Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Proszęmi powiedzieć, dlaczego jedni mają weekend wolny a drudzy muszą pracować?

Polecane posty

Gość gość

j.w a szczególnie 1 maja do jasnej cholery gdzie jest ta sprawiedlwiość?

Gość gość
Nie ma sprawiedliwości!

Gość gość
na tej ziemi! i nie będzie!

Gość gość
bo ktoś musi pracować, żeby odpoczywać mógł ktoś :D Oj, widzę że leniuszek z ciebie

Gość gość
pewnie, szczególnie jak ktoś zapieprza cały czas, ty sieroto bez duszy! i uczuć!

Gość gość
trzeba było wziąć sobie urlop a nie marudzić

Gość gość
A gdzie dzisiaj pracujesz? U mnie wszyscy mają wolne -brat z bratowa i dzieciakami idą 9 dopiero, siostra z rodziną też, ja jutro mam dyżur, ale mąż i dzieci 4 idą ... zawody medyczne rzeczywiście nie mają wolnego, policja, pewnie straż, wszelka mundurowka... kierowcy autobusow...kto jeszcze pracuje?

Gość gość
Nie mogę ci powiedzieć, bo się narażę...

Gość gość
ja też pracuję i żyję. pracowałem w wigilię, święta itp. Po prostu u mnie się pracuje 365 dni w roku

Gość gość
8:23 Bardzo Ci współczuję!

Gość gość
trochę siedzieć w pomieszczeniu bez okien gdy na zewnątrz taki piekny słoneczny dzień, ale... można sie przyzwyczaić, a żyć z czegoś trzeba ;)

Gość gość
Niech ryczy z bólu ranny łoś, Zwierz zdrów przebiega knieje. Ktoś nie śpi, aby spać mógł ktoś, To są zwyczajne dzieje.

Gość gość
Jeżeli to taki zawód, że się pracuje ma okrągło to na pewno są tak dzielone dyżury żeby mieć chociaż trochę świąt wolnych. Tak przynajmniej powinno być...

Gość gość
Sprawiedlowosc jest bo zycie to nic nie warte gowno. Bo po jakims czasie kazdy i tak zdechnie wiec nic co robicie nie ma sensu.

Gość gość
oczywiście, że tak; pracowałem wigilię i 25.12, potem 3 dni wolne. Wolna wielkanoc w tym roku, w zeszłym cała w pracy itp. Niemniej trochę przykro jest jak pomyślę, że wielu ludzi ma wolne KAŻDE święta, KAŻDY weekend, itp.. Ale trudno niektórzy są białymi ludźmi, a inni czarnuchami :D tak już działa ten świat ;) dodam tylko, że moja praca przyczyni się do tego że większość będzie dziś z jej efektów korzystać ;)

Gość gość
Tak spytam, jakiś czas temu zbierano podpisy pod społecznym poparciem wolnych niedziel, podpisałaś się?

Gość gość
gość dziś Tak spytam, jakiś czas temu zbierano podpisy pod społecznym poparciem wolnych niedziel, podpisałaś się? xx absolutnie w niczym nie zmienia to mojej sytuacji; nie pracuję w handlu. Zresztą i tak jestem przeciwny zakazowi handlu w niedzielę

Gość gość
Dlatego ja szukając pracy wybierałam tak, aby mieć wolne weekendy i święta. Pamiętam jak mama mnie chciała na lekarza kształcić, dopiero bym miała piękne życie, ciągle w pracy... Wiem jak to jest, bo ciotka jest lekarzem. Fakt, kasę ma, ale co z tego, skoro nie ma kiedy się nią cieszyć. Są ważniejsze rzeczy od pieniędzy, jedną z nich jest czas. Czasu nie zatrzymasz, szybko upływa, szkoda go tracić na całe dnie w pracy.

Gość gość
Nigdy nie rozumialam tych narzekań. Tak czy siak kiedyś masz wolne. Mając wolne weekendy muszę tracić urlop żeby załatwić byle g. Lepiej mi się pracowało w innym trybie. Teraz ta majówka - zimno, ceny wysokie. Chyba lepiej pojechać np nad morze, gdy będzie ciepło i normalne ceny. Z chęcią bym pracowała. W dodatku we wtorek mam przymusowy urlop, więc psu w d jeden dzień, który by mi się bardzo przydał np żeby przedłużyć jakis weekend, gdy będzie ładnie i znajdę fajny hotel w dobrej cenie

Gość Lolov
Wtorek, czwartek i piatek w pracy :-D

Gość gość
Ja też tak pracowałem i po dwóch latach powiedziałem sobie dość! Moje wolne dni w roku 24 i 25 XII i w Wielkanoc wielki piątek i wielka niedziela a resztę dni w pracy, bez zmiennika, mogłem wziąć jakiś dzień wolny ale bezpłatny, na umowie, bez urlopów.

Gość gość
Zawsze się można zwolnić jak praca nie odpowiada i poszukać nowej.

Gość gość
na umowie, bez urlopów. xx Ale to jest niezgodne z kodeksem pracy. Każdy pracownik musi mieć urlop wypoczynkowy. Urlop wypoczynkowy to własność pracownika a nie firmy.

Gość gość
Na koniec roku podpisuje się rubrykę, że wykorzystałeś urlop i tyle, częste praktyki u polskich "przedsiębiorców"

Gość gość
To nie podpisuj, że wykorzystałeś. Po co kłamiesz i podpisujesz? Powiedz, ze nie wykorzystałeś urlopu i nie podpiszesz, a jak się pracodawcy coś nie podoba, to zawsze możecie spotkać się w sądzie, czy porozmawiać w obecności inspekcji pracy.

Gość gość
a za niewykorzystany urlop płaci ten przedsiębiorca?

Gość gość
nie ma czegoś takiego jak niewykorzystany urlop, w sensie że jest on pracowniczym prawem niezbywalnym, nie można go zamienić na wynagrodzenie itp. Można go wykorzystać tylko w naturze (drobnym odstępstwem w ściśle określonych warunkach może być okres wypowiedzenia). Polecam zapoznać się z kodeksem pracy

Gość gość
gość dziś a za niewykorzystany urlop płaci ten przedsiębiorca? xxx no jasne, że nie

Gość gość
pracuję, ale zarobię sporo, coś za coś