y. Trzeba bylo trafi膰. A masz rodzin臋, pomaga Ci kto艣.?masz z kim porozmawia膰? Bo cz臋sto ludzie tego nie rozumiej膮. Czy nerwicy czy depresji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja pozna艂am takiego m臋偶czyzn臋 kt贸ry pom贸g艂 mi wyj艣膰 z ci臋偶kiej depresji, zosta艂 moim m臋偶em

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
O prosz臋. A m贸j najpierw mi pomaga艂 a potem odszed艂, za to dosz艂y objawy 偶e zdwojon膮 si艂a. Teraz boje si臋 wej艣膰 w zwi膮zek, bo kto zechce 偶y膰 z osob膮 z nerwica i sklonnosciami do depresji. No kto?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam rodzine, ale co mi z tego. A bra艂am 1 tabletke na dzien, oczywiscie nie od pocz膮tku. I mam pytanie czy rzeczywiscie trzeba paru lek贸w wypr贸bowa膰 aby znale藕膰 odpowiedni. Bo ja pr贸bowa艂am dw贸ch.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak, czasem trafi si臋 od razu, a czasem za kt贸rym艣 razem. Skoro nic specjalnego nie czu艂as, to wida膰 nie by艂y dla ciebie. Troch臋 trwa ustawienie lek贸w, te偶 troch臋 przetestowa艂am. Super,,偶e masz rodzin臋, ja mieszkam sama, to dopiero jest trudne, nikt ci nie pomo偶e.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
terapia poznawczo-behawioralna, ksi膮偶ka "Umys艂 ponad nastrojem". - 20 sesji Mindfulness , Kabat Zinn, Danny Penman- 8 sesji terapia Gestalt - trend zni偶kowy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jestem po 50-tce, depresj臋 mam od 15 roku zycia. By艂am na wielu terapiach - grupowej i indywidualnych (grupowa bardzo fajna), ale depresji to nie ruszy艂o. WEr臋cz przeciwnie, jestem na coraz wiekszych dawkach lek贸w. Je艣li depresja endogenna polega na braku neuroprzeka藕nik贸w (g艂. serotoniny) w m贸zgu , to terapia nie ma prawa pom贸c. Terapia pomaga na "do艂y", a nie na prawdziwa depresje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
19:25 racja. Je艣li brakuje serotoniny, to tylko lekami mo偶na j膮 sobie dostarczy膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do dzi艣 Je偶eli chodzi o rodzin臋, to wcale mi oni nie pomagaj膮. Ale ciesz臋 si臋, 偶e jest nadzieja, poniewa偶 leki trzeba zmienia膰. Ale czy to nie dziwne ze te leki nic nie podzia艂a艂y na mnie??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dok艂adnie. Ja prawda nie mam depresji ale nerwice czasami na pograniczu depresji. Umiem je odroznic, ale my艣l臋, 偶e prawdziwa depresja jest 100 razy gorsza ni偶 depresja jak膮 ja czasem czuje.To musi by膰 prawdziwy koszmar. Na nerwice typow膮 nie ma lek贸w, to si臋 leczy psychoterapia i lekami p/depresyjnymi, bra艂am je i w ulotce by艂o, 偶e sprawiaj膮, 偶e ten wychwytemat serotoniny jest przez nie zwi臋kszony. Bardzo dobrze si臋 po nich czu艂am, zero 艣ladu depresji, nerwica zmala艂a, ale ca艂kiem nie znikn臋艂a. Jak tak sie czuj膮 zdrowi ludzie, to zazdroszcz臋 im.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
19:43 O to przykre, 偶e ci nie pomagaj膮, szkoda. Tak, mnie nie dziwi, 偶e ci leki nie pomog艂y, bo m贸wi臋, 偶e one na r贸偶nych ludzi r贸偶nie dzia艂aj膮. Nie trafi艂a艣 na odpowiedni. M贸wi臋 Ci, od razu poczu艂a bys r贸偶nice,

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ciekawe czy gdyby cz艂owiek na chwile straci艂 pami臋膰 to czy by艂by w depresji? Depresja, podobnie jak inne stany wpisana jest w pami臋膰. Ka偶dego kolejnego dnia pami臋tamy jak czuli艣my sie wczoraj i przedwczoraj i chc膮c nie chc膮c stworzyli艣my sobie takie wewn臋trzne nieszcz臋艣liwe "ja" z ktorym mocno sie uto偶samiamy. Znaczy sie nie wykreowali艣my tego 艣wiadomie i nie mamy nad tym kontroli bo gdyby艣my mogli 艣wiadomie takie rzeczy kontrolowa膰 to wybraliby艣my poczucie spokoju i dobrego samopoczucia niz to co czujemy. Ale mimo to jest silna identyfikacja z tym co w nas jest i mimo ze cz臋sto s艂ysz臋 i偶 nie ma nic sta艂ego to poczucie siebie takie a nie inne towarzyszy mi na codzie艅 sk艂ania mnie ku mysli ze moja depresja jest czym艣 najbardziej sta艂ym co mi od dawna towarzyszy. Ale tez jednocze艣nie nie moge oprze膰 sie wra偶eniu, ze "dziwnie" by艂oby czu膰 sie inaczej bo jako艣 przyzwyczai艂am sie do tego spowolnienia, braku energii, niech臋ci do wielu rzeczy i ciezko by艂oby sie zmusi膰 b膮d藕 prze艂ama膰 by np zacz膮膰 codziennie 膰wiczy膰 albo chodzi膰 na spacery. To jest jak b艂臋dne kolo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jakbys straci艂a pami臋膰, to narzeka艂aby艣 jak to jest nic nie pami臋tac :) Ale doskonale rozumiem Ci臋 w drugirj cz臋艣ci postu., Tak si臋 "z偶y艂am" z nerwic膮, 偶e nie umiem 偶y膰 bez niej. Bez tych l臋k贸w, reakcji, objaw贸w. nie wniem jak to jest. To w艂asnie taki paradoks/ Czy te偶 b艂臋dne ko艂o. Ale przysz艂o mi do g艂owy, 偶e mo偶e powinni艣myu wyj艣膰 z naszej strefy komfortu. Mo偶e to jest jakas nadzieja. Ja si臋 tak czu艂am odk膮d pami臋tam, ju偶 od bo ja wiem 5 lat?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Moja mama po chorobie i pobycie w szpitalu psychiatrycznym leczy艂a sie bardzo d艂ugo u psychiatry jednak偶e poza totalnym otumanieniem przez d艂ugotrwa艂e stosowanie lek贸w nie odczuwa艂a poprawy. Dodatkowo przez to, 偶e nie mog艂a wr贸ci膰 do pracy popad艂a w depresj臋. Od jaki艣 dw贸ch lat moja mama ucz臋szcza na psychoterapi臋 http://neurostyk.pl/ i musz臋 przyzna膰, 偶e jest lepiej. Co prawda dodatkowo zaj臋li艣my mam臋 zaj臋ciami domowymi oraz robieniem na szyde艂ku aczkolwiek bardzo pomog艂a i pomaga dalej terapia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 marti7985
Psychoterapia jest tak samo skuteczna jak leki, z t膮 r贸偶nic膮 偶e zabezpiecza przed nawrotami. Mi pomog艂a poznawczo-behawioralna, krok po kroku wraca艂am do 偶ycia. teraz lepiej siebie rozumiem i dobrze, szybko reaguj臋 na wahania nastroju. Umys艂 ponad nastrojem to 艣wietna ksi膮偶ka ale lepiej ja przerabia膰 z terapeut膮. W Warszawie polecam poradni臋 na Woli maj膮 trzy terapeutki pozn-beh. Ja by艂am u Magdy Lewickiej, polecam - konkretna, ciep艂a, rozumiej膮ca. http://psychoterapiawola.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A mnie znale藕li dziewczyn臋, jak by艂em samotny, i dobra prac臋 i si臋 偶yje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Iga

Psychoterapia jest w depresji bardzo pomocna. M贸wi臋 to z w艂asnego do艣wiadczenia. Mi bardzo pomogli specjali艣ci z Przystanku Empatia w Warszawie. By艂o ze mn膮 naprawd臋 nie ciekawie, nie mog艂am czasami wsta膰 z 艂贸偶ka, ci膮gle p艂aka艂am, by艂o mi ci臋偶ko 偶y膰.聽Dlatego polecam terapi臋.

Udost臋pnij ten post

Z moich obserwacji wynika, 偶e warto po艂膮czy膰 farmakoterapi臋 z psychoterapi膮, wtedy s膮 najwi臋ksze szanse. Znam ludzi co od lat chodz膮 na psychoterapi臋 i m贸wi膮, 偶e im pomaga ale nadal maj膮 l臋ki, somaty itp. Wi臋c jaki to ma sens? Natomiast Ci kt贸rzy 艂膮cza oba sposoby uwalniaj膮 si臋 od tego du偶o szybciej. Ja na razie bior臋 leki, czuj臋 si臋 duzo lepiej ale rozwa偶am i psychoterapi臋. Co艣 dla cia艂a i co艣 dla ducha. Balans najlepszy.

https://www.babskiswiat.com.pl/blog/personalizowana-pomoc-w-walce-z-depresja-zalety-indywidualnego-podejscia-w-terapii-online.html

Na tej stronie jest opisane, jak powinno wygl膮da膰 leczenie problem贸w z depresj膮.聽

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰