Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nikosiowo

Porażenie Mózgowe

Polecane posty

Gość Nikosiowo

Witam. Chciałabym zapytać czy możecie polecić jakiegoś dobrego neurologa z południowej części Polski który zajmuje się głownie dziećmi z porażeniem mózgowym. Jesteśmy z Kielc, mamy podejrzenie porażenia mózgowego u synka, ale chciałabym się skonsultować z innymi lekarzami, niekoniecznie z Kielc.

Gość gość
o matko kolejne warzywo dla którego rodzice będą wyciągać łapy po pieniądze :O

Gość gość
A jakie są objawy u dziecka i w jakim wieku jest dziecko?

Gość Nikosiowo
Nie ma wysokiego podporu, obraca się jedynie z brzucha na plecy. Raz czy dwa razy udało mu sie przewrocic z pleców na brzuch. Nie siedzi, nie pełza, nie raczkuje. Ma dokładnie roczek. Urodzony przez cc, dostał 8 punktów w skali Apgar ze wzgledu na oddech i mięśnie.

Gość Nikosiowo
Kontakt wzrokowy jest wporzadku, sięga po zabawki, reaguje na uśmiech.

Gość gość
Pytałam, bo moja ma roczek i tydzień i jest w podobnym stanie motorycznym. Urodziła się prze z vacumm i dostała 6 punktów. Od 2 miesiąca jej życia chodzę prywatnie na rehabilitację, a postępów nie widzę. Jest pod opieką neurologa, który mówi, aby dalej rehabilitować. Nie wskazywał, że u małej jest porażenie mózgowe. Powiem tak- robiłam 3 razy usg przezciemiączkowe, niby jest ok. Teraz chodzę jeszcze do osteopaty. Załatwiałam skierowanie do Poradni rehabilitacyjnej, dostałam skierowanie na rehabilitację i chodzę z małą teraz 2 razy w tygodniu na nfz. Zobaczymy, ale mnie stan małej załamuje. Czy to jest porażenie mózgowe? Nie wiem.

Gość Nikosiowo
Ja rehabilituje malego od 5 miesiaca zycia. Nas odrazu lekarz skierowal na badania diagnostyczne w szpitalu łacznie z tomografia, do tej pory wszystkie badania wyszly wporzadku, oprocz eeg, ale to badanie nie jest miarodajne bo duzo ludzi ma zly zapis a nie jest chorymi. Czekamy jeszcze na wizyte w poradni genetycznej w Centrum Zdrowia Dziecka. Ja u małego widze postępy, małe bo małe ale powoli do przodu. A Twoja córeczka bawi się nóżkami, na brzuchu sięga po zabawki. Mój tak. A tego wcześniej nierobił i teraz jest coraz bardziej aktywny w czasie zabaw.

Gość Nikosiowo
Rehabilitujesz mała w domu? ja ćwicze z moim Vojta 4 razy dziennie i raz w tygodniu wizyta u rehabilitanta. @

Gość gość
rodząc chore dzieci byłyście świadome, że urodzicie je tak chore

Gość Nikosiowo
Gosiu, Twoje teskty są nie na miejscu. Miałam już zamiar ci odpisać w otrzejszy sposób ale doszłam do wniosku, że nie warto. W sumie to Ci współczuje bo zapewne Twoje życie jest bardzo nudne bo szukasz rozrywki i sposobu na wyładowanie swoich emocji w necie. Hejt dla samego hejtu.

Gość Nikosiowo
Miałam na myśli Gościu nie Gosiu

Gość gość
no właśnie byłyście świadome, że będą chore czy nie, bo jeżeli tak to wasz problem, a jeżeli nie to szukajcie pomocy, ale ja pomagając teraz się pytam czy matka była świadoma czy nie, jeżeli mówi mi że tak to nie pomagam.

Gość gość
Ja nie robiłam tomografii, tylko usg przez ciemiączkowe. Rehabilituję mała Bobath. W domu jak próbuję ćwiczyć to mała nie chce współpracować. Mała bawi się nóżkami, bierze wszystko do rączek, reaguje na swoje imię. Przewraca się na brzuch, plecy, obraca się wokół własnej osi. Sama nie siada, posadzona siedzi, ale się przewraca. Nie czworakuje ani nie pełza. O chodzeniu nawet nie piszę, bo nie chce stawiać stóp na ziemi. Ale czy to jest porażenie mózgowe? Czy może ona potrzebuje czasu?

Gość gość
Ale dlaczego do poradni genetycznej?

Gość gość
ja nie pomagam dzieciarom chorym,pomagam tylko zwierzętom

Gość Nikosiowo
Do genetyka żeby stwierdzić czy to może coś jednak o podłożu genetycznym. Nam jeszcze nie powiedzieli ze to porazenie ale ze diagnoza zmierza w tym kierunku. Nie mamy wyjścia tylko uzbroic sie w cierpliwość.

Gość gość
Tymi dziwnymi komentarzami sie nie przejmujcie ludzie na tym forum coz...Moje dziecko ma 4 lata ,chodzi do normalnego przedszkola dorownuje rowiesnikom.Rehabilitowany od 3m.z przez 2lata na nfz vojta w domu rowniez. Mial cwiczenia byl asemetryczny dodatkowo obnizone napiecie miesniowe. przez usg oun wyszla torbielka po porodzie ale sie wchlonela.Tez ciezko sie przekrecal glowa leciala pozniej chodzil siedzial itd.Trzymam kciuki.

Gość gość
To wszystko jakieś dziwne. U mnie pediatra nie widział problemu, neurolog też nie widzi problemu. Moja mała jest w takim stanie jak pisałam. Sama zgłupiałam i nie wiem co robić. W poniedziałek będę u osteopaty. Ona mówi, że dziecko wszystko umie, tylko boi się tego robić.

Gość gość
Dodam ze rowniez badany syn byl u okulisty i neurologa wlasnie i nic niepokojacego nie wyszlo wszystko z czasem sie wyprowadzilo.

Gość gość
przestańcie wyszukiwać chorób

Gość gość
Moj byl obiety opieka Pani doktor od rehabilitacji pani rehabilitantka padagog psycholog jak juz powyzej roku .Wszystko. W poradni rehab .vojta trzeba czasu by efekty szly a jak wiecie dla dziecka takie cwiczenia niezbyt przyjemne upor i konsekwencja.Pani od corki a cwiczycie cos na walku rehabilitacyjnym W domu????

Gość gość
Wymyslacie choroby!! Kurfa wyjdz z tego forum i nie ryj sobie lba tymi durnymi wpisami. Tu wszystkie dzieci sa uposledzone i maja autyzm wg dr kafeterianek

Gość gość
Tak, ćwiczę na wałku. Moja też ma niby obniżone napięcie- tak mówi rehabilitantka. Neurolog mówi, że ma wzmożone napięcie. Po porodzie też zdiagnozowano u małej 2 torbielki, ale one się wchłonęły.

Gość gość
Na rehabilitacje kieruje lekarz prowadzacy wszyscy wiecie leoej jasne najlepiej nie rahabilitowac dzieci w pore a potem niestety przy problemach z opoznieniem motoryki ciezko!

Gość gość
Pani od corki.Dobrze popytaj o to napiecie bo dwie sprzeczne wersje a w domu ja wiem ze dzieci nie chca ćwiczyc ale tylko regularne ćwiczenia dadza efekty.nie szukaj dziecku dodatkowo chorob sluchaj rehabilitantki. O ile widzisz jakies efekty nam ona najbardziej pomogla.Nie snuj czarnych scenariuszy

Gość gość
I ktos opisuje wlasne przezycia zdrowych dzieci sie nie rehabilituje!!!o tym decyduje lekarz.opoznienia motoryki to realny problem a nie urojony autyzm nadwrazliwej matki.nikt nie diagnozuje dzieci autorki noe pasuje wam nie czytac.

Gość gość
Oczywiście pytałam o te rodzaje napięcia. Rehabilitantka powiedziała mi, że neurolodzy błędnie rozpoznają wzmożone chociaż jest obniżone. Neurolog zaś stwierdził, że na pewno jest wzmożone.

Gość gość
Hmmm to ciezko mi cokolwiek odpowiedziec bo lekarzem nie jestem a rehabilitantka sie sprawdza jak tak to kontynuujcie u niej jak nie moze warto zmienic albo konsultacja z innym neurologoem albo przy okazji pediatre podpytac i co ona na to.ale jak widzisz jakies choc male efekty to rehabilitacja widac sie sprawdza jak nie pytaj rehabilitantke moze inne cwiczenia.Ciesz sie sukcesami nawet malymi nie nabijaj glowy strasznymi myslami.Ja lekarzem nie jestem ale moj syn bardzo podobnie mial i teraz jest ok choc 2lata rehabilitacji i tez gdy inne dzieci juz chodzily on w wozku jezdzil bo tez zacza pozniej chodzic przekrecac sie na rekach jako 3mc nie mogl podtrzymac sie na brzuchu potem nie mogl prostowac na brzuchu itd za to potem jak stana na nogi 20miesiecy nie mial jak na nogach choc sie przewracal wszedzie chcial chodzic

Gość gość
Ale no wlasnie wszystko pozniej tylko powiem Ci tyle ja patrzylam czy jest efekt ewentualne rzeczy konsultacja z rehabilitantka .Nie szukaj jej chorob na zapas w internecie ,masz zaufanych lekarzy to sluchaj ale i obserwuj jestes mama widzisz.Troszke wiecej optymizmu ,mniej martwienia sie na zapas.:)

Gość krop
Czy można było zapobiec porażeniu mózgowemu - MPD? http://porazeniemozgowe.com/ w wielu przypadkach możliwe jest, że do MPD doszło z winy personelu medycznego podczas porodu