Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trzeci migdał u 2latka.

Polecane posty

Gość gość

Mam problem z 2 letnim synem, który często choruje. Lekarka radzi wycięcie trzeciego migdała. Czy ktoś z Was miał taką sytuację ze swoim dzieckiem? Czy rzeczywiście zmniejszyła się ilość zachorowań? I czy ktoś miał styczność z tym jak przebiega ten zabieg?

Gość gość
idz do laryngologa- chyba ze ta lekarka to laryngolog :) moja corka w wieku 3 lat miala usuniety 3ci migdal, ale wczesniej probowalismy srebra- niestety sie nie udalo bo migdal byl juz twardy :/ zabieg w narkozie, stawilismy sie rano ( z wynikami tzn morfologia, grupa krwi i czynnik krzepniecia) okolo 12 w poludnie zabieg: najpierw glupi jas, potem narkoza...malej usunieto 3ci migdal i podcieto dwa podniebienne; po wybudzeniu troche ja bolalo, ale 2h pozniej latala jak helikopter ;) nastepnego dnia wypisano nas do domu :) niestety doswiadczylismy powiklan:/ mloda spuchla jak przy swince:/ dostala antybiotyk i po kilku dniach wszystko sie unormowalo :) zanim zdecydowalismy sie na zabieg to, zrobilismy panel alergenow: wszystko w normie, srebro nie pomoglo wiec nie mielismy wyboru szczegolnie, ze przez katary i wieczne infekcje migdalkow badanie uszu (tympanometria) wyszlo zle:/ wiec nie bylo na co czekac... po zabiegu skonczyly sie infekcje, wieczne katary, cofnal sie wyprysk atopowy, a po roku blony bebenkowe drgaly jak powinny :)

Gość gość
i mloda przestala chrapac....z mezem co chwila chodzilismy do jej pokoju spawdzic czy oddycha :D a wczesniej tak "furczala" ze slychac ja bylo z kazdego pkt mieszkania ;)

Gość gość
Lekark jest właśnie laryngologiem i głównym powodem, dla którego radzi zabieg są wieczne infekcje. Syn miał też robiony panel alergiczny i nic nie wyszło.

Gość gość
Moja córeczka miała wykryty migdał dwa lata temu teraz ma sześć lat, jest pod opieką laryngologa i zabiegu nie miała bo przerost jest średni, nie łapie zapalenia ucha ani angin, ( to i to miała raz w życiu) dobrze reaguje na leki. W sezonie jesienno zimowym jak złapie jakieś przeziębienie, zaczyna się akcja z migdałem, chrapanie, zatkany nos, chrząkanie. Wtedy idziemy do kontroli, lekarka ogląda migdałki, badanie słuchu, zapisuje fanipos i taki lek robiony w opłatkach i po dwóch tygodniach jest spokój. Zastanawiam się czy warto odkładać zabieg ale pani laryngolog twierdzi że w przypadku córeczki nie ma naglącej potrzeby, a migdał może odrosnąć. Podobno za dwa trzy lata powinien zaniknąć. Myślicie że powinnam się jednak zdecydować na wycięcie? Ja mam mętlik w głowie.

Gość gość
Moje dziecko w wieku 2 lat miało wycinany 3 migdał, boczne podcięte i drenaż uszu. Po tym zabiegu nawet kataru nie miał. Teraz ma 4 lata.